Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ξανά στους δρόμους!

Με νομαρχιακά συλλαλητήρια αύριο στα Τρίκαλα και την ερχόμενη Τετάρτη στην Καρδίτσα, ξεκινάει ο νέος γύρος αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία

Με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις σε νομαρχιακό επίπεδο, οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζουν, απτόητοι, τον μακρόχρονο, σκληρό αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αρχή του νέου γύρου των κινητοποιήσεων της θεσσαλικής αγροτιάς γίνεται, αυτή τη φορά, από τα Τρίκαλα, όπου αύριο πραγματοποιείται νομαρχιακό συλλαλητήριο. Το συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 10.30 το πρωί, στην κεντρική πλατεία (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου), διοργανώνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» και η Ενωση Συνεταιρισμών Τρικάλων, ενώ συμμετοχή έχει δηλώσει και η άλλη Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, «Η Αλληλεγγύη».

Την ερχόμενη Τετάρτη, 18 του Σεπτέμβρη, στον αγώνα μπαίνουν οι αγρότες της Καρδίτσας, με το συλλαλητήριο που διοργανώνει, στις 11 π.μ. στη Δημοτική Αγορά της πόλης, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Δίκαια και ζωτικά αιτήματα

Με τη μαζική συμμετοχή τους στις νέες κινητοποιήσεις οι Θεσσαλοί αγρότες διεκδικούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως αυτά έχουν ιεραρχηθεί και προβληθεί στη διάρκεια της πολύχρονης πάλης τους. Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα κυρίαρχη θέση κατέχουν αυτά που σχετίζονται με τη βαμβακοκαλλιέργεια. Οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί διεκδικούν:

  • Να πάρουν ένα 50δραχμο επιπλέον στην τιμή του προϊόντος που παρέδωσαν πέρσι, όπως πολλές φορές είχαν υποσχεθεί, στη διάρκεια των περσινών αγροτικών κινητοποιήσεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός.
  • Να επιδοτηθούν για το σύνολο των κιλών της περσινής σοδειάς που παρέδωσαν στα εκκοκκιστήρια.
  • Να καταργηθεί ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, ο οποίος επιβάλλει ποσόστωση στην παραγωγή και υπέρογκα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται συνεχώς το εισόδημα του Ελληνα βαμβακοπαραγωγού και χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.
  • Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις για νέες δραστικές στρεμματικές περικοπές, οι οποίες διώχνουν μαζικά τους μικρομεσαίους αγρότες από μια δυναμική καλλιέργεια.

Καλύτερες τιμές θ' απαιτήσουν οι παραγωγοί σταριού και καλαμποκιού, οι τευτλοπαραγωγοί, οι ντοματοπαραγωγοί, οι καρπουζοπαραγωγοί κι άλλοι καλλιεργητές, που είδαν φέτος να μειώνεται κι άλλο το πενιχρό εισόδημά τους, αφού πουλούν φτηνά τα προϊόντα τους.

Βασικό, επίσης, αίτημα των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων είναι να δοθούν, επιτέλους, δίκαιες αποζημιώσεις για τις τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, που προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις και ο παγετός του περασμένου χειμώνα. Για την ικανοποίηση κι αυτού του αιτήματος είχε δεσμευτεί δημοσίως η κυβέρνηση, χωρίς, όμως, να υλοποιεί τη δέσμευσή της.

Και, βεβαίως, θα προβληθούν ξανά τα γνωστά, χρόνια αγροτικά αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής, για ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής στη γεωργία, για ρύθμιση των αγροτικών χρεών, για αύξηση των αγροτικών συντάξεων κ.ά.

Στο στόχο η ΚΑΠ

Ταυτόχρονα με τις διεκδικήσεις που αφορούν στη λύση άμεσων προβλημάτων επιβίωσής τους, οι αγρότες της Θεσσαλίας θα ξαναθέσουν στην «ημερήσια αγωνιστική διάταξη» το μέγα αίτημα ανατροπής της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα.

Θ' απαιτήσουν την κατάργηση όλων των κανονισμών και των άλλων μέτρων που επιβάλλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες και ποσοστώσεις στην παραγωγή, συρρικνώνοντας το αγροτικό εισόδημα κι οδηγούν χιλιάδες αγροτικά μικρομεσαία νοικοκυριά της Ελλάδας στο ξεκλήρισμα. Θα διαμηνύσουν προς την Αθήνα και προς τις Βρυξέλλες ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους για να μην επιτρέψουν τη λήψη πιο σκληρών αντιαγροτικών μέτρων που ετοιμάζονται, στα πλαίσια της λεγόμενης ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Και πολιτικό το μήνυμα

Το γεγονός ότι οι τωρινές αγροτικές κινητοποιήσεις αρχίζουν λίγο πριν τη διεξαγωγή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας ν' αναδείξει από τώρα το πολιτικό μήνυμα που σκέφτεται να στείλει με την ψήφο του.

Κι αυτό το μήνυμα δεν μπορεί να είναι άλλο παρά η πολιτική καταδίκη όσων διαχειρίζονται σε κυβερνητικό επίπεδο την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι εκείνων που συμφωνούν μ' αυτή κι ετοιμάζονται να τη συνεχίζουν αν έρθουν στην κυβερνητική εξουσία. Αλλά κι όσων, ευρισκόμενοι σε διάφορα «μετερίζια» - στο συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - βοηθούν τις κυβερνήσεις να φέρουν σε πέρας αυτή την καταστροφική για τους μικρομεσαίους αγρότες πολιτική.

Το «μαύρισμα» των υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ και η υπερψήφιση των αγωνιστικών συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ θα είναι η «καλύτερη εκδίκηση» των αγροτών της Θεσσαλίας σε βάρος εκείνων που ευθύνονται για τα πολλά και μεγάλα βάσανά τους...


Π. Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις (2009-01-14 00:00:00.0)
Με αποφασιστικότητα και δυναμισμό (2009-01-13 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά (2008-12-06 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για τις νέες κινητοποιήσεις (2005-11-09 00:00:00.0)
Ξανά στις επάλξεις! (2003-01-19 00:00:00.0)
Απαντούν αγωνιστικά στον εμπαιγμό (1996-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ