Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εμφάνισε την Ελλάδα ως παράδεισο για τους εργαζόμενους

Δεν υπάρχουν νησίδες ευημερίας μέσα στον ωκεανό της ύφεσης, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος

Eurokinissi

Αντί να απολογηθεί για την αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας, που τη βιώνουν έντονα πλέον όλοι οι εργαζόμενοι, ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης, που κλήθηκε να απαντήσει στην Επερώτηση, προσπάθησε να εμφανίσει μια μαγική εικόνα της χώρας και επιχείρησε να παρουσιάσει το ΚΚΕ αντίθετο στους ελέγχους των επιχειρήσεων!

Αποκαλύπτοντας ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση προπαγανδίζει τα διάφορα μποϊκοτάζ για να εξασφαλίζει άλλοθι στην πολιτική της, έσπευσε να ανακαλύψει την «ενίσχυση ενός αυθόρμητου καταναλωτικού κινήματος κατά της στρέβλωσης της αγοράς», με το οποίο η κυβέρνηση συντάσσεται, λες και η κυβέρνηση είναι παράρτημα του ΙΝΚΑ και όχι υπεύθυνη για το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Μάλιστα είπε ότι το ΚΚΕ ενοχλείται από αυτό το «κίνημα», γιατί θα το ήθελε κομματικά καπελωμένο.

Παρά τα όσα έχει αντιληφθεί και το τελευταίο ελληνικό νοικοκυριό από την επιβάρυνση των διάφορων τιμολογίων των ΔΕΚΟ, ο υφυπουργός είπε ότι όσοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις αυτές χαρακτηρίζονται από «λαϊκισμό και υπερβολή», αφού κατά την κυβέρνηση η συμβολή των ΔΕΚΟ στην αύξηση του πληθωρισμού είναι μόλις 0,07%.

Εκεί που έδωσε ρεσιτάλ, όμως, ήταν όταν αναφέρθηκε στους μισθούς και τις συντάξεις. Ετσι κατά τον Α. Φωτιάδη τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων γνώρισαν όλα αυτά τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ σοβαρή αύξηση, αφού από το 1994 μέχρι το 2001 αυξήθηκαν κατά 18%. Μάλιστα ο ακαθάριστος μισθός από το 1994 αυξήθηκε κατά 24%, ενώ οι συντάξεις κατά 21% και έφτασαν στο 98% του κατώτατου μισθού. Οσο δε για τους δημόσιους υπάλληλους, αυτοί θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην κυβέρνηση, αφού οι μισθοί τους το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 75%.

Φυσικό είναι μετά από όλα αυτά τα στοιχεία, ο υφυπουργός να βλέπει ότι ο Ελληνας παίρνει ήδη το 80% του μέσου μισθού της ΕΕ, παρά τα όσα αντίθετα αναφέρουν ακόμα και κυβερνητικοί συνδικαλιστές.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και όταν αναφέρθηκε στο φορολογικό, λέγοντας ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι για τον απλό πολίτη και όχι για το μεγάλο κεφάλαιο. Ισχυρίστηκε ότι έχει επέλθει μείωση της φορολογίας των μισθωτών και τριπλασιασμός του αφορολόγητου ορίου, με αποτέλεσμα το 60% των μισθωτών να μην πληρώνει φόρο, όχι γιατί έχει χαμηλό εισόδημα, αλλά γιατί υπάρχουν οι φοροαπαλλαγές. Είπε δε ότι δεν πληρώνει δραχμή φόρο το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και των αγροτών, καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε μία συγκυρία κατά την οποία οι μικρομεσαίοι δέχονται την επιδρομή της εφορίας με τον κεφαλικό φόρο της «συνάφειας», ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι ευνοημένοι από τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είναι και οι ΜΜΕ! Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική των βουλευτών του ΚΚΕ για την «κεφαλική» επιδρομή κατά των μικρομεσαίων, ισχυρίστηκε ότι δε θέλουν κανέναν έλεγχο, ενώ θα έπρεπε να χειροκροτούν την κυβέρνηση που μαζεύει φόρους για τον ελληνικό λαό.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

Απάντηση στους υπουργικούς ισχυρισμούς έδωσε με την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει την Ελλάδα ως νησίδα μέσα σε έναν ωκεανό ύφεσης. Είπε ότι ακόμα και η κυβερνητική ΓΣΕΕ αναγνωρίζει πως το μέσο εισόδημα του Ελληνα εργαζόμενου είναι στο 51% του Ευρωπαίου και μόνο ο Κ. Σημίτης έχει ανακαλύψει ότι έχει φτάσει στο 80%.

Αποκαλύπτοντας τις κυβερνητικές αλχημείες στο θέμα των μισθών, είπε ότι όταν το υπουργείο αναφέρεται στις αυξήσεις των εργαζομένων, μέσα σε αυτές βάζει και τις διάφορες ωριμάνσεις, αλλά και τα κονδύλια που προορίζονται για νέες προσλήψεις. Η αλήθεια είναι, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, ότι από το 1985 μέχρι το 2001 οι απώλειες των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα είναι πάνω από 30%. Οσο δε για τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι γίνονται διάφορα τεχνάσματα για να κρυφτούν οι πραγματικές απώλειες των εργαζομένων, ενώ παραγνωρίζεται το γεγονός ότι σε κάθε οικογένεια υπάρχει μείωση εισοδήματος αφού έχει να θρέψει και από έναν άνεργο.

Υπογράμμισε ότι οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο είναι συνεχείς και την ίδια στιγμή τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν από τους έμμεσους φόρους που ροκανίζουν τις όποιες φοροαπαλλαγές υπάρχουν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στους μικρομεσαίους, τονίζοντας ότι είναι θύματα φορομπηχτικής πολιτικής με τις διαδοχικές επιδρομές είτε αυτές λέγονται αντικειμενικά κριτήρια, είτε λέγονται συνάφεια, είτε εξολογιστικός προσδιορισμός.

Ζήτησε δε μείωση των έμμεσων φόρων, μηδενικό ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου 15.000 ΕΥΡΩ.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του υφυπουργού ότι το ΚΚΕ δε θέλει έλεγχο φορολογικό, τόνισε ότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι έλεγχος στους μπακάληδες και όχι στους μεγάλους επιχειρηματίες και εισοδηματίες. Είπε ότι τάσσεται υπέρ του ελέγχου των ΜΜΕ με αντικειμενικά στοιχεία και όχι με κεφαλικούς φόρους και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ευνοεί την αισχροκέρδεια, αφού αυτή με βάση τους δικούς της νόμους δεν αποτελεί αδίκημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ