Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κοστίζει ακριβά στους εργαζόμενους

Ανακοίνωση - καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Να πλήξει πολιτικά τον Τ. Τσιόγκα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και βουλευτή του ΚΚΕ, επιχειρεί με απάντησή του ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Τις απαράδεκτες μεθόδους του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε βάρος των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, που υποχρεώνονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να «βρουν» την υγειά τους - μέχρι και βερεσέδια (!) αφήνουν στα «δεφτέρια» του Πανεπιστημιακού όσοι δεν έχουν να πληρώσουν για εξετάσεις στα επείγοντα περιστατικά - καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ). Στην ανακοίνωση το ΕΚΛ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα τον Λαρισαίο υφυπουργό Εκτ. Νασιώκα, καθώς και τις διοικήσεις του νοσοκομείου και του ΙΚΑ ν' απαντήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΛ υπογραμμίζει: «Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει την απαράδεκτη μέθοδο που χρησιμοποιεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας σε βάρος των ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Υποχρεώνει τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ακόμα και στα επείγοντα περιστατικά να πληρώνουν τις εργαστηριακές εξετάσεις και σε περίπτωση που δεν έχουν χρήματα μαζί τους υποχρεώνονται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι εντός δεκαπέντε ημερών θα εξοφλήσουν το χρέος τους».

Στη συνέχεια τονίζει: «Ας δώσει μια απάντηση στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας: Γιατί συμβαίνει αυτό; Επίσης, πρέπει να δώσει απάντηση και η διοίκηση του ΙΚΑ, γιατί με τον τρόπο αυτό, εκτός της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης που υφίστανται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ υπόκεινται σε μία αφάνταστη ταλαιπωρία, αφού εκτός των άλλων δεν υπάρχει ούτε ελεγκτής ιατρός του ΙΚΑ στο Πανεπιστημιακό, με αποτέλεσμα αφού πληρώσουν να πρέπει να "διανύσουν" ένα λαβύρινθο γραφειοκρατίας μέχρι να υποβάλουν όλα τα δικαιολογητικά και, μετά από 6 μήνες με ένα χρόνο, να πάρουν πίσω, αν κι εφόσον εγκριθούν, το 1/3 των χρημάτων που πλήρωσαν.

Ας μας απαντήσει ο συντοπίτης μας, υφυπουργός Υγείας κ. Νασιώκας! Αυτά που βιώνει ο ασφαλισμένος, οι ατελείωτες ουρές, οι υποτυπώδεις παροχές, οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες και τώρα ο εμπορευματοποιημένος "δημόσιος" τομέας Υγείας, αυτή είναι η μεταρρυθμιστική αναβάθμιση στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας;».

Και καταλήγει: «Γίνεται, πλέον, φανερό ότι η πολιτική που εφαρμόζεται οδηγεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας και οι ανασφάλιστοι, αλλά και οι ασφαλισμένοι και οι ανάγκες τους προσφέρονται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Το ίδιο το κράτος εξωθεί τους ασφαλισμένους στο χαράτσι των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία και το "φακελάκι".

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θ' αντισταθεί, όπως έκανε πάντα απέναντι σ' αυτή την αντιασφαλιστική επέλαση και καλεί όλους τους ασφαλισμένους ν' αντισταθούν στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας με βάση τις επιταγές της ΕΕ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων».

Ο διοικητής του νοσοκομείου

Τις καταγγελίες του ΕΚΛ ήρθε να επιβεβαιώσει, επί της ουσίας, με γραπτή απάντησή του, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Ν. Παπανικολάου, ο οποίος ενώ παραδέχεται όσα το ΕΚΛ αναφέρει, επιχειρεί, εμμέσως πλην σαφώς, να προσδώσει πολιτικές σκοπιμότητες στην καταγγελία, τις οποίες επιχειρεί να φορτώσει στον Τ. Τσιόγκα, πρόεδρο του ΕΚΛ και βουλευτή του ΚΚΕ. Στην απάντησή του αναφέρει ότι αυτό που εφαρμόζεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, εφαρμόζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας βάσει του αριθμού Α3/ΟΙΚ.4443/15-4- 1991, απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας της κυβέρνησης της ΝΔ Γ. Σούρλα. (Προφανής η επιδίωξη του κ. διοικητή να φορτώσει την ευθύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά αν ο ίδιος θεωρεί εσφαλμένη αυτή την απόφαση - δεν το ξεκαθαρίζει - πώς εξηγεί το γεγονός ότι οι μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν την άλλαξαν;). Επιχειρώντας, δε, να πλήξει πολιτικά τον Τ. Τσιόγκα, κλείνοντας στην απάντησή του σημειώνει: «Θέλω να τονίσω στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας ότι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, όπως και όλα τα νοσοκομεία της χώρας, κάνουν πολιτική για την υγεία και όχι πολιτική για την πολιτική».

Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υπεραμυνόμενος της «ανθυγιεινής» πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ ο Τ. Τσιόγκας, ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αλλά και ως βουλευτής του ΚΚΕ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και το δικαίωμά τους για δημόσια, δωρεάν Υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ