Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΑΕ - ΚΕΔΚΕ
Δικομματικός «κώδικας δεοντολογίας» για τις εκλογές

Με πρόσχημα τον περιορισμό των προεκλογικών δαπανών των μεμονωμένων υποψηφίων και των συνδυασμών και με την προβολή μιας δήθεν περιβαλλοντικής... ευαισθησίας, η κυβέρνηση και οι ηγεσίες των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης συμπράττουν στην παραπέρα φίμωση της άποψης των μικρότερων παρατάξεων. Υπουργείο Εσωτερικών, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ υπέγραψαν χτες, πρώτη ημέρα της επίσημης προεκλογικής περιόδου, κώδικα δεοντολογίας για τις εκλογές της 13ης Οκτώβρη, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα περιορίζει δραστικά την αφίσα και το πανό, από τα κύρια μέσα που διαθέτουν οι μικρότερες παρατάξεις για να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους.

Το περιεχόμενο του κώδικα ανακοίνωσαν χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Θ. Κατριβάνος, οι οποίοι συνυπέγραψαν ουσιαστικά την ενίσχυση του δικομματισμού και των παρατάξεών του. Σύμφωνα με τον κώδικα, αλλά και σχετικό νόμο, οι παρατάξεις θα αναρτούν αφίσες και πανό σε συγκεκριμένα σημεία, που θα προσδιορίζουν οι δήμοι, αναλογικά, με βάση δηλαδή την εκλογική δύναμη των παρατάξεων την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ή την εκλογική δύναμη των κομμάτων που τις στηρίζουν. Προβλέπεται, δε, πως οι δημοτικές αρχές υποχρεούνται να αφαιρούν αφίσες και πανό που αναρτούνται σε άλλα σημεία. «Η ανάρτηση αφισών και πανό παραπέμπει στο παρελθόν» είπε ο «εκσυγχρονιστής» πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ...

Να σημειώσουμε ότι ο κώδικας επαφίεται στον αυτοέλεγχο και αυτοπεριορισμό των υποψηφίων, καθώς δεν αποτελεί νόμο, κάτι που προβλέπεται να επεξεργαστεί το υπουργείο μετά τις εκλογές. Με βάση αυτόν, οι παρατάξεις δεν πρέπει να δημοσιοποιούν δημοσκόπηση 15 μέρες πριν την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών και καθ' όλη τη βδομάδα πριν την επαναληπτική ψηφοφορία. Καλούνται δε να δημοσιοποιήσουν αναλυτικά τους πόρους που στήριξαν την προεκλογική τους δραστηριότητα και τις δαπάνες που πραγματοποίησαν. Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί πρέπει να διαθέτουν δωρεάν σε κάθε συνδυασμό του δήμου τους και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του νομού τους, χρόνο για την παρουσίαση των προγραμμάτων τους. Η δε χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων από τα εκλογικά κέντρα και γραφεία επιτρέπεται μόνο μία ώρα πριν την έναρξη της προεκλογικής συγκέντρωσης και 15 λεπτά μετά τη λήξη της.

Νομοθετικές ρυθμίσεις

Να σημειώσουμε ακόμη ότι στο νομοσχέδιο για τις ανεξάρτητες αρχές που συζητείται στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε πέντε τροπολογίες σχετικές με τη διεξαγωγή των εκλογών:

  • Οσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να γραφτούν μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη.
  • Οι υποψήφιοι νομάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα σε οποιονδήποτε νομό και όχι μόνο στο νομό που μένουν, αρκεί να καταθέσουν τα χαρτιά τους μέχρι 21 Σεπτέμβρη.
  • Δε θα υπάρχουν ειδικά τμήματα για χειμάζουσες κοινότητες. Δε θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε κοινότητες με περισσότερους από 5.000 κατοίκους.
  • Οι παρατάξεις υποχρεούνται το 1/3 των υποψήφιων στο σύνολο των τοπικών συμβουλίων να είναι γυναίκες. Αντίστοιχα το 1/3 των υποψηφίων πρέπει να είναι γυναίκες σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και δημοτικό συμβούλιο ξεχωριστά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ