Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Εν μέσω κακοκαιρίας και κυβερνητικής κοροϊδίας

Αν ο υπουργός Γεωργίας ήταν βαμβακοπαραγωγός, τι θα ανακοίνωνε στην κυβέρνηση;

Με αρνητικά σημάδια για τους βαμβακοπαραγωγούς ξεκινάει η νέα εκκοκκιστική περίοδος. Ο ολέθριος κανονισμός της ΕΕ, η ακολουθούμενη κυβερνητική πρακτική κι από κοντά οι αντίξοες για το βαμβάκι καιρικές συνθήκες, αναμένεται να πλήξουν φέτος τους βαμβακοπαραγωγούς και το εισόδημά τους.

Χτες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) ανακοίνωσε πως άρχισε η παραλαβή σύσπορου βαμβακιού. Ομως, σε ελάχιστες περιοχές (κυρίως στη Βοιωτία), έχει αρχίσει να μαζεύεται βαμβάκι. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, η συγκομιδή, αν το επιτρέψει το καιρός, θα γίνει μετά τις 10 Οκτώβρη. Αυτό, πάντως, που φαίνεται, είναι ότι η φετινή παραγωγή θα είναι από μικρότερη έως πολύ μικρότερη σε σύγκριση με πέρσι. Η κατάσταση, βέβαια, από περιοχή σε περιοχή διαφέρει όσον αφορά τη μείωση της παραγωγής, αν και σε κάποιες περιπτώσεις εκφράζονται φόβοι ότι δε θα μαζευτεί ούτε κιλό βαμβάκι. Στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ήδη, έχουν σημειωθεί ζημιές στις πρώιμες ποικιλίες βαμβακιού, αφού μέρος της παραγωγής καταστράφηκε (σάπισαν τα καρύδια κι έπεσαν στα χωράφια ή το βαμβάκι που άνοιξε ήταν καραμέλα, όπως λέγεται). Στις όψιμες ποικιλίες εκφράζονται φόβοι, αν θα ανοίξουν τα καρύδια και πώς θα ανοίξουν.

Η κυβέρνηση, πάντως, συνεχίζει και φέτος τον περσινό χαβά και χωρίς να το ομολογεί παρακαλάει να συνεχίσει ο άσχημος καιρός για να μην είναι μεγάλη η παραγωγή και να εμφανιστεί έτσι φουσκωμένη τιμή στο βαμβάκι. Και η κυβέρνηση δε δείχνει να νοιάζεται, αν η φετινή χρονιά επιφυλάξει στους βαμβακοπαραγωγούς ακόμα μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματός τους. Της αρκούν οι εντυπώσεις και το κρυφτούλι πίσω από το δάχτυλό της. Η ελάχιστη τιμή φέτος είναι 218 δρχ., ενώ οι εκκοκκιστές προσανατολίζονται να ανοίξουν τιμές γύρω στις 240 δρχ. και θα επιδιώξουν να μαζέψουν βαμβάκι, προκειμένου να καλύψουν τους προκαθορισμούς που έκαναν, ελλείψει παραγωγής.

Η ειρωνεία, πάντως, είναι ότι πάλι στέλνονται κακήν κακώς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα εκκοκκιστήρια οι δισκέτες με την ηρτημένη παραγωγή, δηλαδή την επιδοτούμενη ποσότητα βαμβακιού. Ετσι, όσοι βαμβακοπαραγωγοί τύχει να βγάλουν καλή παραγωγή, θα έχουν πάλι μη επιλέξιμο βαμβάκι και θα τρέχουν ξανά να δικαιωθούν... Κι ενώ τα εκκοκκιστήρια άνοιξαν κι ανεξάρτητα από το τι θα μαζέψει τελικά ο κάθε βαμβακοπαραγωγός, ακόμα δε στάλθηκαν τα «χαρτάκια» με το τι ποσότητα επιτρέπεται να παραδοθεί φέτος.

Συνέπεια...

Μέσα σε όλα αυτά, η μεγάλη πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών δεν έχει πληρωθεί ακόμα την εξόφληση της επιδότησης, καθώς και την προκαταβολή της επιδότησης στις ποσότητες που εκ των υστέρων κρίθηκαν επιλέξιμες, για την περσινή παραγωγή. Κι εδώ αποκαλύπτεται άλλη μια πτυχή του χοντροκομμένου κυβερνητικού δουλέματος σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, αφού έκανε ό,τι έκανε σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, άρχισε από τα μέσα Αυγούστου να διαλαλεί πως πληρώνονται ταχέως τα χρωστούμενα στους βαμβακοπαραγωγούς. Μάλιστα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, στις 28/8, αναφερόταν: «Με απόλυτη ακρίβεια τηρείται το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση για την εξόφληση των βαμβακοπαραγωγών»... Εφτασε, όμως, Οκτώβρης - πρόκειται για νέο κυβερνητικό ρεκόρ καθυστέρησης - και η μεγάλη πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών δεν έχει λάβει ακόμα τα ψίχουλα που τους έβγαλαν κυβέρνηση και ΕΕ. `Η, μήπως, αυτό ήταν το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Γεωργίας;

Ετσι, χτες «επιστρατεύτηκε» ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ για να βγάλει μια φαιδρή ανακοίνωση δημιουργίας εντυπώσεων και φτηνών δικαιολογιών. Με λίγα λόγια, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πως για την καθυστέρηση φταίνε, βασικά, οι εκκοκκιστές, που καθυστέρησαν να υποβάλουν τα ορθά στοιχεία. Οι εκκοκκιστές τι λένε επ' αυτού; Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως για 23 εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, σε σύνολο 80, έχουν εκδοθεί εντολές πληρωμής με βάση τα υποβληθέντα δικαιολογητικά. θα ήταν πιο τίμιο, πάντως, αν ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωνε πόσοι βαμβακοπαραγωγοί και για ποια ποσότητα βαμβακιού έλαβαν την εξόφληση.

Αλήθεια, οι βαμβακοπαραγωγοί πώς θα «εξοφλήσουν» την κυβέρνηση για το μέγεθος της κοροϊδίας που τους ρίχνει;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ