Κυριακή 27 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΞΕΝΙΤΙΔΗΣ, γεωπόνος, καταδικάστηκε από το Εκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης τρεις φορές σε θάνατο παμψηφεί, με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Εκτελέστηκε στις 6 Μάη 1948 στο Επταπύργιο.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη άλλων δέκα αγωνιστών που εκτελέστηκαν μαζί του, προσφέρω 1.000.000 δρχ. για τον εκλογικό αγώνα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Ν. Γαβριάς

* * *

Φωτ,

Πέρασαν τεσσεράμισι χρόνια από τις 31 Ιούλη 1995 που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΑΣ. Γεννήθηκε στη Μαρμαρίνη Αγιάς Λάρισας το 1912. Από μικρός, έζησε τη φτώχεια και την ανέχεια, γι' αυτό ποτέ δεν έπαψε να αγωνίζεται. Στον πόλεμο του 1940 - '41, πολεμούσε στην πρώτη γραμμή και τραυματίστηκε. Στην Κατοχή, ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ. Τραυματίζεται για δεύτερη φορά.

Από το φθινόπωρο του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, δούλεψε στη γεωργική παραγωγή. Σε όλη τη ζωή του έδινε δείγματα ήθους, αξιοπρέπειας και αντοχής ενός ακούραστου αγωνιστή. Παρέμεινε πάντα αφοσιωμένος στα ιδανικά της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Τιμώντας τη μνήμη του, η σύζυγός του Περιστέρα, οι κόρες του με τις οικογένειές τους και τα οχτώ εγγόνια του προσφέρουν 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 10 Γενάρη 2000 πέθανε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΓΚΑΡΑΣ, μέλος του ΚΚΕ από το Μεγαλοχώρι Τρικάλων.

Στη μνήμη του, τα μέλη της ΚΟΒ του χωριού του προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 13 Φλεβάρη 2000 έφυγε από κοντά μας η αγωνίστρια ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ ΜΠΑΣΒΑΝΑ (Ταμάρα). Γεννήθηκε το 1925 στο Γροιζάνο Τρικάλων από γονείς αγρότες. Στην Κατοχή ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και στον Εμφύλιο, από το 1946, κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός, πήρε μέρος σε πολλές μάχες και τραυματίστηκε δυο φορές.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από τα τέλη του 1949, επαναπατρίστηκε το 1975. Εγκαταστάθηκε στη Λάρισα, παντρεύτηκε τον Δημήτρη Μπασβανά και είχε δύο κόρες.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ο σύζυγός της Δημήτρης Μπασβανάς

Οι κόρες της Κατερίνα και Γιαννούλα

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη των αγαπημένων γονιών μου ΘΕΟΦΙΛΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, καθώς και στη μνήμη του αδελφού μου ΠΑΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, προσφέρω 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ειρήνη Τσαγκαλίδου

* * *

Φωτ.

Σαν σήμερα, στις 27 Φλεβάρη 1983, δολοφονήθηκε ο γιος μας ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε στην Τασκένδη το 1960 από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες. Εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο. Ηρθε στην Ελλάδα με τους γονείς του το 1976. Ζούσαν στη Θεσσαλονίκη. Το 1982 υπηρέτησε τη θητεία του. Το 1983 άρχισε να δουλεύει στην εταιρία Οικοδομών Παπαδημητρίου. Από τη Θεσσαλονίκη μετατέθηκε στην Αθήνα, στην περιοχή της Κυψέλης. Εκεί τον δολοφόνησαν τρομοκράτες, επειδή μίλησε ρώσικα. Με αυτή τη δικαιολογία, παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, το οποίο τους καταδίκασε αρχικά σε 11 χρόνια φυλακή. Το Εφετείο τους απάλλαξε.

Τιμώντας τη μνήμη του Γιάννη μας, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 5.000 δρχ.

Νικόλαος και Θωμαή Ευαγγελοπούλου

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ,μέλος του ΚΚΕ, που πέθανε στις 28 Οκτώβρη 1999, σε ηλικία 72 χρόνων, γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Φύλλο Καρδίτσας. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή, πήρε μέρος στη μάχη της σοδειάς, στη μάχη του Κοσκινά και σε άλλες. Για την πατριωτική δράση του, κυνηγήθηκε και αυτός και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Υπηρέτησε στο ιππικό του Γαζή.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του, ο αδελφός του Ευάγγελος Ζαφείρης και οι αδελφές του πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Μπραχαμίου, 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.3

Ο πατέρας μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ από το Μυλοχώρι Κιλκίς, κομμουνιστής από το 1925, στη δικτατορία του Μεταξά πιάστηκε επανειλημμένα. Βασανίστηκε στα κρατητήρια της Δοϊράνης και του Κιλκίς. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, το 1944, πιάστηκε την ημέρα του Πάσχα και έπειτα από πολλά βασανιστήρια τον εκτέλεσαν στην περιοχή Δοϊράνης - Δροσάτου.

Ο αδελφός μου ΠΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, μαθητής Γυμνασίου και μαχητής του ΔΣΕ από τα 17 χρόνια του, σκοτώθηκε το 1947.

Η μητέρα μου ΣΟΥΖΑΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ στην Κατοχή ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, στάθηκε δίπλα στον πατέρα μου και βασανίστηκε πολλές φορές από τους τρομοκράτες.

Στη μνήμη τους, προσφέρω 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Παύλου Μελά» Πολίχνης - Θεσσαλονίκης.

Φωτεινή Νικολαΐδου

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 9 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπητός μας σύζυγος και πατέρας ΝΙΚΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Καπνεργατών Θεσσαλονίκης.

Η γυναίκα του Μαγδαληνή Αμανατίδου

Ο γιος του Κώστας

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, τον οποίον δε γνώρισα γιατί σκοτώθηκε στη διάρκεια του Εμφύλιου, προσφέρω 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τον προεκλογικό αγώνα, μέσω ΚΟΒ Εδεσσας.

Βούλα Τερζόγλου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΑΝΑΣΗ ΣΑΪΤΗ, ο οποίος σκοτώθηκε στις 17 Δεκέμβρη 1944, ο αδελφός του προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Αμαρουσίου, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μας ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, που έφυγε από τη ζωή πριν από 40 μέρες, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Ιωνίας, 10.000 δρχ.

Οικογένεια Γεωργίου Καλασούντα

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΡΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ, γραμματέα της ΚΟΒ Αμισιανών Καβάλας. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, έγινε τότε και μέλος του ΚΚΕ. Για την αντιστασιακή δράση του και τις προοδευτικές ιδέες του, κυνηγήθηκε και εξορίστηκε.

Στη μνήμη του, πρόσφεραν στο ΚΚΕ: Η ανιψιά του Φρόσω Μπούλη 50.000 δρχ. και σύντροφοι και φίλοι του 60.000 δρχ.

* * *

Πέρασαν 5 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΖΟΑΝΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και της ειρήνης, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Μαρία Τζοάνου προσφέρει στο ΚΚΕ 40.000 δρχ. και στην Εθνική Αντίσταση 20.000 δρχ.

* * *

Στις 25 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΝΤΑΚΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Λυκότρυπας Μενιδίου, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις εκλογές και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», ο οποίος ήταν ο καθημερινός του σύντροφος.

Η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΟΤΣΙΚΑΣ, ο οποίος πέθανε στις 18 Φλεβάρη 1995, γεννήθηκε στο χωριό Κιμμέρια Ξάνθης. Μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, στον Εμφύλιο εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μεγάλες μάχες του Γράμμου το 1948 και του Βίτσι το 1949 ως επίτροπος διμοιρίας. Τραυματίστηκε δυο φορές.

Από τα τέλη του 1949, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Με τον επαναπατρισμό του, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Κιμμέρια, όπου και άφησε την τελευταία πνοή του.

Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από το θάνατό του, προσφέρω 5.000 δρχ. στην ΚΟ Χαριλάου Θεσσαλονίκης για τον εκλογικό αγώνα.

Ο φίλος του Γιάννης Νικολαΐδης (Γιαγκούλης).

* * *

Φωτ.

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνονται 21 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΑΡΑΒΕΛΑΚΗ, συνδικαλιστή της «ΒΙΑΜΑΞ».

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 20.000 δρχ. για τις εκλογές.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και των γονιών του ΝΙΚΟΥ και ΑΓΛΑΪΑΣ, καθώς και στη μνήμη του φίλου μας ΤΑΚΗ ΚΑΡΑΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ «Νικηφορίδη» Συκεών, 10.000 δρχ.

Η σύζυγός του Σουλτάνα, τα παιδιά και τα εγγόνια της

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΕΦΑΝΗ, που πέθανε στις 6 Δεκέμβρη 1999, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Ταμπάχανων Πάτρας, προσφέρουν 10.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη» και υπόσχονται να αγωνιστούν για να γίνουν πράξη τα ιδανικά του ΚΚΕ, για τα οποία και ο Χρ. Πεφάνης αγωνίστηκε, ως το τέλος της ζωής του.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αδελφής μας ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΜΠΙΜΠΙΚΗ,καθοδηγήτριας της ΕΠΟΝ στα δυτικά χωριά του Παγγαίου και μαχήτριας του ΔΣΕ, η οποία τραυματίστηκε σε μάχη και υπέκυψε στις 18 Φλεβάρη στους Τρεις Κάμπους στα Κερσύλια, η οποία πίστευε στα ιδανικά του σοσιαλισμού, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στην ΑΕ Παγγαίου και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ολοι θα σε θυμούνται

Ευπραξία και Κώστας Κουτουρούσης, Μυρίνη Σερρών

* * *

Φωτ.

Στις 20 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή ΠΕΤΡΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο χωριό Καμπάνι Κιλκίς το 1925. Από μικρός ορφάνεψε από πατέρα και μεγάλωσε με στερήσεις. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης στο ΙΙ τάγμα του 13ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Κιλκίς, πολέμησε τους κατακτητές.

Κυνηγημένος το 1947, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Ηταν υπαξιωματικός. Τραυματίστηκε δυο φορές.

Στα τέλη του 1949, πέρασε στη Βουλγαρία. Εκεί δούλεψε στη βιομηχανία και αναδείχτηκε σε καθοδηγητή τμήματος. Παρασημοφορήθηκε επανειλημμένα για τη συνειδητή δουλιά του.

Επαναπατρίστηκε το 1978 και συνέχισε να αγωνίζεται για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Πέθανε στις 13 Γενάρη του 2000.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ, αντιστασιακού εκπαιδευτικού, που πέθανε στις 24 Αυγούστου 1997, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ), 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη»,

Η σύζυγος Ελένη Δημητράκου και τα παιδιά

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Μηλίτσα Καστοριάς. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως αξιωματικός της Σχολής Αξιωματικών του ΓΑ του ΕΛΑΣ. Το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πολιτικός επίτροπος λόχου πήρε μέρος στην εαρινή εκστρατεία του 1947, στις μάχες του Γράμμου το 1948 και στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι το 1949 με την 103η Ταξιαρχία του ΔΣΕ.

Από τα τέλη του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη φοίτησε στη Σχολή της Φεργκάνας και δούλεψε στο εργοστάσιο κατασκευής αεροπλάνων. Εζησε στην 3η Πολιτεία. Εκεί παντρεύτηκε την Θεανώ Κοπαρανίδη και απέκτησαν δύο παιδιά.

Επαναπατρίστηκε το 1977 με την οικογένειά του. Ζούσαν στη Μηλίτσα.

Πέθανε στις 30 Νοέμβρη 1999.

Στη μνήμη του, η συμπεθέρα του Χιόνια Κουρτίδου προσφέρει 20.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ