Κυριακή 6 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Κυψέλη πολιτισμού ο Βύρωνας

Ο Δήμος Βύρωνα, πολλά χρόνια τώρα, διοργανώνει το μεγάλο του Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» μια ολοκληρωμένη Πολιτιστική Πρόταση, που αποτελεί την κορύφωση μιας πολυσχιδούς πολιτιστικής διαδικασίας, που διαρκεί 365 μέρες το χρόνο και μετατρέπει το δήμο σε κυψέλη πολιτισμού. Η δημοτική Αρχή υπηρετεί τον πολιτισμό με υπευθυνότητα και σεβασμό και παλεύει ενάντια στην πολιτιστική παρακμή και την εμπορευματοποίηση της τέχνης.

Ο χώρος των Βράχων όπου γίνεται το Φεστιβάλ έχει μετατραπεί σε πολιτιστική ανάσα. Αρχικά στήθηκε το Θέατρο Βράχων και ονομάστηκε «Μελίνα Μερκούρη» και μετά ένα άλλο στολίδι, ένα νέο θέατρο 700 θέσεων που πήρε το όνομα της «Αννας Συνοδινού». Κάθε χρόνο οι παραγωγές του Φεστιβάλ είναι όλο και περισσότερες και έχει φιλοξενήσει πολύ σημαντικές θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες από ελληνικά και ξένα σχήματα. Με τα σημερινά δεδομένα είναι το μεγαλύτερο Φεστιβάλ στην Ελλάδα σε πλήθος εκδηλώσεων και προσέλευση κοινού. Ο χώρος που φιλοξενεί τα δύο θέατρα φιλοξενεί επίσης βιβλιοπωλείο και δύο μπαράκια, όπου οι θεατές μπορούν να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους μέχρι την έναρξη της παράστασης.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Για τέταρτη συνεχή χρονιά λειτουργεί και φέτος ειδικό τμήμα ζωγραφικής για ενήλικες, με στόχο την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με δημιουργικές δραστηριότητες.


Η γενική κατεύθυνση του Δήμου Βύρωνα είναι η ελεύθερη έκφραση των παιδιών μέσα σ' ένα πλαίσιο μαθημάτων με ζωγραφική, κατασκευές, μικρογλυπτική, κολάζ, επισκέψεις σε μουσεία και πινακοθήκες, για τη γνωριμία και την εξοικείωσή τους με την Τέχνη.

Το Φωτογραφικό Εργαστήριο του Δήμου Βύρωνα λειτούργησε για πρώτη φορά το 2000. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, οι σπουδαστές παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα, βασικές αρχές της φωτογραφικής τέχνης, ιστορία της φωτογραφίας, αισθητική, ειδικές φωτογραφικές τεχνικές, κ.ά.

Η Μουσική Σχολή ξεκίνησε από πρόπερσι τη λειτουργία, εκτός του τμήματος των παιδιών, και του ειδικού τμήματος ενηλίκων. Και στα δύο τμήματα διδάσκονται: κιθάρα, πιάνο, και θεωρία σολφέζ.

Φέτος, το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου κλείνει τέσσερα χρόνια δημιουργικής ζωής. Σ' αυτό το μικρό, αλλά καθοριστικό διάστημα, οι συντελεστές που το στελεχώνουν έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, με αποτέλεσμα να κερδίσει μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους ερασιτεχνικούς θιάσους της χώρας μας. Σήμερα περισσότερα από 60 νέα παιδιά, από 8 έως και 30 ετών, συμμετέχουν στο Εργαστήρι.

Παιδί και πολιτισμός

Τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα, απευθύνονται σε όλους τους μαθητές της Α΄ βάθμιας και ως ένα σημείο της Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης. Συνεργάζεται με Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, Μουσειοπαιδαγωγούς, Παιδαγωγούς, Εικαστικούς, Ηθοποιούς, Σκηνοθέτες, κ.ά.

Επί 15 χρόνια προσφέρεται σε χιλιάδες μαθητές, υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία και γνώσεις, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του σχολικού προγράμματος, σε ώρες διδακτικές και εξωσχολικές. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα γίνονται από Μουσειοπαιδαγωγό σε ώρα διδακτική και απευθύνονται στους μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων του Βύρωνα, από την Α΄ έως και τη ΣΤ΄ τάξη.

Επίσης, το Θεατρικό Παιχνίδι μέσα στο σχολείο ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια με εμψυχωτές συνεργάτες του Πνευματικού Κέντρου Βύρωνα, θεατρολόγους, ηθοποιούς, οι οποίοι δουλεύουν με τα παιδιά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ο Κύκλος «ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ», που αποτελεί θεσμό στο Δήμο Βύρωνα εδώ και 16 χρόνια, περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων που διαρκεί τρεις χειμερινούς μήνες και αποτελεί προσφορά της Δημοτικής Αρχής και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου σε όλα τα παιδιά του Βύρωνα.

Τέλος, σημαντική είναι και η διοργάνωση εδώ και 15 χρόνια του Παιδικού Φεστιβάλ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 10ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ (Μάης 1995) βραβεύτηκε με ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ καθώς τα παιδιά του Βύρωνα ζωγράφισαν πανό, μήκους 2.500 μέτρων, δίνοντας με το δικό τους τρόπο τη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Δημοτική Αρχή του Βύρωνα, ευαίσθητη πάντα στα μηνύματα των καιρών, πήρε την απόφαση να προσφέρει στο λαό του Βύρωνα αλλά και γενικότερα της Αθήνας έναν ακόμη κινηματογράφο. Ανακαίνισε την αίθουσα της Νέας Ελβετίας, η οποία είναι χωρητικότητας 280 ατόμων και ξεκίνησε από πέρσι να λειτουργεί σαν Δημοτικός Κινηματογράφος με ταινίες πρώτης προβολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ