Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΟΤΑ
Αγώνας για σταθερή και μόνιμη δουλιά!
  • Στάση εργασίας των συμβασιούχων σήμερα 11π.μ. - 3μ.μ. και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος
  • Προσυγκέντρωση της Συντονιστικής στους ΟΤΑ στις 11.30 στην Ομόνοια

Επιμέρους «διορθώσεις», οι οποίες κινούνται στη λογική που βασίστηκε και η κυβέρνηση, για να διαμορφώσει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την εργασία ορισμένου χρόνου, πρότεινε χτες η ΓΣΕΕ, θέλοντας να «θολώσει τα νερά», ενώ η Συντονιστική Επιτροπή των συλλόγων των συμβασιούχων αποφάσισε για σήμερα στάση εργασίας 11π.μ. - 3μ.μ. και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, αντιδρώντας στο σχέδιο ΠΔ. Την ίδια ώρα, οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα καλούν τους συμβασιούχους σε αγώνα με κεντρικό σύνθημα «σταθερή και μόνιμη δουλιά», «μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων» και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ διοργανώνει προσυγκέντρωση στις 11.30π.μ. στην Ομόνοια.

Η ΓΣΕΕ απέστειλε τις προτάσεις της στον υπουργό Εργασίας με επιστολή, στην οποία εκθειάζει την αντεργατική κοινοτική οδηγία 99/70/ΕΚ, η οποία δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει «ισορροπία μεταξύ ευελιξίας στο χρόνο εργασίας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους»! Στη συνέχεια, η ΓΣΕΕ θέτει το ζήτημα μετατροπής της σχέσης εργασίας των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών και προτείνει αποζημίωση για εργασία και δύο μηνών εάν πρόκειται για σύμβαση δοκιμασίας του εργαζόμενου. Σε αντιδιαστολή με τους 24 μήνες απασχόλησης που προτείνει η κυβέρνηση για τη μετατροπή των συμβάσεων, η ΓΣΕΕ προτείνει...18 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η σύναψη περισσότερων από δυο συμβάσεων συνολικής διάρκειας 10 μηνών θα οδηγεί και στην αλλαγή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου. Αυτές και άλλες ανάλογες προτάσεις συνοδεύονται από την άποψη ότι η εργασία ορισμένου χρόνου έχει και ...θετικά χαρακτηριστικά για τους εργαζόμενους!

Εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή τη λογική, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων ΟΤΑ τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Για άλλη μια φορά σε νομοθετικό επίπεδο η κυβέρνηση προωθεί την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αφού τόσο με το σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις γενικά στο δημόσιο και με το ΠΔ του υπουργείου Εργασίας για την εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία, διατηρείται και προωθείται πολιτικά ακόμη περισσότερο η έκτακτη - μερική δουλιά, η "απασχολησιμότητα" με συνεπακόλουθο ακόμα περισσότερο το χτύπημα του βιοτικού επιπέδου του εργαζόμενου».

Η Συντονιστική καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για: «Σταθερή μόνιμη δουλιά. Μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων συμβασιούχων με κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των "εκτάκτων" για τις πάγιες ανάγκες στους ΟΤΑ και το Δημόσιο γενικότερα, 35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο ημερήσια. Αυξήσεις στους μισθούς, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες (κατώτερος 350.000 δραχμές, αφορολόγητο για τον μισθωτό 5.000.000 δραχμές)».

Στην ίδια ανακοίνωση, η Συντονιστική καταδικάζει «τη συμβιβαστική στάση της ΓΣΕΕ που διά του προέδρου της βρήκε θετικά σημεία στο Π.Δ. του υπουργείου που κατοχυρώνει και διευρύνει ουσιαστικά την "απασχολησιμότητα", δίνοντας χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση για να περάσει την αντεργατική της πολιτική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Πέμπτη η απεργία (2004-07-20 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις από σήμερα κιόλας (2004-05-06 00:00:00.0)
Απαίτησαν σταθερή δουλιά (2002-07-05 00:00:00.0)
Συλλογική αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις (1999-07-16 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση (1997-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ