Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Εγκλημα εκ προμελέτης»

Σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Αρκαδίας καταγγέλλει ως υπεύθυνους για το «έγκλημα εκ προμελέτης στο εργοστάσιο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης» την κυβερνητική πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση - μετοχοποίηση της ΔΕΗ και τη Διεύθυνση του εργοστασίου και τονίζει: «Μετά την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, την Ιδιωτικοποίηση - Μετοχοποίηση της ΔΕΗ και στο όνομα της μείωσης του εργατικού κόστους, η ζωή των εργαζομένων δεν έχει καμιά αξία. Η μείωση προσωπικού, η μη τήρηση στοιχειωδών μέτρων ασφαλούς εργασίας και η στήριξη ενός αποτυχημένου συστήματος (MACALDI) είναι οι κύριες αιτίες για το τραγικό δυστύχημα που έγινε τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Εγκληματικές είναι οι ευθύνες των υπευθύνων. Για να θέσουν σε λειτουργία την 3η μονάδα που ήταν εκτός από την προηγούμενη νύχτα, υποχρέωσαν τους εργαζόμενους να δουλεύουν για 20 συνεχόμενες ώρες, χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας, μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες, για την αποκατάσταση της βλάβης, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους.

Εξίσου σοβαρές είναι οι ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, που συμφώνησαν και στήριξαν την απελευθέρωση της Ηλεκτρικής Ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη μείωση του προσωπικού και με τη στάση τους συμβάλλουν στη χαλάρωση των μέτρων ασφάλειας».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους «μετά και από αυτό το τραγικό δυστύχημα να βγάλουν σαφή συμπεράσματα» και «χωρίς άλλη καθυστέρηση να συσπειρωθούν γύρω από τον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα από επιτροπές αγώνα να ξεπεράσουν τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές και να αναπτύξουν αγωνιστική δράση αντάξια της ιστορίας της Μεγαλόπολης. Να παλέψουν για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή, στη δουλιά και για μια ΔΕΗ 100% στο δημόσιο».

«Θύματα στο βωμό της κερδοφορίας της ΔΕΗ ΑΕ»

Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία» στη ΔΕΗ σημειώνει πως το ατύχημα στη Μεγαλόπολη έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα των εργατικών ατυχημάτων στα δίκτυα της ΔΕΗ, οχτώ μήνες μετά το ατύχημα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και καταγγέλλει πως το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο. «Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν ατέλειωτες ώρες σε απάνθρωπες συνθήκες, παρότι εδώ και καιρό είχαν καταγγείλει ότι το σύστημα MACALDI για την τέφρα δημιουργεί προβλήματα. Το ατύχημα είναι αποτέλεσμα της πορείας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, θυσία στο βωμό της κερδοφορίας της επιχείρησης και της μείωσης του κόστους. Είναι επακόλουθο της εντατικοποίησης της εργασίας στο όνομα της διαθεσιμότητας των μονάδων, της έλλειψης προσωπικού και συντηρήσεων, της απουσίας στην πράξη μέτρων ασφαλείας.

Σε τέτοιες συνθήκες εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα γίνονται καθημερινά και συχνά θανατηφόρα.

Μόνοι υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση και η διοίκηση με την πολιτική που ακολουθούν. Την πολιτική ιδιωτικοποίησης και χτυπήματος δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προκειμένου να εξασφαλίσουν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου (που αυξήθηκαν το α` εξάμηνο του 2002 κατά 94%) απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, μετατρέπουν τον εργαζόμενο σε αναλώσιμο. Η τρομοκρατία της πολιτικής τους δημιουργεί δεκάδες θύματα εργαζόμενους».

Στη συνέχεια, η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ώστε «να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας να εργαζόμαστε με ασφάλεια και να γυρίζουμε ζωντανοί στις οικογένειές μας.

Η ΓΕΝΟΠ και τα σωματεία να πάρουν τώρα αγωνιστικά μέτρα υπεράσπισης της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Να σταματήσουν τα ευχολόγια. Αμεση κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, να παρθούν μέτρα τώρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει εργατικό «ατύχημα» στη Μεγαλόπολη (2020-09-25 00:00:00.0)
Εκτός λειτουργίας το κύριο ορυχείο (2013-09-18 00:00:00.0)
Δολοφονική η πολιτική της απελευθέρωσης και του κέρδους (2009-04-17 00:00:00.0)
Κι άλλος εργάτης σακατεύτηκε για να 'χει κέρδη η ΑΕ (2002-11-08 00:00:00.0)
Αγώνας τώρα ενάντια στις αντεργατικές επιλογές (2001-11-24 00:00:00.0)
Θύματα της ασυδοσίας (1996-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ