Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παιχνίδια με την αγωνία των ανέργων

Η κυβέρνηση έχει επιδείξει σε πολλές περιστάσεις το ταλέντο της να συνδέει πλευρές της πολιτικής της με τις τρέχουσες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Γι' αυτό και δεν ξαφνιάζει το γεγονός ότι περίπου τρεις βδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές το υπουργείο Εργασίας, καθόλου τυχαία, διοργάνωσε - και στη συνέχεια πρόβαλε αναλυτικά τα αποτελέσματα - σύσκεψη που δεν έχει τίποτα χειροπιαστό να παρουσιάσει πέρα από προαναγγελίες, αλλά και τίποτα καινούριο. Προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης γύρω από τον «πολιτισμό» και το «περιβάλλον» εξετάστηκαν σε αυτή τη σύσκεψη, την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υφυπουργό Λ. Τζιόλα. Τα γνωστά, λίγο-πολύ, προγράμματα που στον πυρήνα τους βρίσκονται οι «νέες εργασιακές σχέσεις», ό,τι πιο οπισθοδρομικό, σκοταδιστικό και εκμεταλλευτικό έχει να παρουσιάσει σε αυτό τον τομέα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και τις έννοιες «περιβάλλον» και «πολιτισμός» δεν μπήκε στον κόπο να τις αναλύσει το υπουργείο Εργασίας, στην εκτεταμένη, κατά τα άλλα, ανακοίνωσή του. Ευφυώς το έπραξε από μια άποψη, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης έχει κάνει πολλές ζημιές και σε αυτούς τους τομείς. Εμφαση δόθηκε μόνο στους αριθμούς. Κάθε πρόγραμμα αναμένεται να καλύψει 8.200 άτομα, δηλαδή 16.400 συνολικά, τα περισσότερα από τα οποία όμως αφορούν στην κατάρτιση και όχι στην απασχόληση, ενώ τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με τον όρο «νέος ελεύθερος επαγγελματίας». Τη θέληση ή τη δυνατότητα ενός νέου άνεργου να αρχίσει μια δική του δουλιά και να μπορεί να ζήσει από αυτή, όταν η λιτότητα «τσακίζει κόκαλα», οι μισθοί «πνέουν τα λοίσθια» και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων είναι καθηλωμένη, ενώ την ίδια ώρα απαιτούνται αρκετές χιλιάδες ευρώ για να ανοίξει κανείς και το πιο απλό κατάστημα ή άλλο μαγαζί.

Ωστόσο, για κάθε άνεργο που ακολουθεί αυτό το δρόμο ένα όνομα διαγράφεται από τις λίστες της ανεργίας. Και το ζητούμενο δεν είναι να αποκατασταθεί αυτός ο άνθρωπος, αλλά να παραμείνει «μη άνεργος» για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε αυτό να αποτυπωθεί και στα ποσοστά ανεργίας. Γιατί αυτή είναι η τακτική της κυβέρνησης, σύμφωνα και με τα μαθήματα που παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρώτα απ' όλα να εξαπλωθούν οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. Ταυτόχρονα, οι άνεργοι να μετατραπούν σε «μισοάνεργους» ή «μισοεργαζόμενους» για να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας. Τρίτο και όχι απαραίτητα τελευταίο, οι άνεργοι να ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές, βουλευτικές και όποιες άλλες εκλογές, προκειμένου να πάρουν σειρά προτεραιότητας στις λίστες των προγραμμάτων. Αυτοί βεβαίως είναι οι στόχοι της κυβέρνησης. Δεν είναι υποχρεωτικό να τους εξυπηρετήσουν οι άνεργοι. Και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, με την ψήφο τους, μπορούν να εκφράσουν την αντίστασή τους.


Γ. Φ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεργία βολική στο κεφάλαιο (2007-08-23 00:00:00.0)
«Θαύματα» με την ανεργία (2007-07-20 00:00:00.0)
Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος! (2003-11-11 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο ανατροπών (1996-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ