Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Σχέδιο απόφασης για την ... έναρξη του πολέμου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Θέλω να δώσω στην ειρήνη μια ευκαιρία να επιτύχει...», δήλωνε χτες υποκριτικά ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ντένβερ. Αυτό που εννοούσε δεν ήταν παρά η χαριστική βολή στην «εύθραυστη ειρήνη», για την έναρξη ενός νέου, στυγερού και πολλαπλώς επικίνδυνου πολέμου...

Οι βασικές «λεπτομέρειες» του αμερικανο-βρετανικού σχεδίου απόφασης για τις επιθεωρήσεις όπλων στο Ιράκ στοχεύουν στη ριζική ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος στις επιθεωρήσεις όπλων, βάζοντας - ακόμη και από άποψη χρόνου... - το όπλο στον κρόταφο της Βαγδάτης. Το Ιράκ θα πρέπει μέσα σε επτά μέρες να αποδεχτεί τους ακόλουθους όρους:

-- Να δηλώσει μέσα σε 30 μέρες κάθε πρόγραμμα ή υλικό για την κατασκευή πυρηνικού, βιοχημικού ή βαλλιστικού όπλου. Εάν αρνηθεί ή κάνει «παραπλανητικές ανακοινώσεις ή παραλείψεις», τότε ένα μέλος του ΟΗΕ θα μπορεί να κάνει χρήση «όλων των αναγκαίων μέτρων» (δηλαδή πόλεμο...).

-- Προτείνεται η προστασία των επιθεωρητών, οι οποίοι θα έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση παντού (ακόμη και σε προεδρικά μέγαρα, τζαμιά και πάσης φύσεως διοικητικό ή άλλο κτίριο, που σημαίνει κατάργηση της - σχετικής με τις τοποθεσίες επιθεωρήσεων όπλων - συμφωνίας του '98) από μία «δύναμη ασφαλείας»! Η σύνθεση της ομάδας των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ απαιτείται να περιλαμβάνει και εκπροσώπους ενός εκ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας....

Οι μάλλον αναμενόμενες διατάξεις του σχεδίου είναι η ύστατη πρόκληση προς τα στοιχειώδη δικαιώματα μίας χώρας, ενώ επιχειρούν να επισπεύσουν εξελίξεις, «φιλτράροντάς» τες, απ' το κέντρο αποφάσεων του ΟΗΕ... Η Γαλλία έχει ήδη εκφράσει την έντονη αντίθεσή της για το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο, ενώ η Κίνα έχει ανακοινώσει πως δεν υποστηρίζει μία στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ δίχως τη διενέργεια επιθεωρήσεων και δίχως καθαρές αποδείξεις που θα φέρουν την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ