Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Το σύστημα των δύο γύρων είναι απαράδεκτο

«Εκκληση στους συνυποψήφιους των προοδευτικών δυνάμεων (ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) να τον στηρίξουν στο δεύτερο γύρο και να μη γίνουν συνοδοιπόροι της ΝΔ, έκανε ο Χρήστος Παπουτσής» (εφημερίδες 17/09/2002). Από την άλλη μεριά ο Χρήστος Πασαλάρης σε άρθρο του στον «Τύπο της Κυριακής» (15/09/2002) δίνει συμβουλές στον Κ. Καραμανλή πώς η ΝΔ θα διεισδύσει στην Αριστερά. Συγκεκριμένα, γράφει: «Ο γνήσιος (και ανένταχτος) αριστερός δε δελεάζεται από πρόσωπα αλλά μόνο από θέσεις, προγράμματα, από λύσεις και από ηγέτες ικανούς, ειλικρινείς και έτοιμους να κάνουν πράξη αυτά που διαλαλούν. Τέτοιος είναι ο Ελληνας Αριστερός και δε θα τον πείσει κανένα μόσχευμα να ψηφίσει έτσι ή αλλιώς...».

Είναι φανερό ότι δεχόμαστε επίθεση και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, που θα ενταθεί όσο θα πλησιάζουμε προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Τα δυο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) εφαρμόζουν την ίδια νεοσυντηρητική πολιτική και ακολουθούν την ίδια παλαιοκομματική πρακτική (ρουσφέτια, εκβιασμοί κλπ.). Αυτή την πρακτική τη γνωρίζουν καλά οι οπαδοί του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΝ. Αλλά και εμείς που ζούμε σε αυτόν τον τόπο. Εντούτοις, κάνουν μεταξύ τους κατανομή ρόλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ανάλογα και καταφέρνουν να εξαπατούν, να παραπλανούν το λαό και να εναλλάσσονται στην εξουσία.

Δε φθάνει μόνο αυτό. Θέλουν να τους ψηφίζουμε και εμείς οι αριστεροί. Αυτό θέλει πολύ θράσος και πρέπει να τους κόψουμε το βήχα από την αρχή.

Εν πρώτοις, το ίδιο το σύστημα των δυο γύρων είναι απαράδεκτο γιατί εκβιάζει βασικά τους αριστερούς να ψηφίσουν τη δεύτερη Κυριακή τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Εχει στόχο να φθείρει τη συνείδηση των αριστερών, υποχρεώνοντάς τους ουσιαστικά να ψηφίζουν παρατάξεις που είναι εντελώς αντίθετες στην ιδεολογία και στα συμφέροντά τους. Και γι' αυτό οι αριστεροί πρέπει να ψηφίσουν και τις δύο Κυριακές κόντρα στις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Δεύτερον. Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Ψηφίζοντας έστω και τη δεύτερη Κυριακή μια από τις δύο παρατάξεις των δύο μεγάλων κομμάτων εγκρίνεις την πολιτική του αντίστοιχου κόμματος, ψηφίζεις ουσιαστικά έναν από τους δύο αντίπαλους της Αριστεράς.

Τρίτον. Η Αριστερά οριοθετείται ως παράταξη που εκφράζει τα οράματα και τους πόθους της εργατικής τάξης, έχει δώσει αγώνες και θυσίες για τα δικαιώματα του λαού. Είναι αυτοτελής, δεν είναι συμπλήρωμα κανενός άλλου κόμματος και κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι μπορεί να την παρασύρει στον έναν ή στον άλλο πόλο του δικομματισμού.

Οι αριστεροί, λοιπόν, δεν μπορούν να ψηφίσουν τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ ούτε την πρώτη, ούτε τη δεύτερη Κυριακή. Μερικοί νομίζουν ότι το θέμα λύνεται αν η Αριστερά ζητήσει από τα μέλη και τους οπαδούς της να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αυτό είναι λάθος. Η συνείδηση της Αριστεράς υπαγορεύει να μην ψηφίσουμε καμιά παράταξη από αυτές που ανήκουν στα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

ΥΓ:Ο πρωθυπουργός της χώρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ισχυρίστηκε ότι «οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 68% του μέσου ευρωπαϊκού όρου το 1993 στο 80% και προχωρούν προς τη σύγκλιση». «Οπως ξέρετε, στο μέσο εισόδημα είμαστε περίπου στο 70% της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρα οι μισθωτοί βρίσκονται αναλογικά σε καλύτερη θέση» (Οικονομικός Ταχυδρόμος, 14/09/2002).

Κατ' αρχάς η Ευρωπαϊκή Ενωση δε δίνει στοιχεία για τους μέσους μισθούς, ούτε η κυβέρνηση έχει δημοσιεύσει ανάλογα στοιχεία. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε ανάλογα στοιχεία είναι αναξιόπιστα. Αλλωστε, και οι διευθυντές των μεγάλων επιχειρήσεων ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και παρουσιάζονται ως μισθωτοί...

Πέρα από αυτό, όλοι εδώ ζούμε και είμαστε μάρτυρες της άγριας λιτότητας που εφαρμόζεται ενάντια στους εργατοϋπαλλήλους, στους ΕΒΕ και στους αγρότες. Φαίνεται ότι ισχύει η ρήση αστού πολιτικού: «Οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι πένονται».


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ