Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ»
Το «τυρί» των παροχών και η «φάκα» της ιδιωτικοποίησης

Στιγμή δεν περνάει από την ημέρα ψήφισης του αντιασφαλιστικού νόμου, που η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να μην προωθεί την υλοποίηση των διατάξεών του, την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Πρωταρχικό μέλημα, η συγκρότηση των λεγόμενων επαγγελματικών Ταμείων, δηλαδή η υλοποίηση του τρίτου πυλώνα και η ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ηδη στο χώρο των ΔΕΚΟ, (ΟΤΕ - ΟΣΕ - ΕΛΤΑ) γίνονται μια σειρά διαβουλεύσεις και οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στηρίζουν ανοιχτά το εγχείρημα της κυβέρνησης. Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι ήδη οι φιλικές της εφημερίδες κυκλοφορούν με πρωτοσέλιδους τίτλους για «εξτρά παροχές» σε συντάξεις, εφάπαξ και περίθαλψη.

Το γεγονός ότι ήδη με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο μειώνονται και οι συντάξεις, αλλά και οι παροχές και ειδικά για τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, μπορεί να το ξέχασαν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές δεν το ξέχασαν όμως οι εργαζόμενοι. Θα τους θυμίσουμε όμως και τα υπόλοιπα.

α) Η συγκρότηση νέων Ταμείων, σημαίνει πριν απ' όλα καταβολή νέων εισφορών για τους εργαζόμενους. Δηλαδή, πρόκειται για νέο χαράτσι.

β) Οι εισφορές αυτές τυπικά θα αποδίδονται στο «νέο Ταμείο», ουσιαστικά θα τις διαχειρίζονται ασφαλιστικές εταιρίες ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Δηλαδή, οι καπιταλιστές βάζουν απευθείας χέρι στα αποθεματικά που θα δημιουργούν οι εργαζόμενοι και θα τα αξιοποιούν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.

γ) Τα Ταμεία αυτά θα λειτουργούν με ένα αυστηρά κεφαλαιοποιητικό σύστημα, θα πρόκειται για ατομικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, ενώ οι μελλοντικές παροχές θα είναι ανάλογες με το ύψος των εισφορών.

δ) Θα υπάρξουν, όμως, μελλοντικές παροχές; Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί γι' αυτό. `Η όπως υποστηρίζουν και οι θιασώτες αυτού του συστήματος, αυτό θα το αποφασίσει η αγορά. Τα τελευταία γεγονότα, στις ΗΠΑ (π.χ. ΕΝΡΟΝ) αλλά και αλλού, με τη χρεοκοπία μεγάλων εταιριών, στις μετοχές των οποίων τα Ταμεία των εργαζομένων είχαν επενδύσει τα αποθεματικά τους, επιβεβαιώνουν αν μη τι άλλο την άποψη, ότι οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε επικίνδυνα μονοπάτια.

ε) Αυτό που πραγματικά προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι «εξτρά παροχές», -αν άλλωστε το επιθυμούσε θα μπορούσε και με το ισχύον σύστημα- αλλά η απροκάλυπτη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και μάλιστα με τα χρήματα των εργαζομένων. Απώτερος στόχος, η διαμόρφωση μιας ελάχιστης κατώτερης σύνταξης και από εκεί και πέρα, όλα επαφίενται στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, των χρηματιστηρίων και των αγορών.

Μπορούν, όμως, οι εργαζόμενοι να εναποθέσουν τις συντάξεις τους, τα εφάπαξ, την περίθαλψή τους, σ' αυτούς που τους ξεζουμίζουν. Θα αφήσουν τους χρηματιστές και τους διάφορους Σόρους, να καθορίζουν την κάποια ασφάλεια των γηρατειών τους; Η κυβέρνηση έχει πει ναι! Οι εργαζόμενοι;


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ