Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΗ
Η εντατικοποίηση πίσω από το έγκλημα

«Εμείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουμε δικαίωμα να γυρίζουμε ασφαλείς και αρτιμελείς στις οικογένειές μας». Τα παραπάνω δηλώνουν χαρακτηριστικά, με κοινή τους ανακοίνωση, εφτά σωματεία εργαζομένων στη ΔΕΗ και κάνουν σαφές ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και με αγωνιστικά μέτρα θα υπερασπιστούν τη ζωή και την υγεία τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα Σωματείο Εργαζομένων ΕΝΩΣΗ, ΣΟΣ ΔΕΗ Μεγαλόπολη, ΕΠ ΔΕΗ ΑΗΣ Αλιβερίου, ΕΠΣΠ ΔΕΗ Κρήτης, Σύλλογο Εργαζομένων ΣΠ Χανίων, ΕΠΣΠ ΑΗΣ Λαυρίου, Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων Βάρδιας ΔΕΗ. Τα σωματεία, στην ανακοίνωσή τους, απαιτούν προσλήψεις προσωπικού και ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους αυτούς που λόγω «ευθύνης» εισπράττουν και αποδίδουν στους εαυτούς τους τα διάφορα οικονομικά μπόνους.

«Η ασυδοσία πρέπει να σταματήσει», επισημαίνουν στη συνέχεια και καταγγέλλουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν μπορεί να μένει αμέτοχη και έστω και την ύστατη στιγμή πρέπει να αναθεωρήσει τις κατευθύνσεις που έχει προδιαγράψει για τη ΔΕΗ και να αποδώσει ευθύνες σε αυτούς που την οδηγούν, στο όνομα των κερδών και χωρίς να σέβονται την ανθρώπινη ζωή, στα χέρια των ιδιωτών.

Οπως καταγγέλλουν ακόμα, τα σωματεία είχαν επισημάνει εδώ και πολύ καιρό ότι η επί σειρά ετών μεγάλη έλλειψη ειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας στο όνομα της διαθεσιμότητας των Μονάδων, την έλλειψη σωστής συντήρησης και την παντελή απουσία στην πράξη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Η πολιτική της διοίκησης φέρνει τους εργαζόμενους καθημερινά μπροστά στον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων, τα οποία συχνά είναι θανατηφόρα, σημειώνουν.

Τέλος, αναφερόμενα τα σωματεία στην πολυδιαφημισμένη αναδιοργάνωση της ΔΕΗ, σημειώνουν ότι στην ουσία διαμόρφωσε μια πυραμίδα στελεχών για να επιστατούν στην εντατικοποίηση και τον έλεγχο των εργαζομένων, με μόνη υποχρέωσή τους να εκπληρωθούν οι στόχοι της κερδοφορίας και της μείωσης του εργατικού κόστους, ακόμα και με τη θυσία ανθρώπινων ζωών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ