Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φοροαπαλλαγές για «χορηγούς» και τραπεζίτες

Την ώρα που η φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων διευρύνεται συνεχώς, η κυβέρνηση προσφέρει νέες φοροαπαλλαγές στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

Πληθώρα φορολογικών απαλλαγών σε επιχειρήσεις-χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 προβλέπεται με το νόμο 2992/2002, εγκύκλιος του οποίου δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, στο άρθρο 13 «Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων», μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα ακόλουθα:

  • Από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου αφαιρείται η αξία των ακινήτων που μεταβιβάζονται στην Εταιρία «Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 ΑΕ» καθώς και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται λόγω δωρεάς σε αυτή.
  • Η αξία των χορηγιών και των δωρεών που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις προς την «Αθήνα 2004 ΑΕ» εκπίπτει, είτε από τα ακαθάριστα έσοδα της διαχειριστικής περιόδου, εντός της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι χορηγίες και οι δωρεές, είτε τμηματικά και ισόποσα από τα ακαθάριστα έσοδα της ίδιας χρήσης και των τεσσάρων επόμενων.
  • Τα πάσης φύσεως έσοδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως επίσης και της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, που προκύπτουν στην Ελλάδα λόγω διεξαγωγής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, απαλλάσσονται από κάθε φόρο υπέρ του δημοσίου.
  • Απαλλάσσονται από τη φορολογία εισοδήματος, για το εισόδημα που αποκτούν οι ξένες (αλλοδαπές) επιχειρήσεις που έχουν ανακηρυχτεί ή θα ανακηρυχτούν επίσημοι διεθνείς χορηγοί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και έχουν συνάψει ή θα συνάψουν σύμβαση με τη ΔΟΕ και την «Αθήνα 2004 ΑΕ». Η απαλλαγή φόρου αφορά και σε εισοδήματα των επιχειρήσεων αυτών που αποκτώνται στην Ελλάδα, αλλά δε σχετίζονται με δραστηριότητες των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αλλες απαλλαγές

Ο νόμος προβλέπει επίσης την απαλλαγή από κάθε φόρο της μηνιαίας αποζημίωσης για οδοιπορικά έξοδα των υπαλλήλων που διατίθενται για τη γραμματειακή υποστήριξη των βουλευτών και των Ελλήνων βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και των υπαλλήλων και των αστυνομικών που διατίθενται στα γραφεία των κομμάτων τα οποία εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού απαλλάσσονται το 2002 από κάθε φόρο εισοδήματος για τόκους που εισπράττουν από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Στους κατοίκους της αλλοδαπής δε θα γίνεται παρακράτηση φόρου, ενώ για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες προβλέπεται ότι ο παρακρατούμενος φόρος θα εκπίπτει στο σύνολό του από το φόρο που αναλογεί στο φορολογούμενο εισόδημά τους. Αντίθετα, παρακράτηση φόρου θα γίνεται κανονικά στους κατόχους ομολόγων στους κατοίκους της ημεδαπής. Από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων κάθε μορφής απαλλάσσεται το 50% των δαπανών που αφορούν σε επιστημονική και τεχνολογική έρευνα. Τέλος, οι επιχειρήσεις που μέσα στο 2002 θα προβούν σε προσλήψεις προσωπικού θα φορολογηθούν τα καθαρά τους κέρδη με συντελεστή μειωμένο μέχρι 2,5 εκατοστιαίες μονάδες, από 35% σε 32,5%. Ετσι, αν αυξηθεί η απασχόληση κατά 5% ο συντελεστής φορολογίας κερδών μειώνεται στο 34%, αν η απασχόληση αυξηθεί κατά 10% ο συντελεστής μειώνεται στο 33% και αν η απασχόληση αυξηθεί κατά 12,5%, ο συντελεστής φορολογίας κερδών μειώνεται στο 32,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ