Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μέγας χοντρόπετσος...

Οσοι πιστεύουν ότι για το στυγερό έγκλημα στο γκέτο της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ με αποτέλεσμα το θάνατο τριών εργατών, ευθύνονται η διεύθυνση της επιχείρησης και η υπεργολάβος «ΜΕΚΑΣΟΛ», η υπερεντατικοποίηση (δούλευαν έχοντας συμπληρώσει περισσότερες από 16 ώρες δουλιάς) και η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας και σε τελική ανάλυση ότι οι εργάτες θυσιάστηκαν στο βωμό της κερδοφορίας των καπιταλιστών, είναι γελασμένοι.

Χωρίς πολλές περιστροφές, οι τρεις νεκροί εργάτες στο γκέτο της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ευθύνονται οι ίδιοι για το θάνατό τους. Αυτό, τουλάχιστον προκύπτει από το ρεπορτάζ (;) του συναδέλφου Χρήστου Μέγα στην «Ελευθεροτυπία». Τίτλος: «Δούλευαν χωρίς τις ειδικές μάσκες για να είναι πιο αποδοτικοί». Κι από κοντά οι εκτιμήσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Διυλιστηρίων και Χημικής Βιομηχανίας, του γνωστού και μη εξαιρετέου Γιώργου Πανωλιάσκου - να τον χαίρονται τ' αφεντικά του και η ΠΑΣΚΕ - που αποδίδει προσωπική ευθύνη στους εργάτες. Και για να μη μείνει αμφιβολία, υπάρχει και δήλωση του γενικού διευθυντή των διυλιστηρίων της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Κώστα Βασιλάκη πως «πρέπει να έγιναν πολλές λανθασμένες εκτιμήσεις (σ.σ. από τους εργάτες), αφού δεν τηρήθηκαν βασικοί κανόνες ασφαλείας». Ευτυχώς, δηλαδή, που κάπου στο τέλος του κειμένου υπήρχαν και τα ονόματα των νεκρών.

Καλό θα είναι, ο εν λόγω συνάδελφος και για λόγους αξιοπρέπειας, να δηλώνει δημοσιογράφος του εργοδοτικού ρεπορτάζ και όχι του εργατικού. Ας μην ανησυχεί, κανείς δε θα τον ψέξει γι' αυτό. Αλλωστε η αλήθεια δεν είναι κακό να λέγεται. Φαίνεται όμως πως ο Χρ. Μέγας, παρότι από τους παλαιότερους εργατικούς συντάκτες, δεν έχει νιώσει τον πόνο των στενών συγγενών αλλά και ολόκληρης της εργατικής τάξης για τα εργοδοτικά αυτά εγκλήματα. Δεν έχει νιώσει την αγωνία των οικείων αλλά και των ίδιων των εργατών που δε γνωρίζουν αν θα γυρίσουν όρθιοι σπίτι το βράδυ. Δεν μπορεί να νιώσει καν, ούτε τα συναισθήματα των παιδιών των νεκρών εργατών που αντί χθες να πάνε στο σχολείο και να συναντήσουν τους συμμαθητές τους, έθαψαν τους πατεράδες τους.

Μέγας χοντρόπετσος...


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (2002-09-12 00:00:00.0)
Θανατηφόρα η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου (2002-04-24 00:00:00.0)
Για να το λέει η εταιρία, κάτι θα ξέρει... (2000-06-25 00:00:00.0)
Ρυπαίνει χωρίς ποτέ να τιμωρείται! (1996-11-15 00:00:00.0)
Μέλη της "Γκρίνπις" απέκλεισαν τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (1996-11-06 00:00:00.0)
Τεράστια καταστροφή στο Σαρωνικό (1996-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ