Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με «σημαία» τον Στ. Μάνο

Μετά από σκληρό παζάρι και πιέσεις μεγαλοεπιχειρηματιών, τα «βρήκαν» ΝΔ και Στ. Μάνος.  Η επιστροφή του Στ. Μάνου συμβολίζει με παραστατικό τρόπο την πολιτική που θα εφαρμόσει. Κ. Καραμανλής: Με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα θα κινηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προϊόν ενός σκληρού παζαριού που πέρασε από πολλές φάσεις και «ναυάγια», αλλά και ασφυκτικών παρεμβάσεων από ισχυρούς οικονομικούς κύκλους, ήταν η χτεσινή συμφωνία μεταξύ της ηγεσίας της ΝΔ και του Στ. Μάνου. Η συμφωνία δεν έγινε σε πολιτική βάση, αφού είναι κοινός τόπος ο νεοφιλελευθερισμός, αλλά συμβολίζει με παραστατικό τρόπο την πολιτική που σχεδιάζει να εφαρμόσει η ηγεσία της ΝΔ την επομένη των εκλογών αν είναι στην κυβέρνηση. Με την επάνοδο του Στ. Μάνου, η ηγεσία της ΝΔ δεν επιδιώκει μόνο να πάρει τις ψήφους των Φιλελεύθερων, αλλά και να στείλει μήνυμα στην οικονομική ολιγαρχία ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες το βράδυ σε συγκέντρωση οπαδών στη Σύρο, τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση της 9ης Απριλίου, είναι έτοιμη να ανταποκριθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Το παζάρι, που επικυρώθηκε με... τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χτες το απόγευμα οι Κ. Καραμανλής και Στ. Μάνος, κατέληξε σε συγκεκριμένους όρους: Ο Στ. Μάνος θα είναι υποψήφιος στην Α` Αθηνών, ένα στέλεχος του κόμματός του ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Μελετών του ΣΕΒ...) και στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας Γ. Ψαχαρόπουλος θα είναι στην εκλόγιμη 6η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, υποψήφιοι των Φιλελευθέρων θα κατέβουν και σε άλλες περιφέρειες, ενώ μετά τις εκλογές οι Φιλελεύθεροι αναλαμβάνουν τον τομέα της Δικαιοσύνης. Μετά από αυτό, όπως δήλωσε ο Στ. Μάνος, οι Φιλελεύθεροι δε θα κατέβουν ως κόμμα στις εκλογές, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δε θα διαλυθούν και θα αναμένουν τις εξελίξεις. Σε δήλωσή του ο Στ. Μάνος τόνισε ότι η συνεργασία έγινε με στόχο «να διεκδικήσουμε τη νίκη στις προσεχείς εκλογές». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Αρ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την απόφαση του Στ. Μάνου και τόνισε ότι «από σήμερα ο μεσαίος χώρος πιο δυνατά και αποφασιστικά θα δώσει τη μάχη, έτσι ώστε να φύγει ένα κατεστημένο το οποίο έχει ολοκληρώσει την εικοσαετή του πορεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στ. Μάνος αργά προχτές το βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξή του (στο «Σταρ») είχε δηλώσει ότι «το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσα είναι να επιστρέψω στη ΝΔ»(!). Μάλιστα είχε αποφανθεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα για τις εκλογές, ότι «καλά έκανε» ο Δ. Αβραμόπουλος και όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στη ΝΔ «από τη μια μεριά είναι η Ντ. Μπακογιάννη και απ' έξω είναι ο κ. Αβραμόπουλος»! Μάλιστα, μετά τη συμφωνία άλλαξε πλήρως το περιεχόμενο της ομιλίας που θα εκφωνούσε χτες το βράδυ σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του. Από την άλλη ο Γ. Βαρβιτσιώτης είχε νωρίτερα δηλώσει ότι το κεντρικό σύνθημα των Φιλελευθέρων ήταν «Μάνος και μόνος. Τώρα ο κ. Μάνος επέλεξε να είναι μόνος».

Εν τω μεταξύ, ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει να επικεντρώνει την προεκλογική καμπάνια του στα «καθημερινά προβλήματα των πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό σήμερα το πρωί περιοδεύει στο ΙΚΑ Καλλιθέας, ενώ χτες το απόγευμα μίλησε στη Σύρο, όπου διακήρυξε ότι - και - «οι κάτοικοι των νησιών δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» και υποσχέθηκε στήριξη του τουρισμού και της ναυτιλίας. Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφορούσε την παιδεία, για την οποία υποσχέθηκε άμεση κατάργηση των εξετάσεων της Β` Λυκείου, και την εγκληματικότητα.

Εν τω μεταξύ, στήριξη στη ΝΔ έκανε ο παραιτηθείς νομάρχης Πέλλας Γ. Πέτσος, ο οποίος είπε ότι του έγινε πρόταση από τη ΝΔ να είναι υποψήφιος, αλλά δεν έχει τις δυνάμεις να την αποδεχτεί. Αφησε όμως έμμεσα πλην σαφώς να εννοηθεί ότι επιθυμεί νίκη της ΝΔ στις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ