Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Στα μέτρα των εταιριών οι αποζημιώσεις

Το νέο σύστημα που προβλέπει «φιλικό διακανονισμό των υλικών ζημιών» από τροχαία ατυχήματα, ανακοίνωσαν χτες ο υπουργός Ανάπτυξης και ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών

Από την 1η Μάη τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα του «φιλικού διακανονισμού των ζημιών» για τις περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων κατά τα οποία προκαλούνται υλικές ζημιές. Πρόκειται για ένα νέο τρόπο είσπραξης των αποζημιώσεων των θιγόμενων οδηγών, με βάση το οποίο ο θιγόμενος ασφαλισμένος οδηγός θα εισπράττει το ποσό της αποζημίωσης από την εταιρία στην οποία είναι ασφαλισμένος και στη συνέχεια η εταιρία του θα λαμβάνει τα χρήματα από την εταιρία του υπαίτιου. Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χτες κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλος, ο υφυπουργός Γ. Χαραλάμπους και ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας Δ. Κοντομηνάς.

Από τα όσα ειπώθηκαν και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προκύπτει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μέτρο για την εξυπηρέτηση των στόχων των μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του αυτοκινήτου να συγκεντρωθεί σε λίγες εταιρίες η πίτα της αγοράς, εκτοπίζοντας τις μικρότερες εταιρίες. Κι αυτό, γιατί είναι φανερό ότι πολλοί γιωταχήδες θα στραφούν σε μεγάλες εταιρίες που φέρονται ότι έχουν τη δυνατότητα να τους καταβάλουν τα χρήματα σε περίπτωση που τους συμβεί τροχαίο ατύχημα.

Ειδικότερα, όπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, στην πράξη, και εφόσον πράγματι προχωρήσει το σύστημα του «φιλικού διακανονισμού» καθώς ακόμη υπάρχουν πρακτικά εμπόδια στην εφαρμογή του, οι δύο οδηγοί θα συμπληρώνουν ένα έντυπο με συγκεκριμένα ζητούμενα για την περιγραφή του ατυχήματος. Το έντυπο που αποτελείται από δύο φύλλα θα το συνυπογράφουν οι δύο οδηγοί και θα στέλνουν από ένα ο καθένας στην εταιρία του. Ο θιγόμενος οδηγός θα εισπράττει την αποζημίωση που δικαιούται από την εταιρία του και στη συνέχεια η εταιρία θα παίρνει το ποσό από την εταιρία του υπαίτιου.

Ας σημειωθεί ότι το σύστημα του «φιλικού διακανονισμού» θα ισχύει μόνο για τα ατυχήματα κατά τα οποία προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Εάν, δηλαδή, υπάρχουν σωματικές βλάβες δεν ισχύει. Επίσης, αρχικά, όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, θα εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που οι ζημιές δεν ξεπερνούν το ποσό των 1.200.000 δρχ., ποσό που σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρίες αποτελεί το 90% των περιπτώσεων. Τέλος, μέχρι τώρα στο σύστημα έχουν ενταχθεί 36 εταιρίες, που καλύπτουν το 94% των ασφαλισμένων οδηγών, ενώ ας σημειωθεί - προς το παρόν τουλάχιστον - δεν είναι υποχρεωτικό για τους οδηγούς να επιλέξουν αυτό τον τρόπο αποζημίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ