Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο... .

Νέα καταστροφή αρχαιοτήτων στο Μαραθώνα

Από τα ευρήματα στο Μαραθώνα
Από τα ευρήματα στο Μαραθώνα
«Επιμένει» η ...πραγματικότητα να δημιουργεί προβλήματα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και με την κατασκευή του ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στο Μαραθώνα, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή συνεχίζεται η ανεύρεση αρχαίων!

Σε ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού, που υπογράφουν η Αρχαιολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, καλούν τον Ε. Βενιζέλο να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του για απαγόρευση των εργασιών του ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου στο Μαραθώνα, αν εκεί βρεθούν αρχαία.

Πράγμα που έγινε! Οπως σημειώνουν, η εκσκαφή του κωπηλατοδρομίου «αποκάλυψε στα πρανή της βόρειας πλευράς του αρχαιολογικά ευρήματα της πρωτοελλαδικής περιόδου (3ης χιλιετίας π.Χ.)». Στις φωτογραφίες που παραθέτουν φαίνεται «ότι υπάρχουν στο σημείο αυτό τα υπολείμματα περισσοτέρων κτισμάτων του ενός. Ο απότομος τερματισμός τους στα νερά της τεχνητής λίμνης γεννά υποψίες για πιθανή συνέχιση μέσα σ' αυτήν (και καταστροφή κατά την εκσκαφή). Ενδεχομένως πρόκειται για οικισμό, του οποίου η έκταση δεν είναι γνωστή. Είναι όμως αδιαμφισβήτητο ότι ευρήματα της πρωτοελλαδικής περιόδου είναι σπάνια και επομένως μεγάλης αρχαιολογικής σπουδαιότητας».

Προσθέτουν, ότι «θα πρέπει ήδη να έχουν αναθεωρηθεί οι θέσεις του Υπουργείου, ως προς τη γεωλογική εξέλιξη της περιοχής του Μαραθώνα στην αρχαιότητα, πάνω στις οποίες βασίστηκε το επιχείρημά του, ότι δηλαδή ήταν αδιανόητο να υπήρχαν αρχαιολογικά κατάλοιπα στη θέση του Κωπηλατοδρομίου». Και θυμίζουν τις υπουργικές δεσμεύσεις περί διακοπής του έργου στην αντίθετη περίπτωση.

«Αναμένουμε συνεπώς να αντιδράσετε στην εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις σας, απαγορεύοντας τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής του Κωπηλατοδρομίου, ώστε να επιτραπεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία να συνεχίσει μια συστηματική και εκτεταμένη ανασκαφή και μελέτη των ευρημάτων χωρίς πίεση χρόνου και με πλήρη διαφάνεια για την κοινή γνώμη. Μόνον αφού τελειώσει η μελέτη αυτή θα μπορέσουν να ληφθούν ορθές αποφάσεις για τον τρόπο παρουσίασης των σημαντικών αυτών ευρημάτων στο χώρο όπου αποκαλύφθηκαν, όπως και για το μέλλον του έργου», καταλήγουν οι τρεις φορείς.

Το ΥΠΠΟ προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, με έναν πολιτικάντικο καυγά με τη ΝΔ. Η τελευταία, έχοντας την ίδια αντίληψη περί «προστασίας» της πολιτιστικής κληρονομιάς, βρήκε ευκαιρία να δημαγωγήσει, οργανώνοντας προεκλογικού τύπου περιοδείες του αρχηγού της στο συγκεκριμένο έργο, συνοδεία καναλιών.

Το υπουργείο «απάντησε» μέσω αναφοράς του προϊστάμενου της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γ. Σταϊνχάουερ. Ο προϊστάμενος παραδέχεται την ύπαρξη των ευρημάτων, αλλά -όπως υποχρεώθηκε να λέει και για τις εκτεταμένες αρχαιότητες στη Μεσογαία- τα χαρακτηρίζει «μεμονωμένα»... αν και «ερευνώνται από ειδικό συνεργείο της Υπηρεσίας, σύμφωνα με όλους τους κανόνες της επιστημονικής ανασκαφικής δεοντολογίας». Πώς, λοιπόν, τα χαρακτηρίζει «μεμονωμένα», όταν παρακάτω αναφέρει, ότι «συνδέονται με τον ακόμη ανεξερεύνητο πρωτοελλαδικό οικισμό που έχει προ πολλού εντοπιστεί σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου Δ/ΒΔ του Κωπηλατοδρομίου, κοντά στη Μακαρία Πηγή»;

Ο προϊστάμενος ελαφρά τη καρδία λέει ότι «δεν αποτελούν μοναδικά ευρήματα ή μνημεία με (μορφολογική ή ιστορική) σημασία τέτοια, που να δικαιολογούσε τη διακοπή του ήδη ολοκληρωθέντος ως προς τις εκσκαφές έργου του Κωπηλατοδρομίου»! Πώς το συμπεραίνει αυτό, ενώ ερευνώνται ακόμα τα ευρήματα; Και πώς, ενώ ακόμα ερευνώνται, ολοκληρώθηκαν οι εκσκαφές του έργου;

Η πλήρης αντίφαση προβάλλει και με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ ότι τα συμπεράσματα της έρευνας «θα αποτυπωθούν σε αναλυτική έκθεση που θα εισαχθεί για συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο»! Δηλαδή, υπάρχει εύρημα, οι εκσκαφές όμως ολοκληρώθηκαν και το ΚΑΣ «κατόπιν εορτής» θα συζητήσει για τα «φαγωμένα» αρχαία. Προς τι; Για να τα κλαύσει ή για να δώσει και το δικό του «άλλοθι» στην κυβέρνηση, με το επιπλέον «επιχείρημα» ότι «τα ευρήματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την εποχή της Μάχης του Μαραθώνα και το πεδίο διεξαγωγής της»; Η υπουργική «δέσμευση» όμως δεν αφορούσε σε ευρήματα συγκεκριμένης εποχής. Αλλά και έτσι να ήταν, με ποιο δικαίωμα αποφασίζει τι θα καταστραφεί;

Στις ίδιες αντιφάσεις υπέπεσε και ο υπουργός με τις χτεσινές του δηλώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρυπάνια... «στην υπηρεσία του πολιτισμού»... (2002-11-20 00:00:00.0)
«Ταπεινότητα» και «δίκαιο» των ευρημάτων (2002-10-13 00:00:00.0)
«Μέντωρ» και Μαραθώνας (2002-01-01 00:00:00.0)
«Φως» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά (2001-12-12 00:00:00.0)
Οχι στο Μαραθώνα το κωπηλατοδρόμιο (2001-07-28 00:00:00.0)
Στους ρυθμούς σεισμών και δημόσιων έργων (2000-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ