Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ
Η ακρίβεια συνεχίζει να δηλώνει «παρούσα»

Νέα άνοδος του πληθωρισμού τον Αύγουστο, ενώ δυσοίωνες αναμένονται οι εξελίξεις και το Σεπτέμβρη. Η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία του εμποροβιομηχανικού κυκλώματος και ιδιωτικοποιημένων ΔΕΚΟ, υπεύθυνη για την άνοδο των τιμών

Eurokinissi

Η ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να καλυφθεί πλέον ούτε από τον επίσημο - κυβερνητικό - τιμάριθμο, ο οποίος τον Αύγουστο, σε ετήσια βάση (σύγκριση Αύγουστος 2002/2001), αυξανόταν με ρυθμό 3,5%, από 3,3% που ήταν ο ρυθμός αύξησης τον μήνα Ιούλη (σύγκριση Ιούλης 2002/2001). Νέα εξάλλου έξαρση της ακρίβειας αναμένεται τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβρη, κατά τον οποίο παραδοσιακά οι επιχειρήσεις εμφανίζουν τους νέους τιμοκαταλόγους. Και ενώ τα λαϊκά εισοδήματα ροκανίζονται από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας, η κυβέρνηση συνεχίζει τις υποκριτικές της διακηρύξεις για μέτρα... αυτοελέγχου και αυτοσυγκράτησης των τιμών από την πλευρά των επιχειρηματιών. Ακόμα χειρότερα, η Τράπεζα της Ελλάδας επιρρίπτει τις ευθύνες της πληθωριστικής ανόδου στους εργαζόμενους και στο... αυξημένο κόστος εργασίας. Υπό τις συνθήκες αυτές, η προστασία των λαϊκών εισοδημάτων προβάλλει σαν ο αναγκαίος και ο άμεσος στόχος πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, μακριά από τις ρεφορμιστικές λογικές των συμφωνιών κυρίων και των διαλόγων που προωθεί η σημερινή ηγεσία της ΓΣΕΕ και βέβαια η κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ:

  • Το μήνα Αύγουστο (σύγκριση Αυγούστου 2002 προς Ιούλη του ίδιου έτους), ο επίσημος τιμάριθμος αυξήθηκε 0,2% έναντι μηδενικής μεταβολής τον Αύγουστο του 2001.
  • Σε ετήσια δωδεκάμηνη βάση (Αύγουστος 2002 προς Αύγουστο 2001) ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού «σκαρφάλωσε» στο 3,5% από 3,3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα Ιουλη.
  • Σε μέσα επίπεδα, σύγκριση δωδεκαμήνου Σεπτέμβρης 2001- Αύγουστος 2002, προς το αντίστοιχο δωδεκάμηνο (2001/2002) ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,4%.

Και ενώ οι καταναλωτές παραμένουν απροστάτευτοι στο έλεος του εμποροβιομηχανικού κυκλώματος διαμόρφωσης των τιμών στην αγορά, δειλά - δειλά οι επίσημοι παράγοντες ομολογούν τις συνέπειες της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας που σημειώθηκε με την εισαγωγή του Ευρώ σαν νομισματικής μονάδας στην ευρωζώνη. Για παράδειγμα, η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά σήμερα ότι οι λεγόμενες στρογγυλοποιήσεις των τιμών λόγω Ευρώ επιβάρυναν μέχρι σήμερα τον πληθωρισμό κατά 0,5% της μονάδας - από τις υψηλότερες επιβαρύνσεις στην ευρωζώνη - ενώ μόλις στις αρχές του καλοκαιριού έκαναν λόγο για επιβάρυνση της τάξης του 0,1%!

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι δεκάδες και εκατοντάδες είδη εμφανίζουν ετήσια αύξηση τιμών υψηλότερη από το 3,5%, το ρυθμό δηλαδή αύξησης του επίσημου πληθωρισμού. Ενδεικτικές, για παράδειγμα, είναι οι αυξήσεις τιμών που κατέγραψε η ΕΣΥΕ από πέρσι μέχρι φέτος τον Αύγουστο, που φτάνουν σε:

  • 17,2% στα νωπά λαχανικά.
  • 12,1% στα εισιτήρια των πλοίων.
  • 10,3% στο ελαιόλαδο.
  • 9,4% στα νωπά φρούτα.
  • 8,3% στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων.
  • 6,8% στο ψωμί.
  • 6,9% στις ιατρικές - οδοντιατρικές υπηρεσίες.
  • 9% στα ενοίκια των κατοικιών.
  • 7,5% στα έξοδα ξενοδοχείου, τα αναψυκτικά - γλυκά - καφές.
  • 6,1% στα βιβλία - εφημερίδες.

Ξεχωριστή θέση στον κατάλογο της ακρίβειας έχουν οι ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ, οι οποίες προσφέρουν πλέον τις υπηρεσίες τους με κριτήρια αγοράς. Ετσι τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ εμφανίζουν ετήσια αύξηση 4,3%, της ΔΕΗ 4%, τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών 6,8%, ενώ τα τιμολόγια του ΟΤΕ - λόγω του τρόπου αλλαγής των διαφόρων παραμέτρων και παρά το γεγονός ότι η αστική μονάδα έχει εκτιναχτεί στα ύψη - εμφανίζουν μείωση 4,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ