Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ 1999
Χόρτασαν «παχιά λόγια» και ... λυόμενα

Ούτε τις αποζημιώσεις για τις οικοσκευές δεν έχουν πάρει οι μισοί δικαιούχοι του Μενιδίου. Χτες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση

«Οι οικισμοί λυομένων βρίσκονται ακόμη σε πλήρη ανάπτυξη και είναι γεμάτοι από σεισμόπληκτους. Αυτό τα λέει όλα για την καθυστέρηση που σημειώνεται στο έργο της αποκατάστασης». Μ' αυτόν το λιτό τρόπο, περιγράφει το μεγάλο δράμα που εξακολουθούν να ζουν τρία χρόνια μετά - και παρά τα «παχιά λόγια» των κυβερνώντων - οι σεισμόπληκτοι της Αττικής ο νομικός εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Κίνησης Προστασίας και Προάσπισης Σεισμοπλήκτων «Ο Εγκέλαδος», Α. Αναγνωστάκης.

Στοιχεία - φωτιά, σχετικά με τα «βήματα χελώνας» με τα οποία προχωρά το έργο της αποκατάστασης, που αποδεικνύουν παράλληλα τον εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τους σεισμοπλήκτους, όταν τους υπόσχονταν «γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση, αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο και ο «Ρ». Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά που προέρχονται από το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ, τρία χρόνια μετά το σεισμό, ούτε ο ένας στους τρεις σεισμόπληκτους δεν έχει προχωρήσει στην επισκευή ή ανακατασκευή του σπιτιού του. Συγκεκριμένα, ενώ από το δευτεροβάθμιο έλεγχο είχαν κριθεί ως κατεδαφιστέα 4.250 κτίρια και προς επισκευή 38.165 κτίρια, μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 4.550 φάκελοι για ανακατασκευές (και έχουν εγκριθεί 3.800) και 13.500 φάκελοι για επισκευές (και έχουν εγκριθεί 11.000)!

Το δικό τους δράμα ζουν οι κάτοικοι πολλών σεισμόπληκτων πολυκατοικιών του ΟΕΚ στη Μεταμόρφωση, οι οποίες, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα έπρεπε να γκρεμιστούν και να ανακατασκευαστούν. Παρ' όλα αυτά, ο ΟΕΚ αρνείται επίμονα να προχωρήσει στην πλήρη ανακατασκευή τους, αρκούμενος μόνο σε κάποιες επισκευές, που ούτε καν αυτές δεν έχει ολοκληρώσει...

Μενίδι: Ούτε αποζημιώσεις για τις οικοσκευές

«Θα ερχόμαστε εδώ μέχρι να μας δώσουν την αποζημίωση που μας οφείλουν», τόνιζαν χτες το πρωί, έξω από τη Βουλή, σεισμοπαθείς του Μενιδίου, οι οποίοι ακόμα δεν πήραν από την κυβέρνηση τα δύο εκατομμύρια που τους είχε υποσχεθεί ως αποζημίωση για τις οικοσκευές τους που καταστράφηκαν. Μέχρι σήμερα, η αποζημίωση αυτή έχει δοθεί μόνο σε 500 δικαιούχους, ενώ οι υπόλοιποι 480 που δεν την έχουν εισπράξει, καταγγέλλουν ότι έγινε επιλογή.

Αντιπροσωπεία των σεισμοπαθών, στην οποία μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος δήμαρχος της Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μενιδίου Βασίλης Τοπαλιανίδης και ο επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Τραβασάρος, επισκέφτηκαν τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργό Στέφανο Μανίκα, διεκδικώντας την άμεση αποπληρωμή της αποζημίωσης. Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των σεισμοπαθών πως μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα τους έχουν καταβληθεί τα χρήματα.

«Διαβεβαιώσεις μέχρι σήμερα έχουμε πάρει πολλές και από πολλούς υπουργούς», επισήμανε βγαίνοντας από τη Βουλή ο Θανάσης Τραβασάρος. «Γι' αυτό είμαστε επιφυλακτικοί, πρόσθεσε, κι αν η υπόσχεση του υπουργού δεν υλοποιηθεί στο χρονικό διάστημα που δεσμεύτηκε, θα είμαστε σε ετοιμότητα και θα είμαστε πάλι εδώ». Αξίζει να σημειωθεί πως σε εκδήλωση που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Μενίδι, ο Ντ. Βρεττός, αντιπρόεδρος της Βουλής, δήλωσε πως μετά από παρέμβαση δική του, έγινε σύσκεψη ανάμεσα σε τρεις υπουργούς και αποφασίστηκε να δοθεί από ένα εκατομμύριο σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια. Οταν όμως οι εκπρόσωποι των σεισμοπαθών ρώτησαν τον υπουργό γι' αυτήν την εξαγγελία, δήλωσε άγνοια και γι' αυτό οι σεισμοπαθείς χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής ως προσπάθεια φρεναρίσματος της χτεσινής κινητοποίησης.

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας της κυβέρνησης στο θέμα της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων είναι πως στο Μενίδι αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε ο Θ. Τραβασάρος, μόνον το 40% των σεισμοπαθών έχει κτίσει σπίτι, κι αυτό μέχρι τα τούβλα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΤΑΣ, από το σύνολο των 8.000 σεισμοπαθών, μόνον 714 έκαναν δήλωση αποπεράτωσης των εργασιών.

Μνημόσυνο στη ΡΙΚΟΜΕΞ

Την αγανάκτησή τους για την αδιαφορία της κυβέρνησης εξέφρασαν το περασμένο Σάββατο οι συγγενείς των νεκρών που χάθηκαν κατά το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, σε μνημόσυνο που τελέστηκε στη ΡΙΚΟΜΕΞ. Συγκεκριμένα, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την εξέλιξη της δικαστικής υπόθεσης για την τιμωρία των ενόχων, η οποία οδεύει ολοταχώς στο αρχείο λόγω παραγραφής...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το γνωστό «πακέτο» που δε δίνει ολοκληρωμένες λύσεις (2014-02-05 00:00:00.0)
Γερανοί του ΥΠΕΧΩΔΕ πήγαν να «σηκώσουν» κοντέινερς (2003-11-20 00:00:00.0)
Κατ' επιλογήν αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους (2003-03-05 00:00:00.0)
Απολογισμός - απόδειξη της κυβερνητικής αναλγησίας (2001-09-06 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα από το ΚΚΕ (2001-06-14 00:00:00.0)
Τα παχιά λόγια και η καχεκτική πράξη... (1999-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ