Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η «επίλυση» αναβάλλεται

Ερείπια αφήνει πίσω του ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Ερείπια αφήνει πίσω του ο ισραηλινός στρατός
ΧΕΒΡΩΝΑ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Πέντε παιδιά τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας χτες στο σχολείο Ζιφ, νότια της Χεβρώνας, την ώρα του διαλείμματος. Ομάδα εξουδετέρωσης βομβών ανέφερε ότι βρήκε ανέπαφο και έναν δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό και προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη, μετά την εκκένωση των παιδιών από το κτίριο. Ο διευθυντής του σχολείου όσο και Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι για την --απίστευτη-- ενέργεια ευθύνονται «Ισραηλινοί φανατικοί». Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Τζιλ Κλάιμαν άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: «Ελέγχουμε αν επρόκειτο για Παλαιστινιακή, Εβραϊκή ή εγκληματική ενέργεια», δήλωσε.

Η Χεβρώνα, όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι και 400 Ισραηλινοί έποικοι διασπαρμένοι με τέτοιο τρόπο που να δίνουν στον Ισραηλινό τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματός της, είναι στο επίκεντρο της διένεξης. Αν και θεωρητικά το 80% της πόλης έχει παραχωρηθεί στον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής από το 1997, η διάταξη των εποικισμών είναι στρατηγική, ενώ οι επιχειρήσεις κατά των «Παλαιστινίων τρομοκρατών» συνεχής και η απαγόρευση κυκλοφορίας αδιάλειπτη.

Η χτεσινή ενέργεια ήρθε σε μια περίοδο «μειωμένης βίας», όπως το θέτει το BBC --η «βία» είναι ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται στις ενέργειες Παλαιστινίων μαχητών, ενώ οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού είναι φυσικά «αμυντικές ενέργειες»--, αν και οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται, σχεδόν κάθε νύχτα. Χτες ο στόχος ήταν ο καταυλισμός Καν Γιουνίς: πεζικό και 30 τανκς εισέβαλαν, συνελήφθησαν 23 Παλαιστίνιοι «ύποπτοι για εχθρικές ενέργειες κατά του Ισραήλ», και καταστράφηκαν 9 «εργαστήρια παρασκευής όπλων». Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι τα κτίρια που καταστράφηκαν δεν είχαν καμία σχέση με δραστηριότητες μαχητών...

Μια μάνα τρέχει με το παιδί της μακριά από το ισραηλινό τανκ

Associated Press

Μια μάνα τρέχει με το παιδί της μακριά από το ισραηλινό τανκ
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν επανέλαβε την επιμονή του στη «σκληρή γραμμή», δηλώνοντας (το αμίμητο) όσον αφορά τον πόλεμο του 1967: «Αν είχαμε αντιδράσει όσο επιθετικά έπρεπε, θα είχαμε προλάβει αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια». Το οποίο προφανώς σημαίνει ότι θα έπρεπε, κατά την άποψη Σαρόν, να είχαν εκδιωχτεί όλοι οι Παλαιστίνιοι από τα εδάφη τους, τελεία και παύλα... «Εδώ είναι Μέση Ανατολή. Δεν υπάρχει έλεος σε οποιοδήποτε σημάδι αδυναμίας ή δισταγμού», πρόσθεσε, σύμφωνα με τη Χααρέτζ.

Στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών του ΟΗΕ, ο υπΕξ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ συναντήθηκε με διεθνείς «μεσολαβητές» (ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ) και κατόπιν με τους υπουργούς Εξωτερικών αραβικών χωρών (Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία).

Πληροφορίες του Ασοσιέιτεντ Πρες ανέφεραν ότι το Ευρωπαϊκό «σχέδιο» δε βρίσκει αμερικανική στήριξη, κάτι που προέκυψε από δηλώσεις Ευρωπαίου διπλωμάτη, ο οποίος δεν κατονομάζεται. Το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι να γίνουν εκλογές στην Παλαιστίνη, να καταρτιστεί Παλαιστινιακό Σύνταγμα και να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος. Οι Αμερικανοί όμως φαίνεται να έχει προσχωρήσει στην άποψη του στρατοπέδου Σαρόν για αναβολή κάθε εξέλιξης στο Παλαιστινιακό, τουλάχιστον μέχρι να αποφασίσει η Ουάσινγκτον τι θα κάνει με το Ιράκ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φιτίλι γενικευμένης έκρηξης η δολοφονία Γιασίν (2004-03-23 00:00:00.0)
Επιστροφή στο - ακόμα πιο αιματηρό - μέλλον (2003-02-01 00:00:00.0)
Ελιγμοί, αλλά και εισβολές με συλλήψεις (2002-05-02 00:00:00.0)
Διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση (2001-07-14 00:00:00.0)
Σφοδρές συγκρούσεις και κυβερνητικές διαφωνίες (2001-03-13 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο η αντίθεση ΗΠΑ - ΕΕ... (1997-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ