Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Aπό το παιδικό λίκνο στα ψυχοφάρμακα!

ΣΙΚΑΓΟ.- Ο αριθμός των δίχρονων και τετράχρονων παιδιών στις ΗΠΑ που παίρνουν ψυχοφάρμακα όπως «Ριταλίν» και «Προζάκ», αυξήθηκε σε ποσοστό 50% μέσα στην τετραετία 1991-1995! Το χειρότερο; Η τάση αυτή αναμένεται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό υποστηρίζει μια καινούρια έρευνα ειδικών, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, προκαλώντας έκδηλη ανησυχία για την ταυτότητα των αυριανών πολιτών, που ήδη από την κούνια εθίζονται στα ψυχοφάρμακα προκειμένου να κατασταλεί οιαδήποτε «ατίθαση» ή μη συμβατική συμπεριφορά!

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των γιατρών, που πραγματοποίησαν την έρευνα, οι επιπτώσεις φαρμακευτικής αγωγής με ψυχοφάρμακα σε τόσο νεαρά παιδιά παραμένουν ως επί το πλείστον άγνωστες και ως εκ τούτου εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Η έρευνα έγινε σε 200.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν χτες στην Εφημερίδα του Αμερικανικού Ιατρικού Συνδέσμου.

«Υπάρχει μεγάλη αύξηση στη χρήση ψυχοφαρμάκων σε παιδιά με ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία που να δικαιολογούν τη λήψη τους. Νομίζω πως αυτό το μήνυμα θα πρέπει να βγει προς τα έξω», δήλωνε στους δημοσιογράφους η Τζούλι Μάγκνο Τζίτο, η επικεφαλής της ομάδας γιατρών που συμμετείχαν στην έρευνα με την ιδιότητα της βοηθού καθηγητή φαρμακολογίας και ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η αυξημένη χρήση ψυχοφαρμάκων σε παιδιά, οφείλεται στην ευρύτερη αποδοχή τέτοιων φαρμάκων αλλά και επειδή ολοένα και περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας στέλνονται σε ολοήμερους νηπιακούς σταθμούς, όπου ασκούνται έντονες πιέσεις στους γονείς τους να τα συμμορφώσουν στο σχολικό πλαίσιο μιας λεγόμενης «καλής συμπεριφοράς»!

Η Μισέλ Μπάρκερ, από το Χοτ Σπρινγκς του Αρκανσο, μητέρα τριών παιδιών, έμαθε από πρώτο χέρι για τις επιπτώσεις της χρήσης ψυχοφαρμάκων στα μικρά παιδιά, προτού καν ο γιος της, Χιθ, αρχίσει το νηπιαγωγείο.

Ο Χιθ ήταν γνωστός στις παρέες του με το παρατσούκλι «κόκκινη ντομάτα», εξαιτίας των κόκκινων μαλλιών του και της ατίθασης συμπεριφοράς του. Σύντομα, οι επιδόσεις του στις καταστροφές μικροαντικειμένων και στην κάπως βίαιη συμπεριφορά προκάλεσαν ανησυχία στους γονείς του, οι οποίοι αναζήτησαν τις συμβουλές ειδικών. Ο παιδίατρος διέγνωσε διαταραχές στη συμπεριφορά και τους προέτρεψε να χορηγήσουν στον τετράχρονο γιο τους το ψυχοφάρμακο «Ριταλίν»!

Η μητέρα του Χιθ σύντομα αντελήφθη πως το ψυχοφάρμακο δεν κατεύνασε απλώς τον ατίθασο γιο της, αλλά τον μεταμόρφωσε συνολικά σε ένα «ήσυχο» παιδί, δίχως καμία «ζωντάνια». Αναζητώντας συμβουλές και ανταλλαγή απόψεων από άλλους γονείς που είχαν παιδιά με λεγόμενη «προβληματική» συμπεριφορά, στράφηκε σε ειδικές ομάδες συζήτησης στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Εκεί συνειδητοποίησε πως ολοένα και περισσότερα παιδιά ηλικίας τριών και τεσσάρων χρόνων παίρνουν ψυχοφάρμακα «Ριταλίν» και «Προζάκ». «Σύντομα κατάλαβα πως ήταν η γρήγορη, και η πιο "δημοφιλής" λύση», αφηγούνταν χτες η Μπέικερ σε δημοσιογράφους!

Ο Δρ. Τζόζεφ Κόιλ της Ψυχιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σημείωσε πως η έρευνα αποκαλύπτει μεταξύ άλλων και μια ανησυχητική τάση αύξησης της χορήγησης ψυχοφαρμάκων σε τόσο μικρά παιδιά. Είπε πως δεν υπάρχει «καμία έστω και εμπειρική ένδειξη που να υποστηρίζει τη χορήγηση ψυχοτρόπων ουσιών σε τόσο μικρά παιδιά και πως υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες πως τέτοιες θεραπείες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην ανάπτυξη της εγκεφαλικής λειτουργίας».

Να μερικά από τα αποκαλυπτικά στοιχεία της έρευνας:

- Ο αριθμός των μικρών παιδιών που έκαναν χρήση ψυχοφαρμάκων το 1991 ανερχόταν σε 100.000.

- Το 1995 ο αριθμός των παιδιών που έπαιρναν ψυχοφάρμακα αυξήθηκε κατά 50% φθάνοντας τα 150.000.

- Πριν από πέντε χρόνια, το 60% των παιδιών αυτών ήταν ηλικίας 4 χρόνων. Το 30% ήταν ηλικίας τριών χρόνων και το 10% ηλικίας μόλις δύο χρόνων!

Ας επιστρέψουμε όμως, στην εφιαλτική εμπειρία της κυρίας Μπέικερ, που ολοκλήρωσε σύντομα την αφήγησή της με τις ακόλουθες φράσεις: «Η χρήση του "Ριταλίν" στο γιο μου είχε άμεσα αποτελέσματα. Η ατίθαση συμπεριφορά του κατεστάλη και στο σχολείο είχε υποδειγματική αγωγή έως τα οκτώ του χρόνια. Οταν σ' εκείνη την περίοδο σταματήσαμε τη χορήγηση του φαρμάκου, ο γιος μου μετατράπηκε σε ζόμπι. Τα χαρακτηριστικά εθισμού του στο ψυχοφάρμακο ήταν εμφανή. Σήμερα, είναι 12 χρονών και είναι "καθαρός" εδώ και τέσσερα χρόνια. Είναι πλέον επιτέλους απεξαρτημένος από το "Ριταλίν". Μπορεί να έχει και έχει, κάποιες μαθησιακές δυσκολίες, αλλά αισθάνεται πιο ευτυχισμένος. Οπως και εμείς, γιατί τουλάχιστον τώρα είναι υγιής!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ