Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΣΜΙΡ
Αιματοβαμμένες κάλπες

Σε μια τεράστια ουρά περιμένουν οι πολίτες του Κασμίρ, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμά. Υπό το «βλέμμα» του ινδικού στρατού, οι νεκροί φθάνουν ήδη τους 300!

Associated Press

Σε μια τεράστια ουρά περιμένουν οι πολίτες του Κασμίρ, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμά. Υπό το «βλέμμα» του ινδικού στρατού, οι νεκροί φθάνουν ήδη τους 300!
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Η βία ξεκίνησε πριν καν ανοίξουν οι κάλπες χτες για την πρώτη φάση των εκλογών στο Κασμίρ. Την Κυριακή, σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας σε βάρος της Σακίνα Ιτού, υπουργού Τουρισμού του κρατιδίου, η οποία κόστισε τις ζωές δύο αστυνομικών φρουρών της. Η υπουργός δεν τραυματίσθηκε. Ηταν η δεύτερη ενέργεια κατά υπουργού. Εκείνη κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Λόνε κόστισε τη ζωή του, ενώ άλλοι δύο υποψήφιοι, ένας ισλαμιστής κι ένα μέλος του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), έχουν πέσει νεκροί από τα πυρά μελών ενόπλων οργανώσεων που υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση του διαφιλονικούμενου, ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, κρατιδίου. Οι ένοπλες οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούν το κίνημα ανεξαρτησίας ή προσχώρησης χαρακτηρίζουν τις εκλογές «απόπειρα της Ινδίας να νομιμοποιήσει την κατοχή» του κρατιδίου.

Πάντως οι ινδικές αρχές χαρακτήρισαν «επιτυχημένη» την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και «υψηλή» τη συμμετοχή, και η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή έφθασε στο 44%, από ένα συνολικό εκλογικό σώμα που φθάνει τα 14,5 εκατομμύρια ανθρώπων.

Η βία στην επαρχία έχει προσελκύσει διεθνή δημοσιότητα, καθώς η Ινδία και το Πακιστάν πρόσφατα έφθασαν κοντά σε πόλεμο, ενδεχόμενο που τρομοκρατεί πολλούς λόγω των πυρηνικών οπλοστασίων που διαθέτουν οι δύο χώρες. Η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ κατηγορεί το Πακιστάν ότι «εξαγάγει τρομοκρατία» στο Κασμίρ, ενώ από την πλευρά του ο δικτάτορας στρατηγός του Πακιστάν (πρόεδρος για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ κατηγορεί την Ινδία ότι «σκοπεύει να νοθεύσει» το αποτέλεσμα.

Οι νεκροί των 6 τελευταίων βδομάδων, απ' όταν ανακοινώθηκε η έναρξη της προεκλογικής διαδικασίας, έχουν φθάσει τους 300. Οι δεκάδες ένοπλες οργανώσεις του κρατιδίου, ευθύς εξ αρχής, είχαν κάνει σαφές ότι οποιοσδήποτε μετέχει στη διαδικασία θα το πληρώσει με τη ζωή του. Από την άλλη, και μουσουλμανικές πολιτικές οργανώσεις κατηγορούν την Ινδική κυβέρνηση ότι «εκβιάζει τους ψηφοφόρους» να προσέλθουν στις κάλπες, κάτι που το Νέο Δελχί διαψεύδει κατηγορηματικά...

Ο ινδικός στρατός χθες πάντως τόνιζε ως μεγάλες «επιτυχίες» του τη σύλληψη 8 μελών της οργάνωσης «Τζάις-ε-Μοχάμεντ», και την ανακάλυψη αποθηκών οπλισμού τους, αλλά και τη μάχη στα σύνορα όπου σκοτώθηκαν 17 ένοπλοι που προσπαθούσαν «να παρεισφρήσουν» στο Κασμίρ.

Η εκλογική διαδικασία που θα κρίνει τη σύσταση του νέου κρατιδιακού Κοινοβουλίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί την 11η Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ