Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Οι εκδόσεις «Ζήτρος», πλουτίζοντας συνεχώς τον κατάλογο των εκδόσεων στη σειρά «Αρχαίοι Συγγραφείς», κυκλοφόρησαν τους εξής τόμους: Θουκυδίδης «Περικλέους Επιτάφιος» (κείμενα, μετάφραση, σχόλια, ερμηνεία Ιωάννη Αχ. Μπάρμπα. Πρόκειται για τον περίφημο επικήδειο λόγο του Περικλή για τους πεσόντες στον Πελοποννησιακό Πόλεμο). Ηρόδοτος «Βιβλίο Η` - Ουρανία» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια του Γαβριήλ Συντομόρου. Η «Ουρανία» είναι το δεύτερο από τα τρία βιβλία του αρχαίου ιστορικού για την εκστρατεία του Ξέρξη στην Ελλάδα και τις ναυμαχίες του Αρτεμισίου και της Σαλαμίνας). Πλάτων «Φαίδρος» (μετάφραση, μελέτη, σχόλια του Παναγιώτη Δόικου. Ο «Φαίδρος» είναι από τους κορυφαίους φιλοσοφικούς διαλόγους του Πλάτωνα, με θέμα τον έρωτα για το κάλλος. Λυσίας «Οι υπερασπιστικοί του λόγοι» (μετάφραση, σχόλια, ερμηνεία του Γιώργου Ράπτη, πρόλογος του Χρίστου Τσολάκη. Οι υπερασπιστικοί λόγοι του σπουδαίου ρήτορα Λυσία στη Βουλή των Αθηναίων, στον Αρειο Πάγο ή την Ηλιαία, θυμίζουν τα Πρακτικά της σύγχρονης ελληνικής Βουλής (1974-1980) για τις οικονομικο-πολιτικές δίκες στη δεκαετία 1980-1990). Επίκτητος «Διατριβή Α`» (μετάφραση, σχόλια των Δ. Ν. Ιωαννίδου - Ι. Σ. Χριστοδούλου. Η πρώτη διατριβή του στωικού φιλοσόφου - 50-125 μ.Χ. - Η δεύτερη έκδοση του τόμου εμπλουτίζεται με τη μελέτη του καθηγητή Ι. Χριστοδούλου «Το σωκρατικό πρότυπο στη φιλοσοφία του Επικτήτου» και σε μετάφραση του ίδιου το κείμενο του Χέγκελ για τους στωικούς). Ιάμβλιχος «Προτρεπτικός επί φιλοσοφίαν» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια του Αλέξιου Α. Πέτρου, προλεγόμενα του Ανδρέα Μάνου. Το έργο είναι το δεύτερο από τα δέκα βιβλία του Ιάμβλιχου για τον πυθαγορισμό).

- «Κέδρος»: Α. Π. Τσέχοφ: «Επιλογή από το έργο του» (επιλογή, μετάφραση Γιάννη Στολιάτη, πρόλογος Κώστα Γεωργουσόπουλου Β` τόμος. Επιλογή πεζογραφικών έργων του μεγάλου Ρώσου δημιουργού).

- «Πορεία» (Ζωοδόχου Πηγής 6, τηλ. 0103831.622): Κωνσταντίνος Μαλαφάντης: «Η παιδαγωγική του Νεοελληνικού Διαφωτισμού» (πρόλογος Μιχάλη Μερακλή. Μελέτη του λέκτορα Παιδαγωγικής της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την παιδαγωγική και διαφωτιστική προσφορά στον απελευθερωτικό αγώνα των «διδασκάλων του Γένους»). «Θέματα Παιδαγωγικής Λογοτεχνίας» (πρόλογος Αντας Κατσίκη - Γκίβαλου. Μελέτη για τα κριτήρια παιδαγωγικής και αισθητικής αξίας της παιδικής λογοτεχνίας. Περιλαμβάνονται βιβλιοκρισίες του συγγραφέα για βιβλία θεωρίας, ιστορίας και διδασκαλίας της παιδικής λογοτεχνίας). Στέλιου Π. Καφαντάρη «Δοκίμια Πολιτικολογίας (Ανασκόπηση της επικαιρότητας)» (η πολιτική και οικονομική περίοδος 1977 - 2001 και ο ρόλος των ΜΜΕ).

- «Κριτική»: Τάνζα Κίνκελ «Η λέαινα της Ακιτανίας» (μετάφραση Ιάκωβος Κοπερτί. Ιστορικό μυθιστόρημα για την Ελεονόρα της Ακιτανίας, που χώρισε το βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο Ζ` για να παντρευτεί τον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Β`, με τον οποίο γέννησε πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων ο Ιωάννης ο Ακτήμων και ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος). Ανδριάνα Βλάχου «Περιβάλλον και φυσικοί πόροι (Οικονομική θεωρία και πολιτική)» (μελέτη, τόμος Β`).

- «Πατάκης»: Γιοβάνα «Η άλλη, της απωλείας» (μυθιστόρημα). Αλεξάνδρα Μητσιάλη «Οδός αθώων, θάλαμος 17» (μυθιστόρημα). Π. Βασιλάκη - Β. Ηλιόπουλος - Φ. Μανδηλαράς - Μ. Ντεκάστρο «Η παρέα των διακοπών (Β` Δημοτικού)» (ευχάριστες ιστορίες και γλωσσικές ασκήσεις, με εικόνες της Δέσποινας Καραπάνου).

- «Σάκκουλας»: Αγγελος Α. Τσιγκρής «Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας στην Ελλάδα» (μελέτη για τις μορφές, τα κίνητρα, τα μέσα της ανθρωποκτονίας, τη σχετική νομολογία και δικαστική πρακτική. Περιέχονται υποθέσεις ανθρωποκτονίας στα χρόνια 1986-1995 και βιβλιογραφία).

- «Το φέγγος της Ιωάννας Τσάτσου», τιτλοφορείται ο 5ος τόμος της σειράς URSA MINOR «Ευθύνη», ο οποίος περιλαμβάνει ομιλίες, κριτικές κειμένων και επιστολές για το έργο και την προσωπικότητα της Ιωάννας Τσάτσου και επιλογή κειμένων της. Οι ομιλίες είναι των Κ. Ι. Δεσποτόπουλου, Ε. Γλύκατζη - Αρβελέρ, Δ. Μαγκλιβέρα, Κ. Τσιρόπουλου. Οι επιστολές των Ο. Ελύτη, Μ. Ανδρόνικου, Ν. Βρεττάκου, Α. Μινωτή, Ε. Παπανούτσου, Π. Πρεβελάκη, Αγ. Τερζάκη κ.ά.

- «Εντευκτήριο» (κάλλιστο λογοτεχνικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης, 57ο τεύχος, με αφιέρωμα για την ποιήτρια Κική Δημουλά, δοκίμια, μελέτες, βιβλιοκρισίες κ.ά.).

- «Νέα Εστία» (περιοδικό λογοτεχνίας. Τεύχος 1.745, με κείμενα των Ουγκό, Μαρλό, Ελύτη, Ζήρα και λογοτεχνικό αφιέρωμα στην Κύπρο).

- «Εν Βόλω» (τριμηνιαίο περιοδικό του Δήμου Βόλου, τεύχος 5ο, με αφιέρωμα στη φωτογραφία).

- «Μανδραγόρας» (τετραμηνιαίο περιοδικό Τέχνης. Τεύχος 27ο, με αφιέρωμα στον υπερεαλιστή ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ