Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προωθούν την ελαστικότητα της εργασίας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τα συμφέροντα της εργοδοσίας στηρίζουν πραγματικά οι αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο όνομα των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση, ενώ αρνούνται την πραγματική στήριξη και προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, ιδιαίτερα στις περιοχές φθίνουσας οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό κατήγγειλε, με παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την απασχόληση.

Οπως υπογράμμισε ο Γ. Πατάκης, «η ανεργία αυξάνεται συνεχώς και την ακολουθεί με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς η υποαπασχόληση. Οι πολιτικές για την απασχόληση της ΕΕ δε στοχεύουν στη μείωση της ανεργίας, αλλά γίνονται φορέας αφαίρεσης μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και συνδέονται με απολύσεις εργαζομένων με πλήρη - σταθερή εργασία. Επιδιώκουν την επιβολή ελαστικών μορφών απασχόλησης σε γενικευμένη μορφή».

Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «οι κρατικές ενισχύσεις για την απασχόληση αποτελούν καθαρές εισροές υπέρ των εργοδοτών, οδηγούν στην αντικατάσταση των εργαζομένων με επιδοτούμενους ανέργους και σε διαρκή παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Υπηρετούν το στόχο της μείωσης του εργατικού κόστους και στηρίζουν τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου και την εργοδοσία».

«Η προτεραιότητα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις - συνέχισε - και οι προτάσεις για διαμόρφωση καταλόγου ομάδων αποδεκτών των μέτρων, προσπαθούν απλά να χρυσώσουν το χάπι. Οι προτάσεις αυτές δε γίνονται για να ενισχυθούν οι ΜΜΕ απέναντι στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά για να αξιοποιηθούν οι ΜΜΕ - χώρος που ανέκαθεν διαθέτει τις περισσότερες θέσεις απασχόλησης, αλλά και το πιο αδύναμο συνδικαλιστικό κίνημα - καθώς επίσης οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ως υποστηρικτές της πολιτικής προώθησης της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας».

Ο Γ. Πατάκης κατέληξε, τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι απαιτούν πλήρη και σταθερή απασχόληση, πλήρη και κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα, βελτίωση των όρων διαβίωσης και πραγματική κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία, επιδότηση των ανέργων στο 80% του βασικού μισθού, θέλουν μια άλλη πολιτική που θα έχει κεντρικό άξονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν την κρίση (2003-05-17 00:00:00.0)
Η πολιτική ανταγωνισμού πλήττει τους εργαζόμενους (2002-11-28 00:00:00.0)
Προσπάθεια αποδιοργάνωσης των εργασιακών σχέσεων (2002-07-24 00:00:00.0)
Ιδού τι έκανε ο Πατάκης (2002-04-20 00:00:00.0)
Το λαϊκό κίνημα θα ανατρέψει τη βάρβαρη πολιτική (2001-07-06 00:00:00.0)
Μόνο λόγια για τους μικρομεσαίους (1997-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ