Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σε κατεύθυνση πλήρους εμπορευματοποίησης

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη κατήγγειλε ότι ο αθλητισμός σε όλα του τα στάδια παραδίδεται στους ιδιώτες

Στην πλήρη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και την παράδοσή του στις ανώνυμες εταιρίες οδηγεί το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό που συζητείται από χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι εξυπηρετείται με τις διατάξεις του η διαφάνεια στον αθλητισμό, εντούτοις το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να παγιοποιήσει τις συνθήκες αγοράς που έχουν επιβληθεί στον αθλητισμό από τους διάφορους μεγαλοσχήμονες.

Ενώ η κυβέρνηση έχει διαφημίσει το διάλογο, ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού φρόντισε με δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της επιτροπής να ξεκαθαρίσει ότι στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να δεχτεί καμία αλλαγή.

Το νομοσχέδιο διέπεται από μια αντιλαϊκή και αντιαθλητική φιλοσοφία τόνισε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και υπογράμμισε ότι ο αθλητισμός από τα πρώτα του βήματα μέχρι το επαγγελματικό του κομμάτι παραδίνεται στους ιδιώτες.

Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι μέσα στο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα να έχουν μετοχές στις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ) ακόμα και συγγενείς των ιδιοκτητών, οι οποίοι μάλιστα μπορούν να είναι μέτοχοι και σε άλλες ΠΑΕ. Οσο δε για την επίλυση των οικονομικών διαφορών, ελεγκτές και ελεγχόμενοι θα είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ στους οποίους μεταφέρεται ακόμα και η διαιτησία, ενώ αυξάνεται και το ποσοστό που αυτοί θα εισπράττουν από τον ΟΠΑΠ. Μάλιστα η κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις των ιδιοκτητών και ακόμα και αυτή η μειωμένη εγγυητική επιστολή που θα καταθέτουν δε θα καταπίπτει για χρέη υπέρ των ποδοσφαιριστών ή των υπαλλήλων τους, αλλά μόνο υπέρ της ΓΓΑ. Την ίδια στιγμή οι μπασκετμπολίστες παραμένουν για 2,5 χρόνια χωρίς ασφάλιση και οι όποιοι έλεγχοι γίνονται στις ΠΑΕ είναι διακοσμητικοί.

Ο Ε. Βενιζέλος, ομολογώντας ουσιαστικά τη χρεοκοπία της υπόθεσης των εθελοντών για τους Ολυμπιακούς του 2004, εξήγγειλε κίνητρα όπως το πιστοποιητικό εθελοντισμού ή η χορήγηση 20ήμερης άδειας στους στρατιώτες που θα είναι εθελοντές. Μάλιστα τους έφεδρους αξιωματικούς που θα «στρατευτούν» στον εθελοντισμό θα χορηγείται και ένας βαθμός επιπλέον και όπως σχολίασε η Λ. Κανέλλη πρόκειται για μέτρα που αρμόζουν σε κράτη της Ν. Αφρικής και σε άλλες εποχές. Ο υπουργός Πολιτισμού, σχολιάζοντας τα περί λοκ άουτ των ΠΑΕ λόγω του προβλήματος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, είπε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να είναι «παρατηρητής ή πυροσβέστης» και τόνισε ότι «το κράτος δεν μπορεί να επωμίζεται ευθύνες άλλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ