Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Ισως και τετρακόσιοι οι νεκροί από τις θρησκευτικές συγκρούσεις!

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-

Τελικά, πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις του τελευταίου 48ωρου στην πόλη Καντούνα της Νιγηρίας; Αν και οι επίσημες αρχές αρνούνται να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα, εντούτοις, οι νοσοκομειακές πηγές της πόλης υποστήριξαν ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο άσχημα απ' ό,τι ανέφεραν οι αρχικές πληροφορίες. Οπως ανακοίνωσαν χτες νοσοκομειακές και ιατρικές πηγές σε δημοσιογράφους ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, «τα νεκροτομεία των νοσοκομείων και της Ιατρικής Σχολής στην Καντούνα έχουν γεμίσει από πτώματα. Οι νεκροί είναι πάνω από 200... Μπορεί και 400! Οσο για τους τραυματίες, αυτοί ανέρχονται σε πολλές δεκάδες».

Οσο για την κατάσταση που επικρατεί από χτες στην Καντούνα, αυτή θυμίζει πεδίο μάχης, με τις πάνοπλες δυνάμεις ασφαλείας να περιπολούν στους δρόμους, με τα εκατοντάδες πυρπολημένα κτίρια. Σύμφωνα δε με αυτόπτες μάρτυρες, σε ορισμένες γειτονιές χριστιανών και μουσουλμάνων, άρχισαν ήδη να σαπίζουν δεκάδες πτώματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία... Στο μεταξύ, το μόνο από τα αστυνομικά μέτρα που ήρθη απ' αυτά που ελήφθησαν τις τελευταίες μέρες αφορά στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας. Εάν μέχρι προχτές οι πολίτες της πόλης Καντούνα κυκλοφορούσαν μόνον τις τέσσερις από τις 24 ώρες της ημέρας, χτες, έμαθαν πως απαγορεύεται να κυκλοφορούν «μόνον» από τις 16.00 το απόγευμα έως τις 7.00 το πρωί...

Οσο για τις συμπλοκές χριστιανών και μουσουλμάνων, που συγκρούστηκαν στις αρχές της βδομάδας, επειδή οι πρώτοι αντιτίθενται στην επιβολή ισλαμικού νόμου στην πόλη, αν και το περασμένο 24ωρο δεν αναφέρθηκαν νέες συγκρούσεις, εντούτοις, Νιγηριανός δημοσιογράφος από την πόλη Καντούνα είπε σε ειδησεογραφικά πρακτορεία πως η κατάσταση παραμένει εκρηκτική και πως οπαδοί και των δύο πλευρών βρίσκονται σε θέση «αναμονής». Επιπλέον, χτες, έγινε γνωστό πως ηγέτες και των δύο θρησκειών συναντήθηκαν, αφ' ενός, για να καταδικάσουν τη βία και, αφ' ετέρου, για να επεξεργαστούν μία συμφωνία για «εκεχειρία».

Το θέμα της επιβολής ισλαμικού νόμου (Σαρία) δεν απασχολεί μόνον τους κατοίκους της Καντούνα. Από τον περασμένο μήνα, τέθηκε σε ισχύ στην πολιτεία Ζαμφάρα (με πληθυσμό, ως επί το πλείστον, μουσουλμανικό), ενώ χτες ψήφισαν υπέρ της επιβολής της Σαρία και στις πολιτείες του Νίγηρα και Σοκότο. Ωστόσο, οι τελευταίες αιματηρές ταραχές στην Καντούνα, όπου το 40% του πληθυσμού είναι χριστιανοί, ενδέχεται να επαναληφθούν και σε άλλες περιοχές της Νιγηρίας. Αυτό, εάν τουλάχιστον η κυβέρνηση του προέδρου Ολουσεγκούν Ομπασάντζο δεν πάρει κάποια ξεκάθαρη θέση απέναντι στην εξάπλωση ή μη, τη συνταγματικότητα ή όχι της επιβολής του ισλαμικού νόμου. Ο ίδιος πάντως ο Νιγηριανός πρόεδρος αρκέστηκε σε εκκλήσεις για εκτόνωση της κρίσης και για καταβολή προσπαθειών από όλες τις πλευρές για την ανασυγκρότηση της χώρας. «Ας φροντίσουμε τα τραύματά μας και ας αποδεχτούμε τις προκλήσεις των καιρών», δήλωσε χτες σιβυλλικά.

Πάντως, το όλο θέμα προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι βουλευτές αντιμάχησαν, εν σχέσει με το ποια πλευρά ευθύνεται για τις συγκρούσεις στην Καντούνα, ενώ αντάλλαξαν επιχειρήματα, αναφορικά με τη συνταγματικότητα της επιβολής ισλαμικού νόμου στη χώρα. Κατάφεραν, πάντως, να ψηφίσουν απόφαση, με την οποία κάλεσαν τον υπουργό Δικαιοσύνης να φέρει το ζήτημα της Σαρία στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, προκειμένου αυτό να αποφανθεί εάν δικαιολογείται από το Σύνταγμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλογές με συγκρούσεις (2011-04-19 00:00:00.0)
Διχοτόμηση της... Νιγηρίας προτείνει ο Καντάφι (2010-03-17 00:00:00.0)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης... (2004-05-23 00:00:00.0)
Νέες σφαγές παρά την επιβολή έκτακτης κατάστασης... (2004-05-21 00:00:00.0)
Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση (2004-05-19 00:00:00.0)
H υπόθεση της Σαφίγια πήρε αναβολή... (2002-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ