Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Α` ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να ανακληθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος

Να ανακαλέσει τις δύο πρόσφατες εγκυκλίους που αφορούν στην «οργάνωση και τον προγραμματισμό των Ενιαίων Λυκείων, των ΤΕΕ και των ΣΕΚ», ζητά από το υπουργείο Παιδείας η Α` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας ότι η εφαρμογή τους θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία των σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας, στο όνομα της «ορθολογικότητας» και της οικονομίας, ζητά τη συνδιδασκαλία και τη σύμπτυξη των τμημάτων στα Ενιαία Λύκεια και στα ΤΕΕ - ΣΕΚ για τα γενικά μαθήματα, ώστε να φτάνουν σε κάθε περίπτωση τον επιθυμητό και οικονομικό αριθμό των 30 μαθητών! Ζητάει, μάλιστα, αυτό να γίνεται με τη μετακίνηση μαθητών από το ένα σχολείο στο άλλο.

Επίσης, σύμπτυξη τμημάτων με διαφορετικές ειδικότητες στα ΤΕΕ και μείωση εργαστηριακών ωρών.

Ολα αυτά, σύμφωνα με καταγγελία της Α` ΕΛΜΕ, «αντίκεινται στις επιστημονικές και παιδαγωγικές αρχές, χειροτερεύουν την αναλογία μαθητών ανά διδάσκοντα, καταργούν στην ουσία τα ολιγομελή τμήματα που είναι επιβεβλημένα για λόγους κοινωνικούς, γεωγραφικούς και λειτουργικούς. Δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία μάθησης και δημιουργούν και τυπικά θέματα τίτλου στα ΤΕΕ».

Επίσης, η Α` ΕΛΜΕ θυμίζει την ήδη τραγική κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία ευθύνης της και δημιουργήθηκε εξαιτίας των προηγούμενων επιλογών και κατευθύνσεων του υπουργείου. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η κατάσταση λειτουργικά έχει χειροτερεύσει με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που ήδη πραγματοποιήθηκαν. Το ποσοστό μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο στο νομό Θεσσαλονίκης είναι πάνω από 10%. Σε πάρα πολλές σχολικές μονάδες υπάρχει μεγάλο ποσοστό (και πάνω από 60%) μαθητών από οικογένειες μεταναστών και προσφύγων που χρειάζονται στήριξη και βοήθεια. Και, τέλος, το ποσοστό των σχολείων της Θεσσαλονίκης που λειτουργεί σε διπλή βάρδια και σε ακατάλληλα διδακτήρια είναι το υψηλότερο στη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ