Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Κινητοποιήσεις κατά της εφοπλιστικής ασυδοσίας

Σε πλήρη απομόνωση οδηγούνται τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Τις τεράστιες ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, των Δημοτικών Αρχών και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ

Σε αποκλεισμό των λιμανιών της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου προχώρησαν το περασμένο Σάββατο οι κάτοικοι των νησιών διαμαρτυρόμενοι για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό, που επιβάλλουν οι εφοπλιστές και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο αποκλεισμός των λιμανιών αποτελεί την απαρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων των κατοίκων και των φορέων, για να σταματήσουν την εφοπλιστική ασυδοσία, που έχει τη στήριξη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων «ξεχείλισε», με την απόφαση των εφοπλιστών της «HELLAS FERRIES» να αποδρομολογήσει ακόμα και τα δύο συμβατικά πλοία «Λήμνος» και «Μακεδών», οδηγώντας, στην ουσία, σε πλήρη απομόνωση τα τρία νησιά. Η πλοιοκτήτρια εταιρία στη θέση των δύο πλοίων, δρομολογεί μόνο ένα, το «ΑΔΩΝΙΣ», το οποίο είναι αδύνατο να προσεγγίσει τα λιμάνια της Γλώσσας Σκοπέλου και της Αλοννήσου. Επίσης, δε θα μπορεί να προσεγγίσει ούτε καν το λιμάνι της Σκοπέλου, όταν πνέουν άνεμοι πάνω από έξι μποφόρ!

Βαρύτατες ευθύνες για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις Βόρειες Σποράδες φέρουν και οι Δημοτικές Αρχές των τριών νησιών με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, που όλο το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο δε διεκδικούσαν αγωνιστικά την επίλυση του προβλήματος, αλλά ευνόησαν με τη στάση τους τη δημιουργία και την όξυνσή του. Και τώρα, εν όψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, υπό το φόβο και την έντονη ανησυχία ότι θα «φάνε μαύρισμα» στην κάλπη για τη συναινετική τους στάση, τους έπιασε η πρεμούρα και συγκάλεσαν σύσκεψη για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες στις Βόρειες Σποράδες!

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και η ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ «το κίνητρο που καθόρισε αυτή τους τη στάση είναι οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του επόμενου μήνα. Για να κερδίσουν τη χαμένη αξιοπιστία τους, για να πείσουν τον κόσμο που τους έμαθε καλά και τους έχει γυρίσει την πλάτη, καταφεύγουν σε τρικ και πολιτικαντισμούς».

Συνεχίζοντας η ΚΟΒ Σκοπέλου υπογραμμίζει πως«κανένας πολίτης δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα και να πιστέψει πως τους πήρε ξαφνικά ο πόνος για το χάλι των συγκοινωνιών και πως αποφάσισαν να εναντιωθούν στην πολιτική που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα και της οποίας αυτοί είναι τυφλοί υπηρέτες».

Ωστόσο, η ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ, πιστεύοντας πως ο λαός είναι ο μόνος που μπορεί να επιβάλει με τον αγώνα του λύσεις προς όφελός του, θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τις αποφασισμένες λαϊκές κινητοποιήσεις, έτσι που και μέσα απ' αυτή την υποκριτική και υποταγμένη, σε προεκλογικές σκοπιμότητες, πρωτοβουλία να επωφεληθεί όσο είναι δυνατό και για όσο καιρό καταφέρει». Απευθυνόμενη η ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ στους κατοίκους του νησιού τονίζει πως «η όποια λύση δοθεί από το ΥΕΝ άμεσα και η πιθανή σύσταση του διαδημοτικού ακτοπλοϊκού φορέα μεσοπρόθεσμα δε θα λύσουν το πρόβλημα οριστικά. Είναι τέτοιο το καθεστώς λειτουργίας της ακτοπλοΐας, ιδιαίτερα μετά την άρση του καμποτάζ, όπου η αφημένη στα "νύχια" των εφοπλιστών κατάσταση του σήμερα θα είναι εντελώς ανεξέλεγκτη τότε». Και αφού αναφέρεται στην πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση Δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, τονίζει πως «η οριστική λύση θα προκύψει μέσα από τη διαμόρφωση πολιτικών συσχετισμών που θα είναι υπέρ των δυνάμεων που αντιπροσωπεύουν την πολιτική αντίληψη πως η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισμός, ο καπιταλισμός, δηλαδή, όχι μόνο δε λύνουν, αλλά δημιουργούν προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ