Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέοι περιορισμοί για τους πρόσφυγες
  • Τραγικά μικρά ποσοστά αποδοχής αιτήσεων για άσυλο
  • Καταψηφίστηκε η έκθεση Εβανς

Eurokinissi

Παίρνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιο κατά τη συζήτηση της έκθεσης Εβανς (που τελικά καταψηφίστηκε) «σχετικά με ανακοίνωση της Επιτροπής που αφορά στην κοινή πολιτική ασύλου και της καθιέρωσης ανοιχτής μεθόδου συντονισμού», είπε τα εξής:

«Συνυπογράφω την άποψη της μειοψηφίας της Επιτροπής Ελευθεριών σε ό,τι αφορά στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πράγματι, αυτό διαπνέεται εξ ολοκλήρου από το πνεύμα της "Ευρώπης - φρούριο", απροσπέλαστο για τις εκατοντάδες χιλιάδες θυμάτων της πολιτικής του ιμπεριαλισμού. Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με το ξενοφοβικό και ρατσιστικό πνεύμα που κυριαρχεί στην ΕΕ, ειδικά μετά την 11η του Σεπτέμβρη, έτσι όπως καθαρά αποτυπώθηκε και στη Σύνοδο της Σεβίλλης. Δυστυχώς, στο ίδιο πνεύμα - με ελαφρές αποκλίσεις - κινείται και η έκθεση Εβανς.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν, προωθώντας την καθιέρωση της λεγόμενης ανοιχτής μεθόδου συντονισμού, ως ενδιάμεσου σταδίου προς την πλήρη σύγκλιση των πολιτικών των κρατών- μελών στον τομέα της παροχής ασύλου, αρνείται στην πραγματικότητα το ανθρωπιστικό πνεύμα που πρέπει να διαπνέει τις σχετικές με το άσυλο ρυθμίσεις. Θέτει νέα κατασταλτικά μέτρα, όπως προληπτικούς ελέγχους ασφάλειας, δημιουργία βάσης βιομετρικών δεδομένων (π.χ., σύστημα δακτυλικών αποτυπωμάτων EURODAC), συλλογή στοιχείων DNA κλπ. Και όλα αυτά, όταν ήδη το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων ασύλου στις χώρες-μέλη της ΕΕ είναι τραγικά χαμηλό.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, το επτάμηνο Γενάρη- Ιούλη 2002, σε σύνολο 2.838 αιτήσεων ασύλου, μόνον οι 25 εγκρίθηκαν, δηλαδή 0,8%, ενώ μόνο σε 34 πρόσφυγες δόθηκε προσωρινό α΄ άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους. Πρόκειται για νούμερα ντροπής αν σκεφθεί κανείς ότι η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στις χώρες μας προέρχεται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες με σοβαρότατα προβλήματα. Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι αυτοί που, αντί να τους δοθεί άσυλο, επαναπροωθήθηκαν στη χώρα προέλευσης παρά τους κινδύνους που διέτρεχε η ίδια η ζωή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ