Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Δε θα αφήσουν να γίνει μάντρα αυτοκινήτων

Απεργία και δυναμική πορεία χτες ανέργων και εργαζομένων

«Δεν υποχωρούμε»! Αυτό διαμήνυσαν χτες οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, δίνοντας άλλη μια δυναμική αγωνιστική απάντηση στα διαλυτικά σχέδια κυβέρνησης και ΟΛΠ, που επιδιώκουν να μετατρέψουν αυτόν τον παραγωγικό τόπο, ο οποίος καθημερινά ποτίζεται από τον ιδρώτα των εργατών, σε νεκρή μάντρα κοντέινερς, για λογαριασμό των πολυεθνικών. Οι εργατοτεχνίτες, με τη μαζική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν τα αγωνιστικά τους σωματεία και τη μαχητική πορεία τους στους δρόμους του Πειραιά, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από τα αιτήματά τους.

Με τους αγώνες τους διεκδικούν «δουλιά για όλους», την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Ζώνης και την ουσιαστική στήριξη των χιλιάδων ανέργων του κλάδου τους.

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ιορδάνης Πουντίδης, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που άρχισε ήδη να μετράει αυτός ο αγώνας. Πρόκειται για την απόφαση που απέσπασαν από τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας για την καταβολή του έκτακτου εποχιακού επιδόματος, ύψους 215.000 δραχμών, στους ανέργους της Ζώνης, με ελάχιστες προϋποθέσεις.

Ο ομιλητής επισήμανε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να έρθουν ξανά δουλιές στο Πέραμα, και η αρχή πρέπει να γίνει με την κατασκευή στη Ζώνη των δέκα ακτοπλοϊκών πλοίων, που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Αιγαίου.

«Από αυτό εδώ το βήμα - συνέχισε - εμείς οι εργάτες της Ζώνης ξεκαθαρίζουμε ότι σε αυτές τις εκλογές "θα φάνε φούμο" όλοι όσοι μηχανεύονται, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, τη διάλυση της Ζώνης, όλοι οι απόντες από τους αγώνες».

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με τη δυναμική πορεία στους δρόμους του Πειραιά. Οι απεργοί, φτάνοντας στο ΥΕΝ, απαίτησαν συνάντηση με τον υπουργό, Γ. Ανωμερίτη, η οποία τελικά καθορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη στις 10.30 το πρωί.

Την αγωνιστική του παρουσία έδωσε και ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος, ο οποίος μιλώντας στους απεργούς επισήμανε: «Δεν πρόκειται με τίποτα να επιτρέψουμε την κατασκευή της τρίτης προβλήτας σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, που επιδιώκει ο ΟΛΠ για το Πέραμα, γιατί αυτό θα σημάνει, εκτός των άλλων, και τη διάλυση της Ζώνης. Την Τρίτη που θα συναντηθούμε με τον υπουργό, θα απαιτήσουμε να μας δώσει συγκεκριμένες και θετικές απαντήσεις για τη Ζώνη. Σε διαφορετική περίπτωση θα έρθουμε σε σύγκρουση».

Στο πλευρό των εργατών βρέθηκαν, ακόμα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πειραιά και Κερατσινίου Κώστας Τζατζάνης και Δημήτρης Μουρίκης αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ