Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
KOΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ενίσχυση των πολυεθνικών στρατευμάτων αποφασίζει το ΝΑΤΟ

Πανταχού παρόντα τα ΝΑΤΟικά τανκ

Associated Press

Πανταχού παρόντα τα ΝΑΤΟικά τανκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Παρά την «ελεγχόμενη» ηρεμία, που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην άτυπα «διχοτομημένη» Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, το κλίμα έντασης στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει τεταμένο. Η σχεδόν βέβαιη ενίσχυση των σημερινών 30.000 στρατιωτών της «ΚΦΟΡ» με μερικές εκατοντάδες, που αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αποφασιστεί σήμερα, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δεν προμηνύει ευοίωνες εξελίξεις...

Μετά τις πρόσφατες προτροπές του απερχόμενου διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανού στρατηγού Γουέσλεϊ Κλαρκ για ενίσχυση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, η Γαλλία εμφανίστηκε να σέρνει πρόθυμα πρώτη το «χορό» των μελών της Συμμαχίας που επιθυμούν ενίσχυση της «ΚΦΟΡ». Αυτό κατέστη σαφές κατά την προχτεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου του Γάλλου υπουργού Αμυνας Αλέν Ρισάρ στην έδρα του αμερικανικού Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον. Οπως διαμήνυσε, η Γαλλία είναι ήδη «έτοιμη να στείλει 700 με 800 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο». Λίγη ώρα μετά, ο εκπρόσωπος του γαλλικού Πενταγώνου, Ζαν Φρανσουά Μπιρό, προέτρεπε και τις άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ να συμβάλουν στην ενίσχυση των πολυεθνικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας πως το όλο θέμα πρέπει να είναι «μία συλλογική απόφαση της Συμμαχίας και, ως εκ τούτου, τα βάρη θα πρέπει να κατανεμηθούν στις χώρες - μέλη της».

Σωματική έρευνα από ΝΑΤΟική περίπολο στο δρόμο

Associated Press

Σωματική έρευνα από ΝΑΤΟική περίπολο στο δρόμο
Οι ΗΠΑ, διστακτικές, όπως πάντα, σ' οποιαδήποτε ανακοίνωση αποστολής νέων αμερικανικών δυνάμεων στο εξωτερικό (μεσούσης, μάλιστα, της προεκλογικής περιόδου), ναι μεν επιδοκιμάζουν την προθυμία της Γαλλίας, εντούτοις, αποφεύγουν να δεσμευτούν για την ώρα. Και αυτό, ενώ στους διαδρόμους του αμερικανικού Πενταγώνου κυκλοφορούν έντονες «φήμες» για την αποστολή μερικών δεκάδων Αμερικανών πεζοναυτών στο Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα, αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε σε δημοσιογράφους πως στην προγραμματισμένη για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι συμμαχικές δυνάμεις θα αποφασίσουν εάν θα χρειαστούν και άλλοι 1.200 στρατιώτες, εκτός από τους 600 με 700 στρατιώτες που προτίθεται να στείλει η Γαλλία.

Πάντως,αργά χτες βράδυ, οι ΗΠΑ φάνηκαν να υποστηρίζουν το αίτημα του διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανού στρατηγού Ουέσλεϊ Κλαρκ, για την αποστολή επιπλέον 2.000 στρατιωτών στο Κόσσοβο. Ομως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ, «δεν είναι σαφές εάν οι νέες δυνάμεις Αμερικανών πεζοναυτών που αποστέλλονται για να ενωθούν με τον 6ο Στόλο στη Μεσόγειο θα λειτουργήσουν και ως εφεδρικές δυνάμεις της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR».

Η γερμανική κυβέρνηση, απ' την άλλη, τηρεί στάση επιφύλαξης, στέλνοντας σήμερα στην πιο «εκρηκτική» γειτονιά των Βαλκανίων τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, προκειμένου να εκτιμήσουν από κοντά την κατάσταση. Οι υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ και Εσωτερικών, Οτο Σίλι, θα μεταβούν σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο, όπου θα συναντηθούν με τον ύπατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην επαρχία, Μπερνάρ Κουσνέρ, και το διοικητή της «ΚΦΟΡ», Γερμανό στρατηγό Κλάους Ράινχαρντ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, σκοπός της επίσκεψης των δύο υπουργών είναι «υπό το φως των πρόσφατων περιστατικών στη Μιτροβίτσα, να διαβεβαιώσουμε τους ηγέτες της UNMIK και της KFOR ότι έχουν την υποστήριξη» της Βόννης, αλλά και να «εκτιμηθούν από πρώτο χέρι οι επιχειρησιακές συνθήκες των εκεί γερμανικών δυνάμεων».

Εντούτοις, φαίνεται πως δε συμμερίζονται το γαλλικό «ενθουσιασμό» άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Για παράδειγμα, χτες σχετικό τηλεγράφημα του Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδιδε πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες «συμπεριλαμβανομένων της Φινλανδίας, της Δανίας και της Πορτογαλίας ανακοινώνουν πως δε σχεδιάζουν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στις πολυεθνικές δυνάμεις της ΚΦΟΡ». Μάλιστα, υπογραμμιζόταν η δήλωση του εκπροσώπου του φινλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τον οποίο «δεν υπάρχει ανάγκη για την αποστολή επιπρόσθετων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ