Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Αντί για απλοποίηση ενίσχυση της γραφειοκρατίας

Σε νέα ταλαιπωρία και ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες υποβάλλει το υπουργείο Οικονομικών τους φορολογούμενους που πραγματοποιούν αγορές αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και άλλα είδη «μεγάλης» αξίας, καθώς τους καλεί να δικαιολογήσουν το ποσό της δαπάνης που απαιτήθηκε. Οι ισχυρισμοί της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες η μηχανογράφηση των Εφοριών και το σύστημα TAXIS, θα απαλλάξει δήθεν τους φορολογούμενους από μία σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, «αυτοαναιρούνται» από τις ίδιες της τις αποφάσεις.

Αδιάψευστος μάρτυρας πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τα έγγραφα και δικαιολογητικά που πρέπει να συνυποβάλουν οι φορολογούμενοι μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν εντός των προσεχών μηνών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, οι φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν στο προηγούμενο έτος κάποια αγορά μεγάλης αξίας (π.χ. ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο), καλούνται να δικαιολογήσουν το λεγόμενο «τεκμήριο αγοράς» που ισχύει, συνυποβάλλοντας με τη φορολογική τους δήλωση και αναλυτικό πίνακα με τα ποσά των εσόδων (εισοδήματα, δωρεές κλπ.) που επικαλείται και των δαπανών (από τον οποίο να προκύπτει το ποσό του αναλωθέντος κεφαλαίου) που ο υπόχρεος επικαλείται για την κάλυψη της διαφοράς της δαπάνης.

Αυτό σημαίνει, ότι οι φορολογούμενοι όταν επικαλούνται, στο νέο αναλυτικό πίνακα που θα συμπληρώνουν, εισοδήματα από προηγούμενα έτη για την κάλυψη του τεκμηρίου αγοράς, θα πρέπει επιπροσθέτως να προσκομίζουν στην Εφορία και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα των προηγούμενων ετών, που να αποδεικνύουν τα επικαλούμενα ποσά. Αυτό μέχρι σήμερα, ήταν δουλιά της Εφορίας....

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε η πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά τον περασμένο Γενάρη, από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά τον περασμένο Γενάρη παρουσίασαν αύξηση 13% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 1999. Η παραπάνω εξέλιξη δημιουργεί υπέρβαση από τον προγραμματισμένο στόχο των εσόδων (6,4% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2000) κατά 57 δισ. δρχ.

Ειδικότερα, το Γενάρη του 2000:

  • Τα έσοδα των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) ανήλθαν σε 684,4 δισ. δρχ. έναντι 605,3 δισ. δρχ. τον αντίστοιχο μήνα του 1999, παρουσιάζοντας αύξηση 13,1%.
  • Τα έσοδα των τελωνείων παρουσίασαν αύξηση 1,5%.
  • Τα έσοδα υπολόγου συμψηφισμών, ανήλθαν σε 72 δισ. δρχ., παρουσίασαν αύξηση 68,5%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ