Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Στις 28 Αυγούστου είχαν κινδυνέψει άλλοι τρεις εργάτες από υδρόθειο. Το γεγονός κρατήθηκε κρυφό

Νέα, ακόμα πιο τραγική διάσταση παίρνει το εργοδοτικό έγκλημα στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, όπου σκοτώθηκαν προχτές τρεις εργάτες. Η συνέχεια της έρευνας αποκαλύπτει σήμερα ότι είχε προηγηθεί και έκρηξη λίγες μέρες πριν, αλλά το γεγονός είχε κρυφτεί. Η πρώτη πληροφορία που είχε φτάσει προχτές στο «Ρ» αναφερόταν - λάθος - σε έκρηξη που έγινε στα ΕΛΔΑ. Η παραπέρα έρευνα αποκάλυψε χτες ότι η έκρηξη είχε γίνει πράγματι, αλλά στο διυλιστήριο του Βαρδινογιάννη. Στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά κατατέθηκαν χτες επώνυμα όλα τα στοιχεία. Στις 28 Αυγούστου το συνεργείο με την επωνυμία ΓΕΝΜΕ είχε αναλάβει να εκτελέσει επισκευαστικές εργασίες σε σωληνώσεις που περιείχαν υδρόθειο. Στη διάρκεια των εργασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου, από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας είτε έσκασε βάνα πεπαλαιωμένη είτε σάπια σωλήνα με αποτέλεσμα να υποστούν χημικά εγκαύματα και χημική δηλητηρίαση τρεις εργάτες. Από αυτούς οι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, όμως ο τρίτος ο Αθανάσιος Δεσπότης εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με σοβαρότατα προβλήματα στα μάτια.

Η έκρηξη μέχρι και σήμερα παραμένει κρυφή από τους ανθρώπους του διυλιστηρίου, ενώ οι πληροφορίες μιλούν και για άλλα εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει στο γκέτο του μεγαλοεφοπλιστή και έχουν κουκουλωθεί!

Χτες, τελικά, κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) από την Αθήνα και την Κόρινθο πήγαν στον τόπο του εγκλήματος για να εξετάσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό δυστύχημα.

Στο πλευρό των εργατών βρέθηκαν και χτες μέλη και στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης των Αγίων Θεοδώρων, που έκαναν εξόρμηση στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ενώ αύριο στις 8.30 μ.μ. στους Αγίους Θεοδώρους σε ανοιχτή συγκέντρωση, θα μιλήσει το στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Σταυρόπουλος.

Στην αντίπερα όχθη, προκαλεί βάναυσα ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, που αποφεύγοντας να καταλογίσει την οποιαδήποτε ευθύνη στη διεύθυνση της επιχείρησης, τονίζει με κεφαλαία γράμματα: «ΠΡΩΤΑ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ».

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Διυλιστηρίων και Χημικής Βιομηχανίας ξεμπερδεύει σήμερα με μία τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.

Οργή για το έγκλημα

Σε κλίμα οδύνης, σπαραγμού και οργής για το εργοδοτικό έγκλημα έγινε χτες το απόγευμα η κηδεία του εργάτη Κωνσταντίνου Σοφού, στη γενέτειρά του, την Κρανιά Ελασσόνας. Ο Κωνσταντίνος Σοφός, ένας από τους τρεις εργάτες που έπεσαν θύματα στο βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας, βρίσκοντας το θάνατο στο γκέτο της «Μότορ Οϊλ», ήταν μόλις 34 ετών. Στη «ΜΕΚΑΣΟΛ» εργαζόταν καθημερινά πάνω από 15 ώρες. Τραγικές φιγούρες στην κηδεία η γυναίκα του, τα δυο ανήλικα παιδιά του, οι συγγενείς και οι φίλοι του.

  • Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε χτες το απόγευμα στη Μουριά Γορτυνίας στην Αρκαδία, ο τριαντάχρονος εργάτης Ηλίας Μπαρλαμπάς, που υπέκυψε προχτές το βράδυ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Αθήνας από τα τραύματά του, μετά το δυστύχημα που έγινε τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου στο εργοστάσιο της Μεγαλόπολης. Τραγικότερη φιγούρα όλων η, έγκυος στο πρώτο τους παιδί, γυναίκα του άτυχου εργάτη, καθώς και οι γονείς του. Η κηδεία έγινε μέσα σε εξαιρετικά βαρύ και φορτισμένο κλίμα, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά.
  • Στο εργοστάσιο της Μεγαλόπολης αποφασίστηκε να γίνει σήμερα Πέμπτη δίωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 9 π.μ) και τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.).
Κι άλλος νεκρός

«Εσβησε» στο δρόμο για το νοσοκομείο ο οικοδόμος Γιώργος Σιγάλας, 44 χρονών, που είχε καταπλακωθεί προχτές στην περιοχή Αμπελάκια Σαλαμίνας (Ελευθερίου Βενιζέλου 102). Ο οικοδόμος την ώρα που έκανε εργασίες ανακατασκευής σε παλιό κτίριο καταπλακώθηκε από την πλάκα εξωτερικού μπαλκονιού όταν αυτή κατέρρευσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ