Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Γκρέμισαν με ΜΑΤ το συνοικισμό

Συνοδεία των ΜΑΤ, τα συνεργεία της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, γκρέμισαν χτες το πρωί τις παράγκες, μέσα στις οποίες ζούσαν οι Τσιγγάνοι στην περιοχή του Φοίνικα Καλαμαριάς. Τους πέταξαν στο δρόμο, αδιαφορώντας για το πού θα ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους. Η κυβέρνηση, στον αυταρχικό της κατήφορο, δεν υπολογίζει ανθρώπινες ζωές, και ειδικά όσες πιθανά δεν παίζουν και σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πολύ περισσότερο όταν οι εκτάσεις στις οποίες είχαν στήσει τις παράγκες για να στεγάσουν τη φτώχεια τους, προβλέπεται να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης και η αξία τους να εκτιναχτεί στα ύψη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεοδομίας, είχε δοθεί εντολή στους «καταπατητές» -οι ίδιοι δηλώνουν ότι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας για τα οικόπεδα, απλά τα κτίσματα είναι αυθαίρετα- να αποχωρήσουν από το χώρο. Η προθεσμία αυτή έχει λήξει εδώ και 1,5 μήνα. Χτες, λοιπόν, τα συνεργεία μαζί με τις ενισχύσεις των ΜΑΤ και εντελώς ξαφνικά, μπήκαν στο χώρο και άρχισαν να ισοπεδώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Δεν υπολόγισαν ούτε τους ανθρώπους που διαμαρτύρονταν και απειλούσαν να ρίξουν τα σώματά τους μπροστά στα γκρέιντερ. Τελικά 9 συνελήφθησαν, διότι αντιστάθηκαν κατά της αρχής. Και το έργο ολοκληρώθηκε.

Η περιοχή βρίσκεται στα όρια των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας και Καλαμαριάς. Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, αυτό που άμεσα έπρεπε να γίνει ήταν ο καθαρισμός του χώρου από τα απορρίμματα που ήταν συγκεντρωμένα εκεί. Προκειμένου και όσοι ζουν στο χώρο να μην κινδυνεύουν από διάφορες μολυσματικές ασθένειες, αλλά και γενικότερα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχή. Μάλιστα, είχε προταθεί, η Νομαρχία να αναλάβει τη μετεγκατάστασή τους σε οργανωμένο οικισμό με ρεύμα, νερό και υποδομή αποχέτευσης, έως ότου βρεθεί οριστική λύση για τη στέγασή τους. Φυσικά, αυτό δεν έγινε. Αντίθετα, επιλέχθηκε η λύση της βίαιης απομάκρυνσής τους.

Στο πλευρό των διωκόμενων Τσιγγάνων βρέθηκε χτες αργά το βράδυ, ο Δαμιανός Παπαδόπουλος υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμαριάς της Κίνησης «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά». Νωρίτερα, είχε δηλώσει στο «Ρ»: «Εμείς είμαστε αντίθετοι σε επιλεκτικές κατεδαφίσεις και ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν ανθρώπους του καθημερινού μόχθου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ