Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Βουλευτικές εκλογές

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στις 20 Φλεβάρη διεξήχθη στην Κιργιζία ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών. Η προσέλευση στις κάλπες ήταν γύρω στο 65% των ψηφοφόρων, πάνω από 1.600.000 άτομα. Το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Κιργιζίας συγκροτείται από 60 βουλευτές της Νομοθετικής Συνέλευσης (Κάτω Βουλή) και 45 βουλευτές της Συνέλευσης Λαϊκών Εκπροσώπων (Ανω Βουλή). Στην Κάτω Βουλή 15 βουλευτές εκλέγονται με τα κομματικά ψηφοδέλτια. Οι υπόλοιπες βουλευτικές έδρες και για τις δυο Βουλές καταλαμβάνονται στις μονοεδρικές περιφέρειες. Αυτή η δομή της νομοθετικής εξουσίας υιοθετήθηκε μετά το δημοψήφισμα του 1998. Δεν υπήρχε πριν η ψηφοφορία με κομματικά ψηφοδέλτια. Τις 15 «κομματικές» έδρες διεκδικούν 11 κόμματα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, 5 κόμματα πέτυχαν το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο Κοινοβούλιο. Προηγείται το Κόμμα των Κομμουνιστών της Κιργιζίας με 27,61%. Ακολουθεί με 18,2% η δεξιά «Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων» και τρίτο το κοντινό σ' αυτή Δημοκρατικό Κόμμα των Γυναικών με 12,72%. Ακολουθούν το Κόμμα των Βετεράνων του Πολέμου στο Αφγανιστάν με 8,24%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα «Ατά-Μεκέν» με 6,44%. Αναμένεται ότι μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων και το κόμμα «Η Χώρα μου» (4,97%) θα περάσει το όριο του 5%.

Τις 90 έδρες των μονοεδρικών περιφερειών διεκδικούν 414 υποψήφιοι βουλευτές. Ωστόσο, μετά τον πρώτο γύρο μόνο 2 βουλευτές εκλέχθηκαν στην Κάτω Βολή και 1 στην Ανω Βουλή. Οι υπόλοιπες έδρες θα κριθούν στο δεύτερο γύρο στις 5 ή 12 Μάρτη. Σε μια εκλογική περιφέρεια προηγείται ο ηγέτης του ΚΚ Αρμενίας Αμπσαμάτ Μασαλίεφ. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, Νικολάι Μπάιλο, το Κόμμα των Κομμουνιστών της Κιργιζίας θέτει ως στόχο την προσχώρηση της Κιργιζίας στην Ενωση Ρωσίας-Λευκορωσίας. Κατά τη γνώμη του, τώρα στη Ρωσία και στην Κιργιζία έχει δημιουργηθεί μια ευνοϊκή κατάσταση για την ένωση και η απόφαση αυτή θα ανταποκρίνεται στην επιθυμία και των δυο λαών. Επίσης, οι κομμουνιστές θα επιδιώξουν στο Κοινοβούλιο την τροποποίηση ψήφιση νόμου για να γίνει αναθεώρηση της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ