Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΗΠΑ
Νέο επεισόδιο του «εμπορικού πολέμου»

ΓΕΝΕΥΗ.-

Η ΕΕ κατάφερε να «κερδίσει» μία μάχη στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στον «εμπορικό πόλεμό» της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λόγος για τη χθεσινή απόφαση του ΠΟΕ, ο οποίος έκρινε υπέρ της προσφυγής της ΕΕ και αποφάσισε ότι οι ΗΠΑ αδικαιολόγητα επιχορηγούν τις εξαγωγές πολυεθνικών επιχειρήσεων αμερικανικών συμφερόντων, με το να μειώνουν σημαντικά τους δασμούς των εξαγωγών, με το γνωστό τρόπο της επονομαζόμενης «απαλλαγής φόρων εξαγωγών για τις επιχειρήσεις», τον FSC.

Μία μείωση φόρων που φτάνει να συσσωρεύει στα ταμεία των αμερικανικών επιχειρήσεων πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια και επιτρέπει σε επιχειρήσεις, όπως η «Μάικροσοφτ» και η «Μπόινγκ», να έχουν απαλλαγή φόρων στις ΗΠΑ στα κέρδη από τις πωλήσεις στο εξωτερικό, φέρνοντάς τες ως επιχορηγήσεις στο εξωτερικό. Το παρόν σύστημα φορολογικών μειώσεων έχει αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή από το 1984 για τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όταν αυτές πωλούν εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Η χθεσινή απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον Εμπορικό Επίτροπο της ΕΕ, Πασκάλ Λεμί, αλλά προκάλεσε απίστευτη δυσφορία στους Αμερικανούς, οι οποίοι διά της Εμπορικού Εκπροσώπου Σαρλίν Μπαρσέφσκι, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους αλλά και την πρόθεσή τους να εφεσιβάλλουν την εν λόγω απόφαση. Οι Αμερικανοί όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και θεωρούν ότι αυτή η απόφαση αποτελεί ακόμη ένα βήμα για την κλιμάκωση του «εμπορικού πολέμου» με την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ