Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μπροστά για την ανάπτυξη του ταξικού αγώνα

Ο Δ. Βανδώρος, πρόεδρος του Συνδικάτου, παρουσιάζει τον απολογισμό δράσης και το πρόγραμμα
Ο Δ. Βανδώρος, πρόεδρος του Συνδικάτου, παρουσιάζει τον απολογισμό δράσης και το πρόγραμμα
Ενα συνδικάτο προσανατολισμένο στην ταξική γραμμή, που δε θα μένει μόνο στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων για τη διεκδίκηση οικονομικών και εργασιακών αιτημάτων, αλλά θα αναδεικνύει, ταυτόχρονα, τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και θα συμβάλλει έτσι στην ωρίμανση της συνείδησης της εργατικής τάξης για βαθιές ουσιαστικές αλλαγές προς όφελός της. Αυτός είναι ο χαρακτήρας και ο ρόλος που πρέπει να παίξει το Συνδικάτο, έτσι όπως παρουσιάστηκαν τόσο από μέρους της εισήγησης - που εγκρίθηκε ομόφωνα - όσο και από την πλειοψηφία των ομιλητών στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο θέατρο «Περοκέ», όπου θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν αρκετά έντονη η συμμετοχή αλλοδαπών εργατών.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Δ. Βανδώρος, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στη γενικότερη επίθεση που υφίσταται η εργατική τάξη στη χώρα μας και διεθνώς από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους. Ενα γεγονός που αναδεικνύει ότι τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην εργατική τάξη είναι κοινά σε κάθε κλάδο, ειδικότητα, χώρο δουλιάς. Γι' αυτό είναι ανάγκη, τόνισε, το μέτωπο της εργατικής τάξης «να είναι ενιαίο, σε ταξική γραμμή, που θα συγκρούεται, θα δημιουργεί προϋποθέσεις για κατακτήσεις, αλλά, κυρίως, θα ανοίξει δρόμο μέσα από την ωρίμανση της συνείδησης της εργατικής τάξης για βαθιές ουσιαστικές αλλαγές. Δε φτάνει η εργατική τάξη, το κίνημά της, να αμφισβητεί το σύστημα, πρέπει παράλληλα να δημιουργεί προϋποθέσεις διαδοχής από πολιτικές δυνάμεις που θα έχουν στο κέντρο της προσοχής τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Αναφερόμενος στον απολογισμό δράσης, επισήμανε ότι το Συνδικάτο, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, κατάφερε να καταρρίψει σε μεγάλο βαθμό τις θεωρίες του κοινωνικού εταιρισμού και να αναδείξει την ταξική φύση των προβλημάτων. Ενώ, αντιτάσσοντας τη γραμμή της σύγκρουσης στη γραμμή του συμβιβασμού, αποκάλυψε, επιπλέον, το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Ετσι, δυνάμεις «που ένιωθαν ανήμπορες να αντισταθούν πήραν κουράγιο και κρατήθηκαν». Πολλές από αυτές πλησίασαν και εντάχθηκαν στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Μαζικά ανταποκρίθηκαν οι οικοδόμοι στην πρόσκληση της διοίκησης και πήραν μέρος στη Γενική Συνέλευση
Μαζικά ανταποκρίθηκαν οι οικοδόμοι στην πρόσκληση της διοίκησης και πήραν μέρος στη Γενική Συνέλευση
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πολύμορφη δράση του Συνδικάτου ενάντια στην ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων και το ΠΑΜΕ.

Το Συνδικάτο πέτυχε να έχει αξιόλογη παρουσία κυρίως στα μεγάλα έργα μέσω του στησίματος εργοταξιακών επιτροπών. Με δεκάδες στάσεις, επισχέσεις εργασίας και απεργίες κατορθώθηκε να δοθούν ικανοποιητικές αυξήσεις και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας σε πολλές περιπτώσεις. Ακόμα, έδωσε δυναμικό «παρών» σε αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, ενώ, εκφράζοντας την αξία της εργατικής αλληλεγγύης, βρέθηκε στα αγωνιστικά μπλόκα των αγροτών, των ναυτεργατών, των καθηγητών, των μαθητών και στήριξε οικονομικά, κινήματα και οργανώσεις άλλων χωρών που παλεύουν ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Σε ό,τι αφορά στη δράση των Παραρτημάτων, υπογραμμίστηκε, ότι ως βασικός ιμάντας για τη μεταφορά της δράσης του Συνδικάτου στη συνοικία και στους χώρους εργασίας η νέα διοίκηση πρέπει να βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους ώστε να προσελκύσουν στο κίνημα όχι μόνο τους οικοδόμους αλλά και τις οικογένειές τους. Για τους ξένους εργάτες τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να ενταχθούν όλο και πιο πολλοί στο Συνδικάτο για την ανάπτυξη της κοινής πάλης.

Η αύξηση των ψηφισάντων θα αποτελέσει επιβράβευση της αγωνιστικής πορείας, τονίστηκε στην εισήγηση. Θα εκφράζει την αποδοχή του αγωνιστικού δρόμου από τους οικοδόμους αλλά και θα δώσει νέα ώθηση στους αγώνες του κλάδου. Ετσι, θα δυναμώσει την οργάνωση και θα δυσκολέψει την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Συγκεκριμένα, υπογραμμίστηκε ότι οι δήμαρχοι που θα αναδειχτούν θα πρέπει να μην είναι χειροκροτητές της πολιτικής του κεφαλαίου αλλά να βρίσκονται στο πλάι του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα δράσης και στο διεκδικητικό πλαίσιο, προκρίθηκε η ενίσχυση του ταξικού πόλου, του ΠΑΜΕ, και ο συντονισμός του αγώνα με τις δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στο κεφάλαιο. Διεκδίκηση πλήρους σταθερής εργασίας, κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Εφαρμογή 6ωρου-5ήμερου-30ωρου, ουσιαστική προστασία των ανέργων, πραγματικές αυξήσεις, μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα στους μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ