Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΚΘΒΕ
Στάσεις εργασίας για συλλογική σύμβαση

Σε δίωρες στάσεις εργασίας, σήμερα και αύριο (10 π.μ. - 12 μ. και 8 - 10 μ.μ.), προχωρούν με ομόφωνη απόφαση του ΣΕΗ, οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ), απαιτώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και καταγγέλλοντας για «αλαζονική και αδιάλλακτη συμπεριφορά» τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Δ. Χρονόπουλο, που επί 3 μήνες αρνείται να συζητήσει με το ΣΕΗ.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΣΕΗ (Α. Βαρούχας, Γ. Ματαράγκα, Σ. Καστούρα), πλαισιωμένη από μέλη της 5μελούς επιτροπής ηθοποιών του ΚΘΒΕ, ανακοίνωσε τις στάσεις, ότι το Σαββατοκύριακο θα εργαστούν κανονικά, αλλά και ότι, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

Η προηγούμενη ΣΣΕ έληξε στις 30/9/1999. Εκτοτε, μόνο δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν, όπου το ΣΕΗ συμφώνησε σε υπογραφή 3ετούς ΣΣΕ, με αναδρομική ισχύ από 1/10/99 και ενώ αρχικά απαιτούσε αύξηση 6% στο βασικό μισθό, τελικά υποχώρησε στο 1,5%, με την προϋπόθεση να υλοποιούνταν και άλλα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Με βάση την αρχική «συμφωνία», ο βασικός μισθός θα αυξανόταν για τον πρώτο χρόνο από 283.000 δρχ. μεικτά σε 295.000 δρχ. μεικτά (καθαρά 205.000 δρχ.). Τη δεύτερη χρονιά θα διαμορφωνόταν στις 305.000 δρχ. και την τρίτη σε 315.000 δρχ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ηθοποιού με 30χρονη υπηρεσία στο ΚΘΒΕ, που τα τελευταία 6 χρόνια παίρνει 320.000 - δηλαδή καθαρά 244.000 δρχ. Ποσό που απέχει από τις ανάγκες κάθε εργαζόμενου.

Η άρνηση, όμως, του καλλιτεχνικού διευθυντή για διάλογο θέτει ζήτημα συνολικής διαπραγμάτευσης και αύξησης κατά 6%.

Τα υπόλοιπα σημαντικά αιτήματα του ΣΕΗ είναι: Επαναφορά των ετήσιων συμβολαίων που ίσχυαν μέχρι το 1996, ώστε να καταργηθεί η εργασιακή ομηρία των ηθοποιών με 5μηνες, το πολύ 8μηνες συμβάσεις. Προσαύξηση 75% για την εργασία Κυριακές και αργίες. Καταβολή όλων των επιδομάτων, οικογενειακών κλπ., αποδεσμευμένων από το βασικό μισθό. Να ισχύσουν οι 5ετίες για τους ηθοποιούς που εργάζονται χρόνια στο ΚΘΒΕ, με 10% προσαύξηση στο βασικό μισθό για κάθε 5ετία.

Ο Δ. Χρονόπουλος, όμως, επιμένει για 1,5% αύξηση, προβάλλοντας ως «επιχείρημα» ότι οι ηθοποιοί του Εθνικού έχουν χαμηλότερες αμοιβές και επιμένοντας να ισχύσει η σύμβαση από 1/1/2000. Πλασματική χαρακτηρίζουν οι ηθοποιοί τη σύγκριση του μισθού τους με το μισθό των ηθοποιών του Εθνικού, αφού στη Θεσσαλονίκη, γενικά τη Β. Ελλάδα, δεν υπάρχει δυνατότητα συμπληρωματικού εισοδήματος.

Τέλος, σε χθεσινή συνέλευσή τους, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αν δε δικαιωθούν όλα τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ