Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Στις συγνώμες αρκείται η κυβέρνηση των εργοδοτών

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας με Επίκαιρη Ερώτηση κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική ως υπεύθυνη για τους πρόσφατους θανάτους εργαζομένων

Η κυβέρνηση των εργοδοτών που με την πολιτική της συνεχώς εξασφαλίζει την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου αρκέστηκε χτες στη Βουλή να εκφράσει απλώς τα συλλυπητήριά της για τους οκτώ δολοφονημένους εργαζόμενους το τελευταίο διάστημα στη «Μότορ Οϊλ», στη ΔΕΗ και τις Οικοδομές.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας και ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι η κυβέρνηση εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ επιχείρησε να ξεμπερδέψει με τις τεράστιες ευθύνες της λέγοντας ότι ήδη έχουν υποβληθεί οι σχετικές μηνύσεις.

Συγκεκριμένα, είπε ότι για τους νεκρούς στη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη ολοκληρώθηκε η αυτοψία από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και η σχετική αναφορά μεταβιβάστηκε στον εισαγγελέα. Ανέφερε ότι κατ' εφαρμογή σχετικής οδηγίας της ΕΕ και για τη ΔΕΗ και για τη «Μότορ Οϊλ» έχουν υποβληθεί και μηνύσεις επειδή διαπιστώθηκε παράβαση των μέτρων ασφαλείας.

Αποφεύγοντας να αποδεχτεί την οποιαδήποτε ευθύνη της κυβέρνησης, προσπάθησε να διαφημίσει το έργο της στον τομέα της ασφάλειας των εργαζομένων, λέγοντας ότι από το νόμο οι εργοδότες είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι για την ασφάλεια των εργαζομένων και για κάθε παράλειψη στον τομέα αυτό διώκονται. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας των εργαζομένων είναι οργανωμένες μονάδες που προσφέρουν σημαντικό έργο.

«Τα συλλυπητήρια δεν αρκούν. Στον Κορυδαλλό θα πάει κανένας»; Τόνισε στην παρέμβασή του ο Δ. Τσιόγκας, πληροφορόντας τον υφυπουργό ότι από το 1974 η εργοδοτική ασυδοσία έχει δολοφονήσει 3.000 εργαζόμενους. Καθημερινά, υπογράμμισε, οι βιομήχανοι συνεχίζουν να δολοφονούν την εργατική τάξη η οποία θρηνεί και άλλους νεκρούς και άλλους σακατεμένους και άλλους καμένους ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται. Ο Δ. Τσιόγκας υπενθύμισε τη ρήση του Μαρξ ότι «όσο μεγαλύτερα τα κέρδη τόσο μεγαλύτερα τα εγκλήματα» και τόνισε: «Δεν πρόλαβε ο πρωθυπουργός να πει στη Θεσσαλονίκη για την Ελλάδα της ασφάλειας και ήρθαν τα θανατηφόρα εγκλήματα της ΔΕΗ και της "Μότορ Οϊλ" των Βαρδινογιάννηδων για να κάνουν θρύψαλα την προπαγανδιστική εικόνα της κυβέρνησης».

Ετσι και αλλιώς, είπε, η εικόνα έχει δύο πλευρές: Από τη μία η πλευρά των πρωταθλητών στα κέρδη, των βιομηχάνων και από την άλλη η πλευρά της Ελλάδας που είναι πλημμέλημα το «Σάμινα», η «Ρικομέξ», η «Φαράν», τα αιματοβαμμένα Ολυμπιακά έργα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε λέγοντας ότι οι τελευταίες δολοφονικές ενέργειες δεν είναι τυχαία γεγονότα, αλλά αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που κατάργησε το οκτάωρο, νομιμοποίησε τη μερική απασχόληση, απελευθέρωσε τις απολύσεις και διέλυσε την κοινωνική ασφάλιση κάνοντας τελικά λάστιχο τη ζωή των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ