Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Δεν κάμπτονται από την τρομοκρατία της κυβέρνησης

Με ένα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο απάντησαν χθες οι αγρότες της Αιγιάλειας στα μέτρα ποινικοποίησης των αγώνων τους, που συνεχίζει η κυβέρνηση. Χτες, στο «αγροτοδικείο» του Αιγίου, κλήθηκαν 140 αγρότες για να δικαστούν για την αγωνιστική τους στάση στα συλλαλητήρια του 1995 και 1996 με το καθιερωμένο κατηγορητήριο. Κοντά τους, συγκεντρώθηκαν συνάδελφοι και συναγωνιστές τους από κάθε γωνιά της περιοχής, για να διατρανώσουν πως δεν κάμπτονται από την τρομοκρατία της κυβέρνησης, αλλά και να διακηρύξουν την ετοιμότητά τους για νέους, πιο σκληρούς αγώνες.

Ετσι, η πλατεία Λαύρας στο Αίγιο γέμισε χθες το πρωί από πρόσωπα σκαμμένα από τον ήλιο και τις κακουχίες, μα και με χαραγμένη την απόφαση να αντισταθούν στην πολιτική του ξεκληρίσματός τους. Κοντά τους βρέθηκαν και πολλοί εκπρόσωποι των εργαζομένων για να διακηρύξουν την αλληλεγγύη τους. Ηταν εκεί αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και του Συνδικάτου του Αιγίου και του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της, Κώστα Μπάτσικα.

Μιλώντας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ο Θανάσης Χελάκης τόνισε πως οι διώξεις δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν κανέναν αγρότη. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τονίζοντας πως με τις νέες εξελίξεις στην ΕΕ και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου «το αν θα συνεχίσει να υπάρχει μικρή και μεσαία αγροτιά στη χώρα μας, εξαρτάται από τους ίδιους τους αγρότες και τον αγώνα τους, που θα στρέφεται ενάντια στην ακολουθούμενη πολιτική και τους πολιτικούς συσχετισμούς, που της επιτρέπουν να συνεχίζει να εφαρμόζεται».

Αναφέρθηκε, ακόμα, στα αποτελέσματα των ρυθμίσεων, που μειώνουν συνεχώς το αγροτικό εισόδημα, με αποτέλεσμα τα λεμόνια να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα, να μειώνεται κατά 25% η επιδότηση στο λάδι και με την κατάργηση της τιμής παρέμβασης να μένουν οι παραγωγοί ακάλυπτοι στην αισχροκέρδεια των εμπόρων, ενώ ο νέος κανονισμός για τη σταφίδα θα οδηγήσει σύντομα στο μηδενισμό της εμπορικής τιμής. «Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε- σημείωσε ο Θ. Χελάκης - όρθιοι, περήφανοι, με ενότητα και αποφασιστικότητα, που θα επιφέρει ο αγώνας για την κατάργηση όλων των αντιαγροτικών κανονισμών και μέτρων της ΕΕ, τη λήψη μέτρων για ουσιαστική ρύθμιση των χρεών στην ΑΤΕ, τη μείωση του ποσοστού παραγωγής, τον τερματισμό των δικαστικών διώξεων, την αύξηση των αγροτικών συντάξεων, την ουσιαστική ενίσχυση των νέων αγροτών».

Ο εκπρόσωπος της ΣΕΑ τόνισε πως αυτά τα αιτήματα δεν μπορούν και δε θέλουν να στηρίξουν οι ηγεσίες της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε παραμάγαζα της κυβέρνησης και συνεχίζουν το διασπαστικό τους έργο. Αντίθετα - τόνισε - καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη νικηφόρων αγώνων είναι να παραμεριστούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες και να ξεσπάσουν νέοι μαζικοί ενωτικοί αγώνες.

Ο Θ. Χελάκης σημείωσε, επίσης, πως οι αγρότες στις εκλογές θα τιμωρήσουν την κυβερνητική πολιτική, στηρίζοντας μια φιλολαϊκή φιλοαγροτική πολιτική και πορεία, με τη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου, που θα διεκδικεί και τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές με νέες δυνάμεις, «δημιουργώντας νέα σύγχρονα ηρωικά μπλόκα σαν εκείνο του Μεγανίτη που έκοψε την ανάσα και τον ύπνο της πλουτοκρατίας, μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής». Τελικά, η δική για τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 1996 αναβλήθηκε για τις 7 Φλεβάρη 2001. Εγινε, όμως, η δίκη για τις κινητοποιήσεις του 1995, στην οποία οι κατηγορούμενοι, παρά την καταδικαστική εισήγηση του εισαγγελέα, κηρύχτηκαν πανηγυρικά αθώοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ