Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομορφες πόλεις και ξετσίπωτη δημαγωγία και απάτη

Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα πληθαίνουν. Επτά νεκροί σε μια μέρα.

Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης -αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποθρασύνει την εργοδοτική ασυδοσία. Εφοπλιστές «βγαίνουν λάδι» για τα εγκλήματά τους. Χιλιάδες εργάτες δουλεύουν υπό καθεστώς τρομοκρατίας και υποχρεώνονται, για να εξασφαλίσουν το ψωμί των παιδιών τους, να αποδέχονται ένα φοβερό εργασιακό καθεστώς.

Χιλιάδες εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν σε δυο και τρεις δουλιές, για να τα βγάλουν πέρα. Δουλιά ολημερίς δίχως ανάσα και φως στον ορίζοντα. Αυξάνονται οι εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση και ιδιαίτερα οι νέοι. Χιλιάδες άνεργοι γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα. Τα παιδιά των εργατών και άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων πετιούνται έξω από τα σχολειά ή οδηγούνται στην ουρά των ανέργων, όταν τελειώσουν τις σπουδές τους, αφού ξόδεψαν οι οικογένειές τους μια ολόκληρη περιουσία.

Χιλιάδες αγρότες πετιούνται έξω από τα χωράφια τους. Οι πλημμύρες καταστρέφουν σπίτια και περιουσίες. Ατέλειωτος ο κατάλογος των θυμάτων της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής και της ληστρικής επιδρομής του κεφαλαίου.

Κι ενώ αυτές είναι οι συνθήκες δουλιάς και ζωής για μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού και των παιδιών του και ο οδοστρωτήρας της ΟΝΕ και του ευρώ ισοπεδώνει κατακτήσεις, δικαιώματα, ελευθερίες, οι υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπόσχονται όμορφες πόλεις. Συναγωνίζονται ο ένας τον άλλο ποιος θα προσφέρει τις πιο όμορφες ιδέες και τις πιο φανταχτερές προσφορές.

Οι πρωταγωνιστές και οι κύριοι υπεύθυνοι για τη δραματική επιδείνωση της θέσης πλατιών λαϊκών στρωμάτων, μπροστά στις τοπικές εκλογές, μεταμορφώνονται ξαφνικά σε σωτήρες, αλλά και αδίστακτους εκβιαστές συνειδήσεων. Κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο και τις επιδιώξεις τους όσο μπορούν και επιδίδονται στην πιο αχαλίνωτη δημαγωγία, για να παγιδεύσουν την εκτεταμένη λαϊκή δυσαρέσκεια σε απατηλά όνειρα.

Η εξαπάτηση δεν έχει όρια. Ολοι εν χορώ από τα κανάλια έως τα πιο ισχυρά κέντρα εξουσίας έχουν ριχτεί σε έναν αδίσταχτο πόλεμο αποπροσανατολισμού, εξαπάτησης και παγίδευσης της λαϊκής συνείδησης.

Από τα δάκρυα της Αλίθιας Ρομέρο μέχρι τις «όμορφες πόλεις» και τους κρεμαστούς κήπους. Και από πάνω τα σκιάχτρα της τρομοκρατίας ενάντια σε όσους δεν μπαίνουν στη στρούγκα του συστήματος. Θέλουν το λαό φοβισμένο και ανήμπορο να υπερασπιστεί τη ζωή του, το συμφέρον του και το μέλλον των παιδιών του.

Στους κομμουνιστές, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες πέφτει και πάλι το φορτίο να δώσουν με αυτοθυσία τον αγώνα, για να ορθωθεί η αντίσταση του λαού σε αυτό το πρόγραμμα εξαπάτησης και παγίδευσης. Μέσα στο λαό και τη νεολαία υπάρχουν δυνάμεις, που μπορούν να πυκνώσουν τις γραμμές ενός κινήματος αντίστασης και προοπτικής. Είναι αγώνας σκληρός, δύσκολος χωρίς συζήτηση. Ενα είναι βέβαιο ότι μέσα στο λαό θα βρει απήχηση η αγωνιστική στάση των κομμουνιστών.

Είναι δυνατό να διαμορφωθεί και να εκφραστεί μπροστά στις τοπικές εκλογές ένα πλατύ ρεύμα αντίστασης, αν σε κάθε τόπο δουλειάς, γραφείο, γειτονιά, χωριό, αν όλοι οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αν αναζητήσουν σε πείσμα όλων των δυσκολιών στηρίγματα μέσα στο λαό, σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που βρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στους δρόμους των αγώνων.

Τα ψηφοδέλτια που το ΚΚΕ στηρίζει σε αυτές τις εκλογές είναι μια ισχυρή απόδειξη ότι υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις. Στα ψηφοδέλτια αυτά δεν εκφράζονται μόνο οι κομμουνιστές, αλλά και ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων, που είναι σύμφωνοι στη γραμμή αναζήτησης ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, προς όφελος των εργαζομένων, που δεν αποδέχονται τους μονόδρομους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των «αριστερών» συμμάχων τους.

Είναι ψηφοδέλτια που εγγυώνται ότι την άλλη μέρα των εκλογών θα υπάρχουν δυνάμεις που δεν πρόκειται να συμβιβαστούν στις νομαρχίες και στους δήμους με τις αντιλαϊκές επιλογές που πρόκειται να γίνουν ακόμα πιο επώδυνες για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Τα ψηφοδέλτια αυτά δε διεκδικούν μια θεσούλα για να βολευτούν ορισμένοι άνθρωποι ή τα μεγάλα συμφέροντα, που έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους ως τον πιο μικρό δήμο. Αγωνίζονται για να αποκτήσει το λαϊκό κίνημα ένα ακόμα στήριγμα στον αγώνα του, για να αναχαιτίσει τη βάρβαρη επιδρομή σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων έως τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ