Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αμυνα» στο «νέο δόγμα» Σημίτη

Αμυνα στην αντεπίθεση Σημίτη, ο οποίος άλλη μια φορά ηγείται στη νεοφιλελεύθερη επίθεση, λεηλατώντας την ιδεολογία και τα συνθήματα του κόμματός του και απειλώντας να «διεμβολίσει» εκλογική βάση της ΝΔ, επιχειρεί να κρατήσει ο Κ. Καραμανλής.

Η ηγεσία της ΝΔ παρακολουθεί αμήχανη τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί μια «στροφή» επί το συντηρητικότερον με σημαία το θέμα της «ασφάλειας», που «παραδοσιακά» ήταν κεντρικός άξονας της πολιτικής της. Περιορίζεται στην καταγγελία ότι η κυβέρνηση αντιγράφει την πολιτική της και διαστρεβλώνει τις θέσεις της και πασχίζει να δείξει ότι είναι ο αυθεντικός εκφραστής της, επικαλούμενη τη «συνέπεια» και «καθαρότητα» της πολιτικής της.

Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις που έδωσε ο Κ. Καραμανλής στα όσα περί παρακράτους καταλόγισε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

«Είναι θράσος - είπε - να τολμά ο κ. Σημίτης να διαστρεβλώνει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και για το μεγάλο θέμα της τρομοκρατίας». Μετά από αυτό περιορίστηκε να επιδείξει τις «περγαμηνές» του κόμματός του (ψήφιση τρομονόμου, πάγια θέση το ξερίζωμα της τρομοκρατίας, καθώς και ότι «πλήρωσε και με αίμα την τρομοκρατία»), για να αποδείξει τη συμβολή του κόμματός του στην «εξάρθρωση της 17Ν».

Παράλληλα, προσπάθησε να αποδυναμώσει το σύνθημα του Κ. Σημίτη «ασφάλεια παντού», λέγοντας ότι «η οικονομία δεν είναι ασφαλής, όταν ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος - δύο από τους πιο κρίσιμους δείκτες της ΟΝΕ - δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την πραγματική σύγκλιση και όταν η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των "15"». Η κριτική «από τα δεξιά» συνοδεύτηκε, ως συνήθως, από αχαλίνωτη δημαγωγία. «Δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής μια κοινωνία, όταν 2,5 εκατ. άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όταν η κάθε οικογένεια έχει έναν άνεργο». Επέκρινε, επίσης, τον πρωθυπουργό, γιατί «λέει στους αγρότες να τα βγάζουν πέρα μόνοι τους, εγκαταλείποντάς τους στην τύχη τους», γιατί, «μοιραίος και άβουλος, παρακολουθεί τα λασπόνερα να πνίγουν τους συμπολίτες μας, τρεις φορές σε ένα μήνα, στον Κηφισό» και κατέληξε: «Του το έχω ξαναπεί, αλλά θα του το πω και πάλι: Τις εκλογές θα τις χάσει. Ας φροντίσει, επιτέλους, να τις χάσει με αξιοπρέπεια».

Την ίδια στιγμή, την έντονη δυσαρέσκεια της Ρηγίλλης έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλου για τις «φοροελαφρύνσεις», ο οποίος χαρακτήρισε «υπερβολική» την κριτική που άσκησε η ΝΔ στο ζήτημα αυτό, ενώ δε δίστασε να χειροκροτήσει την ομιλία Σημίτη στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι «ήταν από τις καλύτερες που έχω ακούσει σε εκθέσεις της Θεσσαλονίκης».

  • Ο Κ. Καραμανλής, εγκαινιάζοντας τις «επικοινωνιακές εξορμήσεις», επισκέφθηκε «αιφνιδιαστικά» (συνοδεία τηλεοπτικής κάμερας...) το Σχοινιά του Μαραθώνα και ζήτησε να αποφανθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη συνέχεια των έργων που γίνονται εκεί για το κωπηλατοδρόμιο, ώστε να προστατευτούν τα αρχαία ευρήματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ