Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
Πρόβες πολέμου ενώ συνεχίζονται τα «παζάρια»

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του πολιτικού αεροδρομίου της Βασόρα, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι η επίθεση εναντίον του Ιράκ έχει, ήδη, αρχίσει παρά τις εντεινόμενες διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ. Στο περιθώριο των εξελίξεων, ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, εξέφραζε φόβους ότι το Ισραήλ θα απαντήσει με πυρηνικά, αν δεχτεί ιρακινή επίθεση, τονίζοντας ότι «τότε ο κόσμος θα γίνει αγνώριστος».

Τα ραντάρ, καθώς και το κεντρικό κτίριο του αεροδρομίου της Βασόρα καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιδρομές, αργά το βράδυ της Τετάρτης, που πραγματοποίησαν αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη. Το ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική πράξη» και κατήγγειλε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την πραγματοποίηση επιδρομής και υποστήριξαν ότι ήταν «αντίποινα σε πυρά που δέχτηκαν τα αεροσκάφη που ελέγχουν τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων». Το αεροδρόμιο της Βασόρα είχε γίνει στόχος και τον Αύγουστο του 2001, με το πρόσχημα ότι φιλοξενούσε στρατιωτικό ραντάρ.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος επαναλάμβανε ότι περιμένει μια «πολύ σκληρή απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας» για την απειλή του Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος είναι έτοιμο προς κατάθεση, αλλά φαίνεται ότι καθυστερεί μετά από αίτημα του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, που επιδιώκει περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις με τους ομολόγους του των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι εντός των προσεχών ημερών, διαμεσολαβητική «δράση» θα αναλάβει και το νούμερο 3 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος προετοιμάζεται να επισκεφτεί τη Μόσχα, το Παρίσι και το Πεκίνο.

Στο πλαίσιο των διογκούμενων αμερικανικών πιέσεων, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, σε συνέντευξή της, δήλωνε ότι «τώρα αρχίζει και αποκαλύπτεται η σύνδεση του Ιράκ με την Αλ Κάιντα». Η Ράις παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το Ιράκ με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά υποστήριξε ότι «υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι ορισμένα μέλη της Αλ Κάιντα έχουν βρει καταφύγιο στο Ιράκ, ενώ ορισμένοι από τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο αποκάλυψαν ότι είχαν προμηθευτεί χημική τεχνολογία από τη Βαγδάτη».

Εμμένουν στις διαφωνίες

Συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο είχε, χτες, στο Παρίσι ο Κινέζος πρωθυπουργός Ζου Ρονγκί. Οπως ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία, ο Ρονγκί συμφώνησε με το σχέδιο «δύο φάσεων» που προτείνει το Παρίσι και προβλέπει, κατ' αρχάς, τη λήψη απόφασης για άμεση επιστροφή των επιθεωρητών και στη συνέχεια έναρξη διαδικασίας για νέα απόφαση σε περίπτωση που το Ιράκ δε συμμορφωθεί.

Ο Ζακ Σιράκ είχε, χτες, για το θέμα, τηλεφωνική συνομιλία και με τον Ρώσο Πρόεδρο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωνε, χτες, ότι επιμένει στην πολιτική λύση της κρίσης στη βάση των υπαρχουσών αποφάσεων του ΟΗΕ. Αν και η θέση αυτή δε μοιάζει να συμφωνεί με τα αμερικανο-βρετανικά σχέδια, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο έσπευσε να κολακεύσει τη Μόσχα, δηλώνοντας ότι «ελπίζει η ρωσική ηγεσία να συνεχίσει το εποικοδομητικό της έργο».

Παράλληλα, έντονη είναι η κινητικότητα με τον Τόνι Μπλερ να ετοιμάζεται για τη Μόσχα και τον Στρο να ετοιμάζεται για την Τεχεράνη. Στην ιρανική πρωτεύουσα αναμένεται και ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, ενώ την Αγκυρα θα επισκεφθεί ο Ιρακινός αντιπρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ