Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Παραμένει ενεργός η «Επιχείρηση Ικμπαρ»...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η χτεσινή απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών από το σερβικό τομέα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα φάνηκε προς στιγμήν να εκτονώνει την ένταση στην περιοχή. Ωστόσο, το σχέδιο αξιωματούχων της ΚΦΟΡ να προωθήσουν την επιστροφή όσων Κοσσοβάρων Αλβανών εγκατέλειψαν το σερβικό τομέα της πόλη εξαιτίας των πρόσφατων επεισοδίων προκαλεί τις αντιδράσεις των Σέρβων της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε οι Σέρβοι έχουν αναγγείλει πως θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη.

Πάντως, ο εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, Νέβιλ Κλέιτον, αναφερόμενος στην αποχώρηση των Αμερικανών και άλλων εθνικοτήτων στρατιωτών από την πόλη, δήλωσε πως αυτές χτες ανέρχονταν στους 1.900 άνδρες από τους 2.300 που ήταν στις αρχές της βδομάδας. Πρόσθεσε δε πως η ΚΦΟΡ «διατηρεί το δικαίωμά της να αυξήσει τους αριθμούς των δυνάμεών της και πάλι, εφόσον αυτό χρειαστεί». Ο Κλέιτον κατέληξε λέγοντας πως η «Επιχείρηση Ποταμός Ικμπαρ θα συνεχιστεί περιλαμβάνοντας έρευνες για όπλα από σπίτι σε σπίτι και στους δύο τομείς της πόλης, αλλά και σποραδικές έρευνες σε διαμερίσματα, αυτοκίνητα και πολίτες».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι, υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης της χώρας για αύξηση της στρατιωτικής ετοιμότητας των Σκοπίων στα σύνορα με τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «απαραίτητη απάντηση στην παρατηρούμενη κλιμάκωση της βίας στο Κόσσοβο». Αργότερα, όμως, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως «οι εντάσεις στην περιοχή έχουν αρχίσει να εκτονώνονται και πως όλα τώρα είναι υπό έλεγχο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ