Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Μήνυμα συνέχισης του αγώνα από την Καρδίτσα

Μήνυμα συνέχισης του αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έστειλαν χτες οι αγρότες της Καρδίτσας, με το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στη Δημοτική Αγορά της πόλης. Οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, (ΕΟΑΣΚΝ), έκαναν ξεκάθαρη την απόφασή τους να εμποδίσουν με όλες τους τις δυνάμεις την επιχείρηση ξεκληρίσματός τους. Να αντιτάξουν, για μια ακόμα φορά, τον οργανωμένο και μαζικό τους αγώνα στην πολιτική που «ξεριζώνει» την αγροτιά από τα χωράφια και μαραζώνει τα χωριά τους.

Το χτεσινό συλλαλητήριο, όπως δηλώθηκε, ήταν μόνο η αρχή, καθώς θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες για συντονισμό του αγώνα σε πανθεσσαλικό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, ζητώντας συμπαράσταση από εργαζόμενους, επαγγελματοβιοτέχνες και άλλα λαϊκά στρώματα.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν ο Στ. Γούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, συνταξιουχικών οργανώσεων, της ΝΕ Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ και πολλών άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού.

Συνεχίζουμε

Το συλλαλητήριο άνοιξε με χαιρετισμό του ο Β. Αναγνωστόπουλος, νομάρχης Καρδίτσας, ο οποίος τόνισε ότι οι αγρότες βρίσκονται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, από το οποίο ή θα οδηγηθούν στην καταστροφή ή στην ανατροπή της πολιτικής που θέλει την καταστροφή της αγροτικής οικονομίας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΚ, οποίος έκανε σαφές από την πρώτη πρόταση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς και θα εντείνουν την προσπάθεια ανατροπής της αντιαγροτικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την κυβέρνηση για ψεύτικες υποσχέσεις και εξαπάτηση των αγροτών και τον οικονομικό στραγγαλισμό που έχει επιβάλει στα αγροτικά εισοδήματα.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρεται το πλαίσιο αιτημάτων, με το οποίο οι αγρότες διεκδικούν:

  • Να πληρωθούν όλες οι ποσότητες βαμβακιού εσοδείας 2001-2002 με 310 δραχμές το κιλό.
  • Να δοθούν οι 40 δραχμές το κιλό, τώρα, από εθνικούς πόρους.
  • Να ανατραπεί ο καταστροφικός κανονισμός για το βαμβάκι.
  • Να καταργηθεί ο προκαθορισμός και μετακαθορισμός των επιδοτήσεων από τους εκκοκκιστές.
  • Να μην καταργηθούν οι επιδοτήσεις στον καπνό.
  • Να μην περάσει η καταστροφική πρόταση για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.
  • Να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας σε σιτηρά και να αυξηθούν τα δικαιώματα καλλιέργειας.
  • Να ελεγχθούν οι πολυεθνικές και μονοπωλιακές επιχειρήσεις που παράγουν τα μέσα και εφόδια και να μην αυξάνουν όταν θέλουν.
  • Η Αγροτική Τράπεζα να παραμείνει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ρόλο κοινωνικό - αναπτυξιακό, να σταματήσει η παρακράτηση της επιδότησης έναντι χρεών και να παύσουν οι πολιτικοί εκβιασμοί στους χρεωμένους.
  • Να ρυθμιστούν τα χρέη των αγροτών στην Αγροτική, αφού αφαιρεθούν τα πανωτόκια και οι τόκοι υπερημερίας.
  • Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς και άμεσα να ξεκινήσει η κατασκευή των φραγμάτων και των αρδευτικών έργων στη Θεσσαλία.
  • Να σταματήσουν άμεσα όλα τα «αγροτοδικεία», που έχει στήσει η κυβέρνηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ