Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Υπάρχουν και χειρότερα σενάρια

Δραστικότερες από τις ήδη αποφασισμένες, περικοπές δαπανών επεξεργάζεται η κυβέρνηση στην περίπτωση επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος...

Υπάρχουν και πολύ χειρότερα σενάρια, για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, από το σενάριο για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2003 που δημοσιοποίησε πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας το οποίο απλά προέβλεπε συνέχιση της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής και για την ερχόμενη χρονιά. Αυτό, είναι κάτι που το ομολόγησε χθες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, με δηλώσεις που έκανε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση έχει καταρτίσει και συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που θα ενεργοποιήσει σε περίπτωση ευρείας κρίσης στον Περσικό κόλπο (ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ) και ο οποίος προβλέπει μεγάλες περικοπές δαπανών...

Κατά τον Ν. Χριστοδουλάκη, τα επιτελεία του υπουργείου Οικονομικών έχουν επεξεργαστεί 5 σενάρια προϋπολογισμού. Με τη δήλωση αυτή του υπουργού, επιβεβαιώνεται, ουσιαστικά, ότι το κυρίαρχο - δεδομένα αντιλαϊκό - σενάριο, δεν είναι και το χειρότερο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ν. Χριστοδουλάκη, η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2003 αύριο Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη, το οποίο και θα καταθέσει στη Βουλή στις 7 Οκτώβρη.

Οι βασικές παράμετροι του κυρίαρχου σεναρίου - το οποίο καταρτίστηκε με ηπιότερες παραδοχές για τις πιθανές συνέπειες που θα υπάρξουν στην ελληνική οικονομία από τη διεθνή οικονομική κρίση και από μια άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου - είναι οι ακόλουθες:

  • Ανοδος του ΑΕΠ (πραγματική) 4% και ονομαστική 7,3%. Η κυβέρνηση δηλαδή ομολογεί ότι ο πληθωρισμός το 2003 θα διατηρηθεί στο 3,3%.
  • Τα έσοδα και οι δαπάνες (εκτός τόκων) του τακτικού προϋπολογισμού θα αυξηθούν κατά 5,3%. Ουσιαστικά λόγος γίνεται για «πάγωμα» των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού στα επίπεδα του 2002. Οσον αφορά τα έσοδα, ο χαμηλός ρυθμός αύξησής τους έχει σχέση με το ευρύ πλέγμα φορολογικών απαλλαγών των επιχειρήσεων, των τραπεζών κλπ.
  • Το κονδύλι των μισθών και των συντάξεων θα είναι αυξημένο μόλις κατά 5,6% (το 2002 είχε αυξηθεί κατά 6,5%). Προβλέπεται αύξηση μισθών 2,5% και συντάξεων 4-5% τη στιγμή που ο τιμάριθμος στα είδη κατανάλωσης των εργαζομένων κινείται με ρυθμό μεγαλύτερο του 6%. Με λίγα δηλαδή λόγια οι πραγματικοί μισθοί και οι συντάξεις θα κινηθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2002.
  • Το κονδύλι που θα παρουσιάσει μεγάλη αύξηση 16% είναι αυτό των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και αυτό ελαίω ολυμπιακών αγώνων και συγχρηματοδοτούμενων από την κοινότητα επενδύσεων.

Και όλα αυτά με «ήπιες» προϋποθέσεις. Αν το διεθνές κλίμα επιδεινωθεί, τότε θα επιδεινωθεί ανάλογα και η θέση των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ