Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ψήφος - δριμύ «κατηγορώ» στην πολιτική και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Αγρίνιο

«Η ψήφος στα αγωνιστικά ενωτικά ψηφοδέλτια συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ, θα δώσει φτερά στους αγώνες του λαού, θα δυναμώσει τον πόλο αντίστασης και αντεπίθεσης, θα δώσει νέα ώθηση στην πολιτική των αγωνιστικών ριζοσπαστικών συνεργασιών. Σημασία έχει, αν θα βγει από την κάλπη ένα δριμύ "κατηγορώ", μια ουσιαστική φανερή καταδίκη των δύο κομμάτων».

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες βράδυ, σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος στην κεντρική πλατεία, στο Αγρίνιο. Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Εντελώς διαφορετικό
το στοίχημα του λαού

«Η ψήφος του Οκτώβρη», τόνισε η ομιλήτρια, «που θα δοθεί στα ψηφοδέλτια που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα αξιοποιηθεί ως επιβράβευση της κοινής πολιτικής που έχουν απέναντι στα μεγάλα προβλήματα, θα αξιοποιηθεί στο μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ψήφος χαμένη και επικίνδυνη για τα λαϊκά προβλήματα, για το αύριο που θα ξημερώσει.

Μην επιτρέψετε, λοιπόν, να χρησιμοποιηθεί η ψήφος σας από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ως επιβράβευση της πολιτικής τους.

Αν δε φοβηθούν τη λαϊκή ετυμηγορία, θα συνεχίσουν ακάθεκτοι, ενώ θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τη διακυβέρνηση.


Ανεξάρτητα τι λένε προεκλογικά και οι δύο, μετεκλογικά θα αξιοποιήσουν την ψήφο για να δώσουν ακόμα μεγαλύτερο αέρα στην πολιτική της βάρβαρης λιτότητας μισθών και συντάξεων, των ανατιμήσεων. Θα δώσουν αέρα στην πολιτική της συγκέντρωσης κεφαλαίου και της απελευθέρωσης της αγοράς. Στην κυριαρχία της μερικής απασχόλησης, να μοιράζουν μια θέση σε τρεις και τέσσερις άνεργους. Στην πολιτική σε βάρος του μικρομεσαίου επαγγελματία, βιοτέχνη, εμπόρου και αγρότη. Στην πολιτική της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων που γεννά πολέμους σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, σε βάρους του ιρακινού λαού.

Το ίδιο, άλλωστε, έγινε και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Τα αντιλαϊκά μέτρα ήρθανε ταχύτερα μετά τις εθνικές εκλογές του '96 και του 2000, μετά τις τοπικές εκλογές του 1998, όπου προκύψανε πλειοψηφίες ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και ΝΔ.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να γίνουν μεσολαβητές και διαιτητές στο ντέρμπι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ποιος θα κερδίσει το στοίχημα. Το στοίχημα του λαού είναι εντελώς διαφορετικό. Πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και ικανότητα χειραφέτησης από τα δύο κόμματα και τους μονόδρομους που υπηρετούν

Να μην μπουν ανάμεσα στα δύο κόμματα που ερίζουν για το "πάπλωμα", αλλά να αφήσουν πίσω και τους δύο. Να κάνουν το βήμα εκείνοι που δεν το έκαναν ως τώρα, να ψηφίσουν διαφορετικά.

Η ψήφος στα αγωνιστικά ενωτικά ψηφοδέλτια συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ θα δώσει φτερά στους αγώνες του λαού, θα δυναμώσει τον πόλο αντίστασης και αντεπίθεσης, θα δώσει νέα ώθηση στην πολιτική των αγωνιστικών ριζοσπαστικών συνεργασιών. Σημασία έχει αν θα βγει από την κάλπη ένα δριμύ "κατηγορώ", μια ουσιαστική φανερή καταδίκη των δύο κομμάτων».

Κρύβουν την πραγματικότητα για το θεσμό της ΤΑ

«Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημείωσε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «δεν έπεσε από τον ουρανό. Δεν κρίνεται από τα πρόσωπα, αλλά από την πολιτική που αυτά ακολουθούν και αντιπροσωπεύουν. Τι να κάνουμε τους ικανούς όταν ακολουθούν ή υποκύπτουν σε μια αντιλαϊκή πολιτική ή κάνουν τους απλούς θεατές, ασχολούμενοι δήθεν με τα του οίκου τους;

Συνιστά επίσημα, σύμφωνα με το νόμο, ένα θεσμό του κράτους ενταγμένο στην πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με κορυφαίο πρόβλημα την ανεργία και τη μερική απασχόληση, την εμπορευματοποίηση της κοινωνικής πολιτικής.

Οι συνδυασμοί που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ ή ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και η ΝΔ δε λένε κουβέντα για την κατάσταση σήμερα του θεσμού. Κρύβουν από το λαό ότι υπάρχει ένα αυταρχικό αντιδραστικό πλαίσιο, που επιβάλλει ιδιωτικοποιήσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες και επιβολή υποχρεωτικών φόρων. Κρύβουν για δύο λόγους αυτήν την πραγματικότητα: Για να μη φανεί πώς η ΟΝΕ και γενικότερα οι αντιδραστικές επιλογές της ΕΕ συνδέονται με το θεσμό, αλλά και για να κρύψουν τις ευθύνες τους γι' αυτήν την εξέλιξη. Από τη στιγμή που κρύβουν τι αλλαγές έχουν γίνει στην ΤΑ, κρύβουν και τις θέσεις τους γι' αυτές. Γι' αυτό και μιλάνε γενικά και αφηρημένα για όνειρα και οράματα. Ονειρα θερινής νυκτός αποτελούν οι υποσχέσεις τους».

Προοδευτική και ριζοσπαστική πολιτική στην πράξη

«Οι εκλεγμένοι», τόνισε επίσης η Αλέκα Παπαρήγα, «οφείλουν να δίνουν όχι απλά το "παρών" στους αγώνες, αλλά να συνδράμουν στην κινητοποίηση των εργαζομένων, στενά συνεργαζόμενοι με τους φορείς τους, με τις ταξικές δυνάμεις. Να συμβάλλουν στις κοινωνικές συμμαχίες, στη διαμόρφωση ενός αγωνιζόμενου ριζοσπαστικού ρεύματος, ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της πολιτικής και των φορέων της. Αν οραματιζόμαστε λαϊκό θεσμό, έτσι πρέπει να τον εννοούμε.

Η πολιτική των εκλεγμένων, για να είναι προοδευτική και ριζοσπαστική στην πράξη, πρέπει να έχει ένα ΟΧΙ, ένα ΣΤΟΠ στην υλοποίηση των σχεδίων που βαφτίζουν την ανεργία "απασχόληση" μέσω, λόγου χάρη, των τοπικών συμφώνων απασχόλησης.

Οι εκλεγμένοι πρέπει να πάρουν ενεργό μέρος στη δράση κατά της ΚΑΠ και της συγκεκριμένης αναθεώρησης που είναι στα σκαριά, σύμφωνα με την οποία ένας μεγάλος αριθμός μικρών παραγωγών θα βρεθεί εκτός ιδιοκτησίας και αγροτικού επαγγέλματος, ενώ η ανεργία στην ύπαιθρο θα πάρει μεγάλες διαστάσεις. Να βρεθούν στο πλευρό των ΕΒΕ που δέχονται νέα επίθεση από τη συγκέντρωση του πλούτου, από τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ ή ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και της ΝΔ, επιλεκτικά συγκεντρώνουν τα πυρά τους σε ορισμένα περιβαλλοντικά προβλήματα, στο κυκλοφοριακό, το πράσινο, την καθαριότητα, κάποια αποσπασματικά μικρής εμβέλειας έργα υποδομής. Βεβαίως και είναι προβλήματα αυτά, ούτε λόγος να γίνεται, αλλά δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν και να βάλουν στην μπάντα και όλα τα άλλα. Οταν ο κόσμος καίγεται παντού, αυτοί κάνουν προτάσεις που δεν κοστίζουν και πολύ για την πλουτοκρατία, σε ορισμένα μόνο ζητήματα, επιλεκτικά.

Οι εκλεγμένοι οφείλουν να αρνηθούν η ΤΑ να παράγει υπηρεσίες και έργο στο χώρο της παιδείας και της υγείας με τη λογική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή του χαρατσώματος.

Οι προτάσεις τους είναι άνευ περιεχομένου και αντικρίσματος, αποτελούν κλισέ διακηρύξεις και ευχολόγια. Δεν κάνουν τον κόπο να ξεκαθαρίσουν πώς όλα αυτά θα γίνουν και την ίδια ώρα θα στηρίζουν την ΟΝΕ και το πρόγραμμα Σταθερότητας, όπως αυτό επιδρά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δε γίνεται να δουλεύεις "σε δύο κυρίους". Δε μας λένε πώς θα συμβιβάσουν μια πολιτική που συμφέρει στους μεγάλους επιχειρηματίες και ταυτόχρονα συμφέρει τα λαϊκά στρώματα... Πρόκειται για ασυμβίβαστη υπόθεση.

Τα προβλήματα έχουν χρώμα, με την έννοια ότι είναι διαφορετικά τα "προβλήματα" της πλουτοκρατίας και διαφορετικά τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Διαφορετικά μέσα έχει η πλουτοκρατία στην αντιμετώπιση συνεπειών της δικής της πολιτικής, π.χ. στο περιβάλλον, από τα μέσα που δε διαθέτει ο λαός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ