Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Επικίνδυνες πρακτικές επιχειρηματικού δανεισμού

Επικίνδυνες πρακτικές υιοθετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά της να εξεύρει νέους τρόπους φθηνής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μετά την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αξιών της Αθήνας. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και του προέδρου του Χρηματιστηρίου, όπου και συζητήθηκε ο ρόλος των τραπεζών στην προώθηση των εταιρικών ομολόγων. Πρόκειται για τα ομόλογα που εκδίδουν, μέσω του τραπεζικού συστήματος, ιδιωτικές εταιρίες, επειδή ο τρόπος αυτός δανεισμού είναι συνήθως φθηνότερος από την προσφυγή σε τραπεζικό δανεισμό. Στη χτεσινή σύσκεψη - η οποία υιοθέτησε τις σχετικές προτάσεις της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών - συζητήθηκαν μέτρα επέκτασης της μορφής αυτής δανεισμού, τα οποία όμως δημιουργούν αυξημένους κινδύνους για τους αγοραστές των ομολόγων.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, η κυβέρνηση θα φέρει τον Οκτώβρη προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο:

  • Η απόφαση για την έκδοση ομολογιακού (εταιρικού) δανείου από την επιχείρηση θα λαμβάνεται πλέον από το Διοικητικό Συμβουλίου και όχι (όπως μέχρι σήμερα) από τη Γενική της Συνέλευση.
  • Καταργείται ο περιορισμός που υπάρχει σήμερα και ορίζει ότι το ύψος της αξίας του εκδιδόμενου εταιρικού ομολόγου δεν μπορεί να ξεπεράσει το 51% των ιδίων κεφαλαίων.
  • Η «τιτλοποίηση» απαιτήσεων (η έκδοση δηλαδή ομολογιακού δανείου που θα καλύπτεται από τις απαιτήσεις που έχει η εταιρία προς τρίτους, προμηθευτές κλπ) θα μπορεί να γίνεται και από τις ελληνικές τράπεζες, και όχι μόνο από εξειδικευμένα ιδρύματα του εξωτερικού.
  • Δίνεται η δυνατότητα έκδοσης ομολογιακών δάνειων και από τις εταιρίες ακινήτων (με κάλυψη τα ακίνητά τους. Οπως, μάλιστα, εξήγησε ο υπουργός, η δυνατότητα αυτή θα δοθεί και στην Κτηματική Εταιρια του Δημοσίου (ΚΕΔ).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ